Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Σπρώχνει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια


Σε πεδίο οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για τον έλεγχο των αγωγών φυσικού αερίου, είναι έτοιμη να μετατρέψει τη χώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να φανεί αντάξια των αξιώσεων της εγχώριας αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο. Χτες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, ανακοίνωσε στη Βουλή τη δημιουργία Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ), η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του τμήματος του ρωσικού αγωγού «Turkish Stream» που θα περνάει από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «εδώ και αρκετό καιρό, γίνονται συζητήσεις για την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα περάσει από τη χώρα μας, ο οποίος θα φέρνει φυσικό αέριο. Είναι ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος, τον οποίο σκοπεύει να κατασκευάσει η Ρωσία και να διέρχεται από το ρωσικό έδαφος, τη Μαύρη Θάλασσα, την ευρωπαϊκή Τουρκία, τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να συνεχίζει τη διέλευσή του στο ελληνικό έδαφος. Αυτές οι συζητήσεις για να συμφωνήσουμε με τη ρωσική πλευρά για την κατασκευή και διαχείριση αυτού του αγωγού, ο οποίος υπολογίζεται ότι μπορεί να φέρει στη χώρα μας 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, για την κατασκευή αυτού του έργου, είναι πολύ προχωρημένες πλέον και βρισκόμαστε στην τελική φάση, στο τελικό τους στάδιο, για μια συμφωνία-πλαίσιο».
Οπως σημείωσε, «πιθανολογείται ότι αυτή η συμφωνία-πλαίσιο θα μπορούσε ίσως να υπογραφεί, κατά την παρουσία της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό, στην Πετρούπολη - Λένινγκραντ, όπως θέλετε πέστε το», από τις 18 ως τις 20 Ιούνη.
Οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού έγιναν στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, οι οποίες εξετάζουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια και άλλες διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους μετανάστες, του οποίου το άρθρο 13 προβλέπει την ίδρυση της ΔΕΠΕΝΕ.
Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι η ΔΕΠΕΝΕ θα είναι ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, η οποία «θα παίξει ένα ρόλο, μετά από τη συμφωνία, σε όλη την πορεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού και θα έχει σημαντικότατα οφέλη από αυτό το ελληνικό Δημόσιο, γιατί μιλάμε για μια μεγάλη επένδυση (...) πάνω από 2 δισ. ευρώ. Ενα έργο που διαμορφώνει την Ελλάδα σε έναν ενεργειακό κόμβο».
Πρόσθεσε ότι «από την Ελλάδα ήδη περνάει ο λεγόμενος αγωγός ΤΑΡ, TANAP, που προτίθεται να φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν (....) Αν θα έχουμε και το ρωσικό αγωγό, νομίζω ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται ενεργειακά και σε ένα κρίσιμο τομέα του φυσικού αερίου». «Ταυτόχρονα (...) μπορεί αυτός ο κόμβος να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο -και αν κάνουμε σωστές κινήσεις και με άλλα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες- όλη τη Βαλκανική μέχρι την Κεντρική Ευρώπη»...

Ενεργειακή ασφάλεια των μονοπωλίων

Παρεμβαίνοντας σε συζήτηση για την «ενεργειακή ασφάλεια» στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σημείωσε τα εξής:
«Η ενεργειακή ένωση και ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προωθώντας απεξάρτησή της από τη Ρωσία, την ενίσχυση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές, την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ιδιωτικοποίηση των υποδομών της, υπηρετεί συμφέροντα των μονοπωλίων.
Εξελίσσεται σε περιβάλλον επιχειρηματικών αντιθέσεων εντός ΕΕ, γεωπολιτικών ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα, με εμπλοκή των ΗΠΑ, που οξύνονται, με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους όπου πρωτοστατούν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με θύματα τους λαούς, κύματα μεταναστών, προσφύγων.
Το ΚΚΕ αποκάλυψε: Πίσω από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για "γεωστρατηγική αναβάθμιση" στο ενεργειακό παιχνίδι, προωθείται μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων.
Οσο ο πλούτος είναι στα χέρια των λίγων, η Ενέργεια εμπόρευμα, οι λαοί θα πληρώνουν ακριβότερα καύσιμα και ρεύμα, χιλιάδες νοικοκυριά θα στερούνται τη θέρμανση.
Ετσι πρέπει να διαμορφώσουν τη στάση τους οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, να αναπτύξουν την πάλη τους με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα».

Μείωση του κόστους απαιτούν οι βιομήχανοι

Τη μείωση του ενεργειακού κόστους, προκειμένου να διασφαλίσουν αντίστοιχους όρους ανταγωνισμού με τα άλλα ευρωπαϊκά μονοπώλια, βάζουν στο τραπέζι οι Ελληνες βιομήχανοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ηΕνωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ζητά να μην εφαρμοστούν οι προτάσεις των «θεσμών» της τρόικας, ειδικότερα από την πλευρά της ΕΕ, για την απόσυρση της έκπτωσης που τους χορηγήθηκε το προηγούμενο έτος, για τα βιομηχανικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση πάγια στηρίζει το αίτημα των Ελλήνων βιομηχάνων και μάλιστα διεκδικεί την ικανοποίησή του και στο πλαίσιο της τρέχουσας διαβούλευσης με τους «θεσμούς» της τρόικας.
Από την πλευρά της, η ΕΒΙΚΕΝ, με ανοιχτή επιστολή που απευθύνει στη συγκυβέρνηση και τους «θεσμούς της Ευρώπης», τονίζει ότι «δε θα πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δε λαμβάνεται πρόνοια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων, σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας». Σύμφωνα με τους ίδιους, τα τιμολόγια, που ισχύουν από το 2014, κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο, σε σχέση με αυτό των «Ευρωπαίων ανταγωνιστών» τους. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι οι χονδρεμπορικές τιμές στο φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή «έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας».