Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ενημερώθηκε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο φόντο αντιδράσεων στο εσωτερικό του, τόσο για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας όσο και για το ενδεχόμενο σύναψης ενός νέου σκληρού μνημονίου. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις την ανησυχία τους για την προοπτική ενός grexit, εξέλιξη που θα έπληττε σοβαρά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Απ' τη σκοπιά άλλων τμημάτων της αστικής τάξης, άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχτεί συμφωνία με υφεσιακά μέτρα.
Μήνυμα με νόημα «ανέβασε» σε ιστοσελίδα του χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Το Grexit, όπως είπε χθες και ο Τσίπρας, πρέπει να βγει οριστικά από το λεξιλόγιο της Ευρώπης. Ως την Κυριακή, τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη», έγραψε.
Την αντίθεσή του σε ένα grexit, αλλά και σε μια συμφωνία με ρήτρα Βουλγαρίας σε μισθούς, συντάξεις, Υγεία και Παιδεία, εξέφρασε ο Αλ. Μητρόπουλος. Μιλώντας στον «Alpha 98,9» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «οι εταίροι θεώρησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος casus belli», ότι «το πέρας της διαπραγμάτευσης δεν είναι επιτυχημένο» και κατέληξε: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος, είναι η απόλυτη κοινωνική καταστροφή: το πακέτο Γιούνκερ plus ή έξοδος από το ευρώ. Αποτελεί πεδίο απόλυτης τραγωδίας το ελληνικό ζήτημα. Εγώ είχα πει ότι ήταν ουτοπία ο συμβιβασμός».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» συνέστησε ...ψυχραιμία και προανήγγειλε διαδικασίες για ευρύτερη συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας «γι' αυτό κάναμε και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θα ξανακάνουμε. Θα γίνει και κουβέντα στη Βουλή. Δεν προχωράμε χωρίς ενημέρωση και χωρίς συναίνεση». Επί της ουσίας της επιδιωκόμενης συμφωνίας ανέφερε: «Υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση, για να υπάρξουν καλύτεροι όροι που αφορούν το χρέος και τη χρηματοδότηση και για την εξομάλυνση των τραπεζών και για την ανάπτυξη της χώρας».
Την ίδια ώρα, άρθρο της ιστοσελίδας «iskra», που απηχεί τις απόψεις της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει μέχρι τέλους, προετοιμαζόμενη «για όλα τα ενδεχόμενα και για όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις». «Μια συμφωνία που δεν θα βάζει τέλος στη λιτότητα, δεν θα προβλέπει ικανή ρευστότητα για την τόνωση της οικονομίας και βαθιά διαγραφή του χρέους δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην πατρίδα μας» υποστηρίζει κι ακόμα ισχυρίζεται ότι«η Ελλάδα δεν διαθέτει μία αλλά πολλές επιλογές για την πορεία της, όλες δύσκολες και δύσβατες, η χειρότερη όμως, η πιο εξοντωτική, ταπεινωτική και ανυπόφορη είναι η παράδοση και υποταγή στους θεσμούς της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».
Απ' την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, αναπαρήγαγε τα περί «εθνικής προσπάθειας», δείχνοντας ότι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε προτεραιότητα ο στόχος για χειραγώγηση του λαού, ενόψει εξελίξεων που θα πλήξουν βάναυσα τα συμφέροντά του. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εθνική προσπάθεια η οποία εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας»,ανέφερε.
Ανοιχτή επιστολή, τέλος, στον πρωθυπουργό, την ΚΕ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης, ζητώντας... νέο δημοψήφισμα (!), «με ερώτημα μνημόνιο εξαθλίωσης ή εναλλακτικές επιλογές».