Περιλαμβάνει μπαράζ αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων από την επόμενη βδομάδα
Το ύψος της χρηματοδότησης για την επόμενη τριετία (2015-2018) δεν αναφέρεται στην επιστολή, ωστόσο αναμένεται στο ύψος των 50 δισ. ευρώ, με βάση τις ανάγκες χρηματοδότησης και τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, που θα προσδιορίσει ο ESM.
Η επιστολή της συγκυβέρνησης προς τον ESM
Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα από την επιστολή προς τον ESM που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.
Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
--«Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Δηλαδή, δεσμεύονται ότι από το νέο δάνειο δεν πρόκειται να δοθεί ούτε δεκάρα τσακιστή για την κάλυψη ακόμη των λαϊκών αναγκών. Το σύνολο των δανείων αφορά στις αποπληρωμές του χρέους προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς και τις νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (περί τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες).
--«Δέσμευση σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης». Πρόκειται για την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζουν, στο πλαίσιο της παραπέρα βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα, η «μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη» περιλαμβάνει τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ κ.ά.
--«Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε σειρά μέτρων, αρχής γενομένης αρχή της επόμενης βδομάδας». Σ' αυτό το πλαίσιο, προ των πυλών εμφανίζονται και οι πρώτοι αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι.
Οπως ρητά αναφέρεται στο αίτημα της συγκυβέρνησης, σε αυτά τα πλαίσια περιλαμβάνονται: «Μέτρα που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση» και «μέτρα που σχετίζονται με τις συντάξεις». Σ' αυτό το πλαίσιο, ξεκινά άμεσα η εφαρμογή νέων και παλιότερων μέτρων φοροεξαχρείωσης του λαού (μετάταξη στοιχειωδών προϊόντων και αγαθών σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, διατήρηση χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, «αλληλεγγύης» κ.ο.κ.). Ταυτόχρονα, ξεκινά άμεσα και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οι αυξήσεις στις εισφοράς Υγείας που οδηγούν σε περικοπές των συντάξεων, οι περικοπές του ΕΚΑΣ κ.ά.
Ολα τα παραπάνω θα ενσωματωθούν στο συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για το β' εξάμηνο του 2015.
-- «Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιούλη, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Γιούρογκρουπ». Πρόκειται για δέσμευση τήρησης του χρονοδιαγράμματος - τελεσιγράφου που δόθηκε στην προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.
-- Παράλληλα, η συγκυβέρνηση «χαιρετίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα, ώστε το χρέος να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα». Είναι φανερό ότι - στο φόντο των αντιθέσεων εντός και εκτός της Ευρωζώνης - ουσιαστικά αποφεύγεται ακόμα και η αναφορά για «ελάφρυνση» ή «αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους, που μέχρι πριν λίγο τα είχαν για σημαία... Επιπλέον, τονίζουν ότι αυτά τα «πιθανά μέτρα» θα αποτελέσουν «μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν για την Ελλάδα»...
-- Και βέβαια, στο αίτημα της συγκυβέρνησης υπάρχει η πάγια δέσμευση πως «η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως».
Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος για το «κατεπείγον του αιτήματος», με δεδομένα το «εύθραυστο τραπεζικό σύστημα», την έλλειψη ρευστότητας, τις επικείμενες υποχρεώσεις για το χρέος (ΕΚΤ), αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας. Και βέβαια, δεν έχουν ούτε λέξη για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων δημόσιων οργανισμών που η συγκυβέρνηση έβαλε στο χέρι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου...
Η επιστολή καταλήγει, τονίζοντας τη «δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες ως κράτος-μέλος».
Την παραλαβή του αιτήματος της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ESM (και του Γιούρογκρουπ),Γ. Ντάισελμπλουμ. Σε επιστολή του προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ζητά να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες που αφορούν στις εξής αξιολογήσεις: Των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών, των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα, καθώς και της «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, από κοινού με το ΔΝΤ.
Υπερ-μνημόνιο «με τη βούλα»
Το αίτημα της ελληνικής συγκυβέρνησης για στήριξη από τον ESM κάνει αναφορά στα άρθρα 2, 12, 13 και 16 της Συνθήκης του ESM, τα οποία, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ», αναφέρουν ρητά ότι η δανειοδότηση από τον ESM προϋποθέτει τη σύναψη νέου μνημονίου, με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και διαδικασίες διαρκούς επιτήρησης για την υλοποίησή τους.
Ενδεικτικά, επαναλαμβάνουμε ορισμένα σημεία από τα εν λόγω άρθρα:
-- «Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών-μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής».
-- «Εάν εκδοθεί απόφαση (...) το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - να διαπραγματευτεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ Μνημόνιο Κατανόησης, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Συνεννόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
-- «Το Μνημόνιο Συνεννόησης συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών,ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ».
-- «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής».