Πλήθος διαβεβαιώσεων για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο
Εξήγησε ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν παρά εντολή για ενίσχυση των προσπαθειών στην παραπάνω κατεύθυνση, «χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο». «Η γενναία επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης»υποστήριξε, συντηρώντας την αυταπάτη μιας ΕΕ που θα διέπεται από φιλολαϊκές αρχές...
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους κανόνες της ΕΕ και δεν έχει κρυφό σχέδιο εξόδου απ' το ευρώ. Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του μετά το δημοψήφισμα: «Εάν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα πήγαινα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης να κάνω τις δηλώσεις που έκανα και να ερμηνεύσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για να φθάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία».
Ο Αλ. Τσίπρας νομιμοποίησε τη μνημονιακή πολιτική μιλώντας για«πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής, δύσκολης, σκληρής»που έκανε ο λαός, «προσαρμογή» που η κυβέρνηση διατηρεί δεσμευόμενη για κλιμάκωσή της. Παραδέχτηκε, κόντρα στα όσα για εσωτερική κατανάλωση ισχυρίζεται στην Ελλάδα, ότι «παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Και σε άλλες χώρες (...) σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας», επιβεβαιώνοντας ότι στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας είναι για τους λαούς ανεπίστρεπτη η αντιλαϊκή πορεία.
«Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δυο μέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας απόλυτα συγκεκριμένες και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε (...) τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο όμως και της Ευρωζώνης. Θα έλεγα, κυρίως, όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επιπρόσθετα ζήτησε το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί «να μπορεί και να εφαρμοστεί, να βρίσκει την κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί».
Καταλήγοντας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι για την κρίση στην Ελλάδα φταίει οτιδήποτε άλλο εκτός από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για όλα τα δεινά της πατρίδας μου ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, επειδή για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δημιούργησαν ένα κράτος πελατειακό, ενίσχυσαν τη διαφθορά, ανέχθηκαν ή και ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου».
Δύο εξίσου αντιλαϊκά σχέδια για την Ευρωζώνη
Στη δευτερολογία του και αφού μεσολάβησαν οι τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συζήτηση που έγινε αφορούσε κατ' ουσίαν στο μέλλον της Ευρωζώνης. «Η συζήτηση αφορά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος, της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Και εδώ συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», ανέφερε επ' αυτού.
Υιοθέτησε την άποψη που από καιρό «κυκλοφορεί» για την ανάγκη ανάληψης πιο ενεργού ρόλου από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου, ώστε οι αντιλαϊκές αποφάσεις να περιβάλλονται από «δημοκρατική» νομιμοποίηση.
«Πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει εντός της τρόικας υπεύθυνοι που να λαμβάνουν αποφάσεις να είναι το ΔΝΤ και να μην είναι ο κατ' εξοχήν ευρωπαϊκός θεσμός της δημοκρατίας, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Και θα ήθελα να πω με απόλυτη ειλικρίνεια:Εάν σε αυτή την ευρωπαϊκή υπόθεση η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση και συμφωνία εδώ και πάρα πολύ καιρό», ανέφερε, υποδεικνύοντας το ΔΝΤ σαν τον «θεσμό» που βάζει «τρικλοποδιές» στην επίτευξη συμφωνίας.
Απαντώντας σε αιτιάσεις ευρωβουλευτών υπερασπίστηκε τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά κείμενα προτάσεων της κυβέρνησης. «Σε αυτές τις προτάσεις, προφανώς και έχουμε αναλάβει την ισχυρή μας δέσμευση να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται με βάση τους κανόνες, γιατί αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ότι η Ευρωζώνη έχει κανόνες», ανέφερε.
Επανέλαβε, τέλος, για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει το χρέος και επιθυμεί την αποπληρωμή του, λέγοντας:«Εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, τη ζητάμε αυτή την απομείωση ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιότερα».