Πλειοδοτεί ταυτόχρονα στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που καταθέτει η κυβέρνηση ως βάση για συμφωνία με τους εταίρους
Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν χτες στηνΚοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τη συνεδρίαση της οποίας άνοιξε ο πρ. πρόεδρός της, Αντ. Σαμαράς, που υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας ήρθε αντιμέτωπος με τις ευθύνες του και τα λάθη που έκανε ως τώρα. Η χώρα βρίσκεται σε κατώφλι εξόδου από το ευρώ. Για πρώτη φορά, του το είπαν ρητά (...) Η ζημιά που ήδη έχει κάνει, είναι πολύ μεγάλη. Αλλά η καταστροφή από ένα Grexit θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη (...) Πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες, για ν' αποτραπεί ένας τέτοιος όλεθρος. Το αν θα μείνει η χώρα στην Ευρώπη ή στο ευρώ, μπορεί να είναι απόφαση μόνο του ελληνικού λαού και κανενός άλλου».
Πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν ήταν εξαρχής σχέδιο του κ. Τσίπρα να σύρει τη χώρα εκτός ευρώ. Αλλά τώρα θα αποδείξει αν έκανε τραγικά σφάλματα ή αν διαπράττει προσχεδιασμένο έγκλημα». Εκτίμησε επίσης ότι «πολύ σύντομα θα δικαιωθούμε πλήρως (σ.σ. ως ΝΔ) και για τα όσα προσφέραμε στην Ελλάδα, στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής μας, και για τις προειδοποιήσεις μας πριν τις τελευταίες εκλογές».
Διαφημίζοντας παραπέρα τη χρησιμότητα της ΝΔ στο εγχώριο και το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε όλες τις γέφυρες με την Ευρώπη. Αλλά οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι Ευρωπαίοι (...) Οτι εμείς μπορούμε να αποκαταστήσουμε ξανά την αξιοπιστία της πατρίδας μας. Και την εσωτερική της σταθερότητα. Και την επιστροφή της στην ανάκαμψη (...) εμείς είμαστε η μόνη γέφυρα της χώρας με την Ευρώπη (...) Οσο στέκει αυτή η γέφυρα (...) τότε όλες οι ζημιές που έκανε και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, μπορούν να ξεκινήσουν και να διορθωθούν».
«Ν' αποφασίσει ο λαός»
Παίρνοντας το λόγο, ο νέος («μεταβατικός» μέχρι την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση) πρόεδρος της ΝΔ,Ευ. Μεϊμαράκης, είπε για κυβέρνηση και πρωθυπουργό: «(...) Είναι αιχμάλωτοι ανάμεσα σε συμπληγάδες. Από τη μία, μία πρόταση που είναι μία πολύ κακή συμφωνία και λέει ο ίδιος ότι δεν μπορεί να την υπογράψει. Από την άλλη όμως, είναι η πλήρης καταστροφή της χώρας (...) Οι ώρες που ζούμε είναι κρίσιμες (...) Κρίνεται η οικονομία μας. Κρίνεται η παρουσία της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Κρίνεται η κοινωνική συνοχή (...) Κρίνονται όμως και οι εθνικές μας υποθέσεις» προειδοποίησε, παρουσιάζοντας ΕΕ και ευρώ ως μονόδρομο.
Συνέχισε, λέγοντας ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, «επιδίωξα και πετύχαμε να υπάρχει στο κοινό ανακοινωθέν αναφορά ότι η ετυμηγορία των πολιτών (σ.σ. στο πρόσφατο δημοψήφισμα) δεν είναι εντολή για ρήξη. Αρα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του (...) δεν έχουν εντολή ρήξης με τους Ευρωπαίους. Και δεν του επιτρέπουμε να σκεφτεί καν ότι μπορεί να κάνει κάποια κίνηση εκτός ευρώ, χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών (...) Και αν θέλει ή αν το έχει στο μυαλό του, να έρθει να ζητήσει νομιμοποίηση», παραπέμποντας ίσως σε δημοψήφισμα με ένα τέτοιο βασικό για τους αστούς διακύβευμα.
Επέμεινε ότι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται η διακυβέρνηση Τσίπρα, «διότι ανετράπη πλήρως η πορεία εξόδου από την κρίση, με κύρια, με μοναδική ευθύνη της συγκυβέρνησης».
Παράλληλα, έσπευσε να στείλει «μήνυμα και στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση: Οτι στο σημείο αυτό,είμαστε στα όρια της ανοχής της εμπιστοσύνης που του δείχνουμε. Ξόδεψε το κεφάλαιο εμπιστοσύνης και εσωτερικά. Και στις συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (...) Και από εδώ και πέρα, ό,τι χρειάζεται και ό,τι θέλει, δημόσια συζήτηση, αφού ξεκαθαρίσει τι θέλει, αφού έρθει πρώτα στη Βουλή (...) να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο να μας εξηγήσει με ανοιχτή συζήτηση τι ακριβώς τελικά θέλει και από εμάς και από τους εταίρους; Τι ακριβώς θέλει, για να μπορεί να υπογράψει;».
Απαντούσε έτσι σε πληροφορίες που διακινούνταν, ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών έστω και «άτυπα», δίχως την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σημειωτέον, ήδη από προχτές, με βάση τα όσα έλεγε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στελέχη της ΝΔ σημείωναν ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο «δε συμφωνήσαμε αυτά». Χτες, συμπλήρωναν ότι η ΝΔ μπορεί να προσέλθει σε νέο Συμβούλιο, μόνο αν τηρηθούν πρακτικά. Παραπέρα, οι βουλευτές της ΝΔ συγκέντρωσαν χτες υπογραφές, ώστε να ζητήσουν προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, για τις τελευταίες εξελίξεις.
«Εγκλήματα δε συγχωρούνται»
Παρακάτω, ο Μεϊμαράκης είπε για τους κυβερνώντες: «Ανέλαβαν (...) δεσμεύσεις ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανέλαβαν και δεσμεύσεις και ενώπιον του λαού. Και θέλω να σας πω ότι παρασπονδίες από αυτές τις δεσμεύσεις δε χωρούν. Μην το διανοούνται. Εγκλήματα σε βάρος του Ελληνισμού (...) δε συγχωρούνται, δε διαγράφονται, δεν παραγράφονται και παραμένουν μονίμως στην ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού». Ρήση που σηματοδοτεί όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης, μπροστά στο ενδεχόμενο εξόδου από ΕΕ και ευρώ.
Συμπλήρωσε: «Παροτρύνουμε, λοιπόν, την κυβέρνηση, που έχει την κυρίαρχη ευθύνη, να προχωρήσει με ταχύτητα, να φέρει τη συμφωνία που η ίδια υποσχέθηκε, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα (...) να αναλάβει δέσμευση για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Τέλος, γνωστοποίησε ότι προχτές βράδυ επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Τον ενημέρωσα και για τις ευθύνες όλων. Και του τόνισα, μη διανοηθεί ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ, χωρίς νομιμοποίηση», πιέζοντας ίσως τον Πρ. Παυλόπουλο να παρέμβει πιο αποφασιστικά, ώστε να μη διακινδυνεύσουν οι στρατηγικές επιλογές της ντόπιας αστικής τάξης.