Ρόλο σημαντικού ενεργειακού «παίκτη» και εταίρου με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή αναζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ στην παρέμβασή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, εστίασε στο ρόλο της Ελλάδας ως «όχημα μεταφοράς αεριοποιημένου φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΝΑ και της Κεντρικής Ευρώπης». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Λαφαζάνης έριξε στο τραπέζι την πρόταση για την κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, δημοσίου συμφέροντος, που θα μπορούσε να γίνει οργανικό κομμάτι του κάθετου διαδρόμου προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες.
«Περί δημοσίου συμφέροντος»
Μάλιστα, διεκδικώντας, για λογαριασμό και του ελληνικού κεφαλαίου, ρόλο και παρουσία στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως ενισχύει την αγορά, «να στηρίξει με γενναίο τρόπο και ιδίως με επαρκή χρηματοδότηση και στη βάση του δημοσίου συμφέροντος ένα πλωτό τερματικό LNG στη Βόρεια Ελλάδα». Οπως υποστήριξε, «είναι πολύ σημαντικό όλα τα ενεργειακά έργα να αντιμετωπίζονται από την Επιτροπή με τα ίδια μέτρα και σταθμά και βεβαίως είναι απαραίτητο να αποκλεισθεί, σε κάθε περίπτωση, η επιλεκτική εφαρμογή απέναντί τους, της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας», υπογράμμισε. Εκδηλώνοντας τις αγωνίες της συγκυβέρνησης σχετικά με την «ενεργειακή ασφάλεια», ο Π. Λαφαζάνης σημείωσε πως μια «ενεργειακή ένωση που θα έχει ως άξονα τις αγορές και μόνο, μάλλον θα απέβαινε επιζήμια για την ενεργειακή ασφάλεια, το ενεργειακό κόστος και τους στόχους για μια όσο το δυνατόν μη ρυπογόνα παραγωγή Ενέργειας». Η υπόθεση «δημοσίου συμφέροντος» δε σημαίνει όφελος στο λαό, αλλά αποτελεί μια μορφή διαχείρισης που παίρνει υπόψη την ευρύτερη εξυπηρέτηση όλων των μονοπωλιακών συμφερόντων.
Ο Π. Λαφαζάνης κατέθεσε δήλωση της συγκυβέρνησης, επί του κειμένου συμπερασμάτων, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται «στον περιορισμό των ενεργειακών ανισοτήτων» στην ΕΕ, στην «ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών», στη «μείωση του τεχνολογικού χάσματος» και στη «μείωση του ενεργειακού κόστους στις πιο αδύναμες χώρες».
Στόχος της Κομισιόν είναι να κινηθεί η ΕΕ από τις εθνικές αγορές προς μια ενιαία ενεργειακή αγορά, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Ενέργειας, Αριέλ Κανιέτε. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα κατατεθεί λεπτομερής πρόταση για την επάρκεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο έως τα τέλη του έτους, η οποία θα βασίζεται στη διαφοροποίηση των πηγών, στις νέες υποδομές, στις προτάσεις για τη διαχείριση κρίσεων και τη στρατηγική της Ευρώπης για το LNG και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.