Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

«Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης εμπνέουν την πάλη για την αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για το Σοσιαλισμό»


Ανακοίνωση της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ για την εκδήλωση στην Αίγινα

Για την εκδήλωση της Κυριακής στις φυλακές της Αίγινας, από την ΤΟ Πειραιά εκδόθηκε ανακοίνωση υπό τον τίτλο:
«Φυλακές Αίγινας: οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης εμπνέουν την πάλη για την αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για το Σοσιαλισμό».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Βαδίζοντας στη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής του ΚΚΕ, αποδίδουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες κομμουνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν και άντεξαν μέχρι την τελευταία τους πνοή ενάντια στους μηχανισμούς καταστολής της αστικής τάξης, παίρνοντας δύναμη από την πίστη τους στο δίκιο του λαού, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μόνη τους κατηγορία ήταν το ότι πάλεψαν ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, ότι αγωνίστηκαν για τα λαϊκά δικαιώματα, το ότι δεν έσκυψαν το κεφάλι, αλλά αγωνίστηκαν για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Μαθαίνουμε από την αταλάντευτη στάση τους. Ηταν προϊόν συνειδητής στράτευσης στα δίκια του λαού, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της εμπιστοσύνης τους στη δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού, παρά τις δυσκολίες, αλλά και προϊόν της δύναμης που έδινε ο ένας στον άλλο μες στη φυλακή, με την υποδειγματική οργάνωση της ζωής τους.
Αντλούμε διδάγματα από την ανάγκη οργάνωσης και δράσης των κομμουνιστών κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Μας δίδαξαν ότι μέσα στις φυλακές η δράση δεν πρέπει να σταματά. Από τις μορφές πάλης που γεννά η ζωή στην πάλη για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, για να σταματήσουν οι εκτελέσεις, για να κατακτήσουν το βιβλίο. Την επιμονή, ακόμα και μέσα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αίγινας, να βγάλουν έξω στην κοινωνία ανακοινώσεις, εφημερίδες και ολόκληρες μπροσούρες που έφτιαχναν από τη στάχτη του σπίρτου, για να μπορέσουν να κάνουν γνωστά τα προβλήματα σε όλη την εργατική τάξη και το λαό, σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστική είναι μπροσούρα με χειρόγραφα πολιτικών κρατουμένων, μεταφρασμένα στα γαλλικά, που διασώζεται και η οποία δίνει με αριθμούς και στατιστικούς πίνακες την εικόνα των φυλακών.

Μαθαίνουμε για την ουσία της πρότυπης μορφωτικής - διαφωτιστικής δουλειάς μέσα στην Αίγινα, που έκανε εκατοντάδες αγράμματους να κατακτήσουν τη μόρφωση. Και άλλους να γίνουν δάσκαλοι. Με στόχο όχι μόνο να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά να τους κάνουν πιο ικανούς στη διαφώτιση της εργατικής τάξης και του λαού, βγαίνοντας από τη φυλακή. Αυτός ο σκοπός ήταν που ώθησε τους κομμουνιστές να κάνουν τη φυλακή σχολείο. Αυτός ο σκοπός ήταν που, μπροστά στην απαγόρευση του βιβλίου, έκανε τους κομμουνιστές να γράψουν βιβλία απ' την αρχή, να φτιάξουν μυστική βιβλιοθήκη, που το 1967 αριθμούσε πάνω από 1.000 βιβλία. Να βρουν νέες μεθόδους, για να συνεχίζεται η διαφωτιστική δουλειά απρόσκοπτα και κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες απαγόρευσης. Οπως το σύστημα της "αλατιέρας", που το μάθημα γινόταν στο προαύλιο, κατά τη διάρκεια του περιπάτου.
Μαθαίνουμε από την πολιτιστική δραστηριότητα, την οποία θεωρούσαν απαραίτητη για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Του αγράμματου, του εργάτη, του αγρότη. Ηταν τέτοια η αποφασιστικότητά τους, που κατόρθωσαν κάτω από τα πιο αυστηρά μέτρα να δημιουργούν αυτοσχέδια όργανα. Να συγκροτούν θεατρικές ομάδες. Οπως η θεατρική ομάδα της ΕΠΟΝ "Σουκατζίδης", που κατάφερε να δώσει παραστάσεις κρυφές και φανερές, από σύγχρονο θέατρο μέχρι αρχαία τραγωδία. Η προσπάθεια να εξασκούν εκτός από το μυαλό τους και το σώμα τους. Με αθλητικές δραστηριότητες. Για τους αγώνες βόλεϊ, προς τιμήν των 17 (πρώτων) εκτελεσμένων.
Εμπνεόμαστε από τη ζωή τους μέσα στις φυλακές, που απέδειξε ότι η προσωπικότητα που αγωνίζεται συλλογικά για την ανατροπή του παλιού και αντικειμενικά άδικου κόσμου, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δε φυλακίζεται, αλλά παραμένει όρθια και ελεύθερη και μέσα στη φυλακή.

Εμπνεόμαστε από τον κομμουνιστή, που ακόμα και μέσα στην απομόνωση ποτέ δε νιώθει μόνος του. Αυτό δείχνουν τα διασωθέντα στοιχεία από την απομόνωση των φυλακών της Αίγινας. Ημερολόγια, ένα ρολόι, ένα σφυροδρέπανο, ένα κολάζ με φωτογραφίες, όλα χαραγμένα στον τοίχο με όνομα και υπογραφή. Μια φράση για να την βρει ο επόμενος και να του δώσει κουράγιο να μην σπάσει: "κι αυτό θα περάση".
Τιμάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε, για να βρουν δικαίωση οι θυσίες χιλιάδων κομμουνιστών, οι οποίοι έδωσαν τα καλύτερά τους χρόνια στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και μέσα από τις φυλακές της Αίγινας. Οι οποίοι δεν υποχώρησαν από την ταξική πάλη, από το σκοπό να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, όποια μορφή πολιτεύματος και να διάλεξε η αστική τάξη για να συντηρήσει την καπιταλιστική της ιδιοκτησία. Είτε στη μεταξική δικτατορία, είτε στη μεταβαρκιζιανή περίοδο και τον Εμφύλιο, που κλείσανε τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης στα μπουντρούμια, είτε στη χούντα, είτε στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής στους συντρόφους που κλείστηκαν στα κάτεργα των αστών, στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Στους απογόνους, στους συγγενείς, στους φίλους των φυλακισθέντων στις φυλακές της Αίγινας. Στη νεολαία, που έχει μπροστά της καθήκον να κρατήσει τη σημαία του αγώνα ψηλά. Σε όλη την εργατική τάξη και το λαό, να τιμήσουμε όσους έφυγαν απ' τη ζωή στην πάλη για την ευημερία του λαού μας, για να απαλλαγεί από τα βάσανά της, για το σοσιαλισμό, όπου η εργατική τάξη θα έχει την εξουσία και θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγει».


Συλλεκτική έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή»
Η ανατύπωση σε ειδική συσκευασία
Η ανατύπωση σε ειδική συσκευασία
Το χειρόγραφο βιβλιαράκι που είχαν συντάξει μέσα στη φυλακή οι ίδιοι οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγινα και φυλάσσεται στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, ανατύπωσε από το πρωτότυπο και στην ίδια ακριβώς διάσταση (9,4cm x 6,4cm) η «Σύγχρονη Εποχή». To βιβλιαράκι αποτυπώνει με συνοπτικό τρόπο την κατάσταση στις φυλακές και είχε ως σκοπό την κινητοποίηση της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης. Στάλθηκε στους αποδέκτες συνοδευόμενο από μικρό σημείωμα, το οποίο επίσης ανατυπώθηκε και περιέχεται στη νέα έκδοση.

Η επιστολή των κρατουμένων που συνόδευε την έκδοση
Η επιστολή των κρατουμένων που συνόδευε την έκδοση


ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση την Κυριακή στις Φυλακές της Αίγινας
Σκίτσο των φυλακών της Αίγινας
Σκίτσο των φυλακών της Αίγινας
Τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τους ήρωες κομμουνιστές που πάλεψαν μέχρι τέλους για το δίκιο της εργατικής τάξης, η ΤΟ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί την Κυριακή 29 Ιούνη, εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο των φυλακών της Αίγινας, με ομιλητή τονΣτέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το ραντεβού έχει δοθεί στις 7.00 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου με πλοίο της γραμμής θα γίνει η μετάβαση στο νησί της Αίγινας και με πορεία οι συμμετέχοντες θα φτάσουν στον ιστορικό χώρο των φυλακών, όπου στις 10 το πρωί θα αρχίσει η εκδήλωση.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού από το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ. Επίσης, θα γίνει ξενάγηση στους χώρους της φυλακής.
Μετά το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, στεφάνια θα κατατεθούν στον τόπο εκτελέσεων του νησιού, στην παραλία του Τούρλου, καθώς και στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων, στο νεκροταφείο της Αίγινας.