Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Συνεχίζουν να φτάνουν κατά χιλιάδες στα νησιά


Με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με καταμέτρηση των αρχών, το σύνολο των ανθρώπων που έφτασαν στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στη διάρκεια του περασμένου μήνα έφθασε τις 5.718. Με τους ίδιους ρυθμούς συνεχίζονται οι αποβιβάσεις το μήνα Ιούνη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή έφτασαν στα νησιά Κω και Φαρμακονήσι συνολικά 150 αλλοδαποί.
Συγκεκριμένα, 46 αλλοδαποί εντοπίστηκαν στην προβλήτα του Φαρμακονησίου. Αλλοι 43 εντοπίστηκαν στις βορειοανατολικές ακτές του ίδιου νησιού. Τέλος, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κω εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και συνελήφθησαν άλλα 42 άτομα.
Πριν από λίγες μέρες πάνω από 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν συγκεντρωθεί στην Κω. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν περίπου 25 μέρες ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία ταυτοπροσωπίας τους, ενώ καθημερινά καταφθάνουν στο νησί 150 - 300 επιπλέον άτομα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες, έχουν μπει στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορά της. Ο αριθμός αυτός είναι εξαπλάσιος από αυτόν της ίδιας περσινής χρονικής περιόδου (6.500) και σχεδόν ο ίδιος με τον συνολικό αριθμό των αφίξεων του 2014 (43.500). Πάνω από το 90% των αφίξεων προέρχεται από χώρες προσφυγικών πληθυσμών, όπως η Συρία (οι Σύροι ξεπερνούν το 60% των αφίξεων), το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία και η Ερυθραία.
Οι πρόσφυγες που περιμένουν να καταγραφούν, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται στο ύπαιθρο. Επιπλέον, πολλοί πρόσφυγες που αποβιβάζονται σε απομακρυσμένες παραλίες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και παιδιά, αναγκάζονται να περπατήσουν χιλιόμετρα κουβαλώντας τα λιγοστά τους υπάρχοντα, λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου.
Δεν υπάρχει τακτική παροχή φαγητού ή πόσιμου νερού προς τους πρόσφυγες. Στο νησί της Κω, όπου έχουν καταφτάσει περίπου 7.000 πρόσφυγες από την αρχή της χρονιάς, δεν υπάρχουν επίσημες κρατικές υποδομές πρώτης υποδοχής για όσους περιμένουν να καταγραφούν, ενώ οι συνθήκες είναι τραγικές. Λόγω της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, οι πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να εγκατασταθούν σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο χωρίς ηλεκτροδότηση ή τρεχούμενο νερό, όπου εκατοντάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά κοιμούνται στριμωγμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες.