Οι αντιθέσεις για την παραπέρα πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που απηχούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών-μελών ή ισχυρών τμημάτων τους, διαπέρασαν τις παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών που ακολούθησαν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα.
«Η απάντηση στην ελληνική κρίση δεν μπορεί να είναι να εγκαταλείψουμε την περαιτέρω οικονομική και νομισματική ένωσή μας (...) Πρέπει να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ, να την καταστήσουμε πιο δυνατή» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, υπενθύμισε πως έχουν μείνει μόνο τέσσερις μέρες για να βρεθεί συμφωνία, λέγοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, όλα τα σενάρια - «και το χειρότερο» - είναι ανοικτά. «Χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και τότε όλοι χάνουν» είπε, σημειώνοντας πως «η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων και γεωπολιτικά στην Ευρώπη. Ολοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να βρούμε τη λύση» ανέφερε.
Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Μ. Βέμπερ, επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι προκαλεί και ότι «συναγελάζεται με λάθους φίλους». Επιβεβαιώνοντας ότι οι στόχοι της ΕΕ περνούν μέσα από τη βαθύτερη εξαθλίωση των λαών, ανέφερε: «Εμείς αναζητούμε συμβιβασμούς, αποζητάτε την αποτυχία, ενώ εμείς επιδιώκουμε την επιτυχία (...) Λέτε ψέματα στο λαό σας. Μιλάτε για αξιοπρέπεια, αλλά δε λέτε την αλήθεια κι αυτό δεν είναι αξιοπρέπεια (...) Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων. Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δε δέχεται περικοπές. Αραγε, σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή, αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προϋπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτερους μισθούς από την Ελλάδα;».
Ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, τάχτηκε κατά του grexit και υποστήριξε πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία αυτή την εβδομάδα και εξαρτάται τώρα από την κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της για μεταρρυθμίσεις»,ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι σωστό να υπάρξει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».
Ο επικεφαλής των φιλελεύθερων, Γκι Φερχόφσταντ, ανέφερε: «Στην πραγματικότητα, υπνοβατούμε προς ένα grexit, με τη βοήθεια και την υποστήριξη της ακροδεξιάς. Δυστυχώς, όμως, ο ελληνικός λαός θα πληρώσει το grexit». Στη συνέχεια, σκιαγράφησε ένα μέρος του «κόστους» που θα πληρώσει ο λαός, εφόσον η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη: «Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος. 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια, ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση (...) Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις(...) Το 80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Αποδείξτε ότι είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευδοπροφήτης».
Η Ρεμπέκα Χαρμς, από την ομάδα των Πρασίνων, ανέφερε ότι περίμενε συγκεκριμένες ιδέες για μεταρρυθμίσεις, υπενθύμισε στον Αλ. Τσίπρα ότι «όλα πρέπει να αποφασιστούν αυτή την εβδομάδα»,ενώ πρόσθεσε ότι «δημοκρατία και Πούτιν δεν πάνε μαζί»...
Ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών της Βρετανίας, Ν. Φάρατζ,υπερασπίστηκε απ' τη σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου την προοπτική εξόδου απ' το ευρώ όλων των κρατών της Μεσογείου, λέγοντας ότι«σήμερα δε μιλάμε μόνο για την Ελλάδα, ολόκληρη η Μεσόγειος βρίσκεται σε λάθος νόμισμα (...)Υπάρχει αγεφύρωτη διαφορά Ελλάδας - Γερμανίας. Το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει. Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί η ΕΕ δε λειτουργεί. Ο Βορράς με το Νότο είχαν πάντα σύγκρουση. Οσοι επικρίναμε την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μας κατηγόρησαν ότι δεν έχουμε όραμα. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διαφορετικές, δεν μπορούμε να φέρουμε κοντά διαφορετικούς λαούς. Κύριε Τσίπρα, η Ελλάδα δε θα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης (...) Αν έχετε το κουράγιο, θα πρέπει να αφήσετε το λαό εκτός Ευρωζώνης, να φύγετε με το κεφάλι ψηλά. Φυσικά, οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά με ένα υποτιμημένο νόμισμα θα τα καταφέρετε», υποστήριξε.
Στο ίδιο πνεύμα και απ' την ίδια σκοπιά, η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, συνέστησε την έξοδο από το ευρώ, λέγοντας ότι «το ευρώ και η λιτότητα είναι σιαμαία. Ο λαός σας δε θα γλιτώσει από τη λιτότητα αν δε φύγει από το ευρώ». Ακόμα, ανέφερε:«Χαρήκαμε με το δημοψήφισμα. Είχε να κάνει με τις πολιτικές λιτότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Εκαναν λόγο για μία καταστροφή (...) Η ΕΚΤ οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες. Είναι η πρώτη φορά που μία κεντρική τράπεζα κάνει κάτι τέτοιο. (...) Η Ελλάδα πρέπει να βγει από αυτό το κρεματόριο. Το ευρώ δεν είναι μη αναστρέψιμο (...) Δεν μπορείτε να διατηρήσετε το ευρώ με το "έτσι θέλω"».