Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίζεται και εντείνεται η αιματοχυσία από «τυφλές» βομβιστικές επιθέσεις κατά αμάχων. Αλλοι πέντε άνθρωποι προστέθηκαν, χτες, στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που μέσα στο τελευταίο 4ήμερο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 130 ανθρώπους. Οι χτεσινές επιθέσεις έγιναν στην κεντρική πλατεία της Σαμάρα, όπου κατοικούν κυρίως σουνίτες, αλλά και σε αγορά της Κουτ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες.

KAΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί και πέντε οι τραυματίες από την επίθεση καμικάζι μέσα στο εστιατόριο βάσης μονάδας της αφγανικής αστυνομίας που ελέγχει την κεντρική εθνική οδό στην επαρχία Ουζουζγκάν και συνδέει την Καμπούλ με την Κανταχάρ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πλειοψηφία των θυμάτων είναι Αφγανοί.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Το δρόμο για την αγιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' καθώς και του πάπα Ιωάννη του 23ου άνοιξε χτες με απόφασή του ο νυν πάπας Φραγκίσκος στο πλαίσιο των γνωστών και διαχρονικών προσπαθειών των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών θεσμών, εκτός από την εκμετάλλευση της πίστης, να παραχαράσσουν και την Ιστορία διά μέσου τέτοιων ενεργειών (αρκεί να αναλογιστεί κανείς το ρόλο του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' στις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες).

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Τον προσφυγικό καταυλισμό Σατίλα επισκέφθηκε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής του στο Λίβανο, όπου απέτισε και φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα που σφαγιάστηκαν από Χριστιανούς Φαλαγγίτες υπό την «προστασία» του ισραηλινού στρατού, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Λίβανο και της ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής, το 1982. Ο Αμπάς επισήμανε, εκ νέου, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο (οι χειρότερες από όλες τις άλλες αραβικές χώρες) και την αναγκαιότητα άμεσης βελτίωσής τους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κίνα και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τον πέμπτο, κατά σειρά, «Στρατηγικό και Οικονομικό Διάλογο Κίνας - ΗΠΑ» στις 10 και 11 του μήνα στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα προειδοποίησε χτες ότι «ένα αρνητικό σενάριο« για τη χώρα θα ήταν να αποτύχει να επιστρέψει στις αγορές το 2014, όπως προγραμματίζεται, εξαιτίας «εξωτερικών γεγονότων ή για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».