Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ινδία: Μέτρα ασπιρίνες για την διαχείριση της φτώχειας

 

 

 

Μέτρα ασπιρίνες για τη διαχείριση της φτώχειας της πλειοψηφίας του ινδικού λαού, λαμβάνει η κυβέρνηση της Ινδίας, η οποία πριν από λίγους μήνες έλαβε μέτρα για την απελευθέρωση των επενδύσεων ξένων κεφαλαίων στο λιανεμπόριο, καταστρέφοντας εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους, καθώς δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές ενώ αυξάνονται συνεχώς οι τιμές, οι μισθοί παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και απουσιάζουν πλήρως η Κοινωνική Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, το ινδικό κοινοβούλιο άμεσα θα εγκρίνει στο σύνολό του νομοσχέδιο για την εξασφάλιση της σίτισης, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί κατ' άρθρο, και προβλέπει την χορήγηση 5 κιλών σιτηρών, το μήνα, σε, περίπου 800 εκατ. Ινδούς επιχειρώντας έτσι να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Προβλέπει, μάλιστα, δωρεάν γεύματα και «προνόμια» για τις εγκύους, για γυναίκες που θηλάζουν, και για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 14 ετών, καθώς και για υποσιτισμένα παιδιά, απόρους και αστέγους.

Πηγή αυτών των «χορηγιών», που δεν αρκούν για την επαρκή σίτιση όλων των Ινδών, θα είναι τα αναξιοποίητα αποθέματα τροφίμων της χώρας, τα οποία, ετησίως, φέρονται να περιλαμβάνουν περίπου 90 εκατ. τόνους τροφίμων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Διατροφικών Πολιτικών,η Ινδία καταλαμβάνει την 14η από τις 79 θέσεις της κλίμακας του Παγκόσμιου Δείκτη Ασιτίας.

Την ίδια ώρα, το μεγάλο κεφάλαιο «ανθεί»

Το 50% των παιδιών και το 36% των εγκύων υποσιτίζεται και ζει κάτω από άθλιες συνθήκες την ώρα που η Ινδία, μέλος της ιμπεριαλιστικής ένωσης BRICS, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου με τον ΑΕΠ της να σκαρφαλώνει στα 1.824,8 δισ δολάρια τον χρόνο, με στοιχεία του 2012. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ η σύνοδος της καπιταλιστικής λυκοσυμμαχίας BRICS παίρνει αποφάσεις για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο λαός βιώνει μία κατάσταση ακραίας φτώχειας και η αστική τους κυβέρνηση, λαμβάνει μέτρα δήθεν για την ανακούφιση του λαού από την πείνα.

Οι Ινδοί μεγαλοεπιχειρηματίες και οι καπιταλιστικοί όμιλοι της χώρας πλουτίζουν από την εργασία του ινδικού λαού, κακοπληρώνοντάς τον και στερώντας από αυτόν τα στοιχειώδη δικαιώματά του και πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού, κυριολεκτικά πεθαίνει από την πείνα.

Το νομοσχέδιο για την εξασφάλιση της σίτισης έρχεται για να εξασφαλίσει πως το εργατικό δυναμικό, η ατμομηχανή των κερδών των καπιταλιστών θα τρέφεται τόσο, όσο είναι αναγκαίο για να μπορεί να εργάζεται και να παράγει. Το πρόβλημα της πείνας και του υποσιτισμού στην Ινδία και σε άλλες χώρες δεν θα λυθεί ούτε με συσσίτια, ούτε με νομοσχέδια. Θα λυθεί με τον οργανωμένο αγώνα του λαού για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για να καρπώνονται οι εργαζόμενοι, κι όχι τα αφεντικά τους, τον πλούτου που παράγουν.

 

“902.gr”