Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πρόταση για ενδοσυριακό διάλογο και δράση κατά των τζιχαντιστών



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Την προθυμία της συριακής κυβέρνησης να συζητήσει και «να αλληλεπιδράσει θετικά» με οποιαδήποτε προσπάθεια επιδιώκει την εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής ενδοσυριακής λύσης εξέφρασε χτες ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, «Manar TV», μέσω βιντεοκλήσης.
Ο Σύρος αξιωματούχος σημείωσε ότι μία πιθανή ειρηνευτική προσπάθεια ενδοσυριακού διαλόγου, ως συνέχεια των προηγούμενων διπλωματικών συνομιλιών στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη (Γενεύη Ι και Γενεύη ΙΙ), θα μπορούσε να έχει ως βάση όχι μόνο προηγούμενα ανακοινωθέντα, αλλά και το ανακοινωθέν που εξεδόθη ως αποτέλεσμα των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων που φιλοξένησε προ λίγων μηνών το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα (στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου ενδοσυριακών διαβουλεύσεων, γνωστός και ως «Μόσχα ΙΙ»). «Το κείμενο, που κυκλοφόρησε μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ως επίσημο έγγραφο, ήταν το μόνο συναινετικό έγγραφο μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και άλλων συριακών αντιπολιτευόμενων αντιπροσωπειών» σημείωσε ο Τζααφάρι. Ενθάρρυνε έτσι τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, να αξιοποιήσει αυτά τα ντοκουμέντα, ώστε να προετοιμάσει ένα νέο, καλύτερα προετοιμασμένο, ειρηνευτικό γύρο διαπραγμάτευσης στη Γενεύη, που να μην αποτύχει.
Επανέλαβε τις κατηγορίες έναντι Σ. Αραβίας, Τουρκίας, Ιορδανίας και Κατάρ, πως εκπαιδεύουν στο έδαφός τους ενόπλους τρομοκράτες και σημείωσε ότι το 70% των βομβαρδισμών που κάνουν στη Συρία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν έχει στόχο το "Ισλαμικό Κράτος"». «Εάν οι ΗΠΑ ήθελαν να συντρίψουν τους τζιχαντιστές, θα τους βομβάρδιζαν όταν, προ βδομάδων, μετακινούσαν επί έξι ώρες περίπου 2.500 αμερικανικά τεθωρακισμένα και θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα από το Ραμάντι του δυτικού Ιράκ ως στην Παλμύρα της ανατολικής Συρίας» είπε χαρακτηριστικά.
Στη Δαμασκό, ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Ομράν αλ Ζούμπι,εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο συριακός στρατός θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο των περιοχών που κατέλαβαν πρόσφατα οι τζιχαντιστές, σημειώνοντας ότι κινείται με βάση «συγκεκριμένες προτεραιότητες». Μιλώντας στη συριακή δημόσια τηλεόραση, υποστήριξε ότι «οι ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις απέτυχαν στο Χαλέπι, στο Χάσακα, στην επαρχία αλ Σουέιντα, όπου διώχτηκαν, αντίθετα με όσα προβάλλουν ορισμένα κανάλια όπως το "Αλ Τζαζίρα" και το "Αλ Αραμπίγια"».
Μέσα σε όλα αυτά, οι θερμοκρασίες στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επικράτηση των Σύρων Κούρδων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ταλ Αμπιάντ, φαίνονται αρκετά υψηλές, με τις τουρκικές αρχές να εντείνουν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και χτες, με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. Παράλληλα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, επανέλαβε τις πιέσεις σε συμμάχους της χώρας του, όπως οι ΗΠΑ, «για τους κινδύνους αλλαγής στο δημογραφικό χάρτη της περιοχής» μετά την «κάθαρση και την τοποθέτηση ορισμένων στοιχείων από τις Κουρδικές Λαϊκές Δυνάμεις Προστασίας (YPG)» στη συρο-τουρκική μεθόριο...
Τέλος, χτες, στο Ιράκ τζιχαντιστές του ΙΚ υποστήριξαν ότι κατέρριψαν ένα ιρακινό μαχητικό σκάφος τύπου Su-25 βορείως της δυτικής ιρακινής πόλης Ραμάντι στην επαρχία Ανμπαρ. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, το μαχητικό συνετρίβη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ έκανε επιδρομή έναντι θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή.