Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ Πνιγμένο για τέταρτη μέρα από τα τοξικά το Λεκανοπέδιο


Σε κατάσταση επιφυλακής ήταν και χτες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χάρτου στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο, αν και είναι υπό έλεγχο, συνεχίζει να καίει χαρτί και πλαστικό, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η ατμόσφαιρα. Η μυρωδιά από τις καιόμενες συνθετικές ύλες ήταν αισθητή σε διάφορες περιοχές Αττικής, καθώς η καύση πλαστικών συνοδεύεται με έκλυση τοξικών αερίων (διοξίνες, φουράνιο κ.ά.). Η πυρκαγιά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης των επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική. Στο σημείο συνέχιζαν να επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα και εκτιμάται πως η διαδικασία της κατάσβεσης θα ολοκληρωθεί ύστερα από μια ή δυο μέρες.
Η ιδανική λύση για την άμεση κατάσβεση θα ήταν η επιχωμάτωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, λόγω της μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης, που είναι σχηματισμένη σε όγκους μέσα στο εργοστάσιο θα χρειάζονταν αρκετός αριθμός φορτηγών με χώμα για να σβήσουν τις φλόγες.
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο διέταξε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιων προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης είπε ότι οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, δήλωσε πως «η επιχωμάτωση δεν είναι υπόθεση της Πυροσβεστικής». Πρόσθεσε ότι χρειάζονται 20.000 ευρώ για κάθε 50 φορτηγά χώματος, ενώ για τη συγκεκριμένη φωτιά χρειάζονται περίπου 500 φορτηγά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, σημειώνει:
«Για 4η μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία των κατοίκων πολλών περιοχών της Αττικής και ιδιαίτερα ευαίσθητων ομάδων, από τα τοξικά στοιχεία του νέφους.
Αναδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η απουσία επαρκούς προσωπικού και μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η έλλειψη διαδικασιών και υποδομών για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας για τον πληθυσμό, η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κ.λπ. Επαληθεύεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές. Η λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις είναι ασύμβατη με το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Αυτό είναι το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που θυσιάζει τη ζωή και υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό αναδείχθηκε και πρόσφατα με το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ.
Το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο κι έχουν τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση και η Περιφέρεια για τη λειτουργία του ΚΔΑΥ και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για τον ανεξέλεγκτο τρόπο λειτουργίας, με αδικαιολόγητα τεράστιες ποσότητες αποθηκευμένων αποβλήτων στο χώρο, αλλά και με αποφάσεις υπέρ της χωροθέτησης στο Θριάσιο Πεδίο και νέων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων με κριτήριο την κερδοφορίας τους. Στο Θριάσιο δε χωράνε άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.
Η ουσία του σημερινού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης και των Περιφερειών, καθώς και του συνόλου του συστήματος, που αφορά στην πρόληψη της εργασιακής και δημόσιας ασφάλειας και υγείας, παραμένει. Ο πραγματικός ένοχος είναι η άρχουσα τάξη και το κράτος της, η ΕΕ που τη στηρίζει.
Απαιτούμε:
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και σχέδια ενίσχυσης της πρόληψης, του ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, ελεγκτικών μηχανισμών με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, νομοθεσίας και κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Καμιά άλλη δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο».