Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ Νέα κλιμάκωση από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη

 

Με συνεντεύξεις του, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει μέτρα και μνημόνια δίχως τέλος, επικεντρώνοντας τις ανατροπές στο δημόσιο τομέα

 

Η κλιμάκωση των μέτρων από κυβέρνηση - τρόικα, απαιτεί ενιαία απάντηση από τους εργαζόμενους και το λαό, με συμμαχία κόντρα στα μονοπώλια και την πολιτική τους

 

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με νέα μέτρα, φέτος το Φθινόπωρο, προανήγγειλε με συνεντεύξεις του ο υπουργός Οικονομικών, ενόψει και του επόμενου γύρου διαβουλεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα:

1. «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο δεν θα είναι εύκολη διότι θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν να λήξει το Πρόγραμμα. Ναι μεν για το 2013 και το 2014, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια, τους πείσαμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό "κενό", όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ανοικτή». Οπως λέει ο ίδιος, αν βγει δημοσιονομικό κενό, τότε «πρέπει να καλυφθεί με αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων, οργανισμών και της καρδιάς του κράτους, που είναι τα υπουργεία». Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι η «έμφαση θα δοθεί στην αναδιάρθρωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Οι δηλώσεις Στουρνάρα επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάζεται απλά για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο, αλλά έχει ήδη καθορίσει και τους τομείς που θα «χτυπήσει». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προετοιμάζεται κατάλληλα, με την κατάθεση της τροπολογίας για απολύσεις - εξπρές και κατάργηση - συγχώνευση φορέων του Δημόσιου με Προεδρικά Διατάγματα, δίχως προηγούμενη έγκριση ακόμα και αυτού του αστικού κοινοβουλίου. Αλλά και με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον τεμαχισμό και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του δικτύου της.

2. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα επικαλούμενα από τη συγκυβέρνηση «δημοσιονομικά κενά» φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ, προαναγγέλλοντας τα επόμενα μνημόνια και μέτρα. Ωστόσο, η κεντρική επιλογή για «μικρότερο κράτος», με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών, δε σχετίζεται με την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση-, αλλά με τη δημιουργία νέων κερδοφόρων πεδίων για επενδύσεις από καπιταλιστικούς ομίλους.

Το ομολογεί στην ίδια συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας. Οπως είπε, για «εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον Ελληνα φορολογούμενο, πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες, είτε με αποκρατικοποιήσεις, είτε με συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε με συγχωνεύσεις».

Βέβαια, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν περιορίζονται σε «χρεωμένες» εταιρείες, όπου το δημόσιο διατηρεί ακόμα κάποιες θέσεις, αλλά αφορούν και κερδοφόρες εταιρείες, όπως έγινε και πριν από την την κρίση, με τον ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ, τον ΟΛΠ και άλλες. Πέρα από τις χιλιάδες νέες απολύσεις, η πολιτική αυτή συνεπάγεται και την παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που χρυσοπληρώνονται από το λαό.

3. Στο αντιλαϊκό τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και η πρόταση για τη μείωση της «περιόδου διαθεσιμότητας» των δημοσίων υπαλλήλων από τους 12 στους 8 μήνες, ώστε πιο γρήγορα να «αξιολογούνται» και να πετιούνται στην ανεργία. Δίπλα σ' αυτά, προωθείται σταθερά η ενεργοποίηση των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων, όπως τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.

Απαντώντας στις αιτιάσεις μερίδας των αστικών ΜΜΕ που ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τα νομοσχέδια «γράφονται στο πόδι», ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως τα βασικά νομοσχέδια έχουν συνταχθεί με τη «βοήθεια ειδικών από την αγορά» και επίσης «χρησιμοποιώντας τους καλύτερους ξένους ειδικούς που έρχονται μέσω της τεχνικής βοήθειας», την οποία παρέχουν στη συγκυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ.

 

“Ριζοσπάστης”