Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Μεγάλη η αύξηση των εκτοπισμένων


ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
«Οι νέες κρίσεις πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και σίγουρα έως το τέλος του 2015 δεν θα δούμε βελτίωση αλλά κορύφωση της αύξησης των προσφύγων», σημείωσε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο τα νέα στοιχεία του οργανισμού για τους απανταχού της Γης πρόσφυγες, οι οποίοι πέρσι πλησίασαν τα 60.000.000. Τα στοιχεία βέβαια είναι καταγραφή της κατάστασης χωρίς να αναφέρονται οι υπαίτιοι, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Ο Γκουτιέρες σημείωσε ότι η βασική πηγή αύξησης του αριθμού των προσφύγων βρίσκεται στον περιοχή Συρίας - Ιράκ. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο των κυμάτων μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από τους πολέμους σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη κ.α.
«Το 2014 κάθε μέρα είχαμε 42.500 νέους πρόσφυγες και εκτοπισμένους σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Επίσης πέρσι, μόλις 126.800 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε 31 χρόνια», σημείωσε ο αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρατηρώντας ότι πέρσι είχαμε έναν σημαντικά αυξημένο αριθμό προσφύγων από το 2013, οπότε οι πρόσφυγες είχαν φθάσει τα51.200.000 και σημαντικά ανώτερο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, οπότε οι πρόσφυγες ανέρχονταν σε 37.500.000 άτομα...
«Δεν είμαστε πλέον σε θέση να μαζεύουμε τα κομμάτια», πρόσθεσε, τονίζοντας την αδυναμία των ανθρωπιστικών οργανώσεων να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τόσων δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε 15 μεγάλες συγκρούσεις που σημειώνονται την τελευταία πενταετία, εκ των οποίων οι οκτώ στην Αφρική (Ακτή Ελεφαντοστού, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λιβύη, Μάλι, βόρεια Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Νότιο Σουδάν και Μπουρούντι),τρεις στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Υεμένη), μία στην Ευρώπη(Ουκρανία), και τρεις στην Ασία (Κιργιστάν, αρκετές περιοχές της Μιανμάρ και του Πακιστάν).