Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΚΥΠΡΟΣ Μπλέκεται κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών

 

Η Ρωσία ζητάει βάση για τα αεροσκάφη της και οι ΗΠΑ σιγοντάρουν τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας

Οι παρενοχλήσεις πλοίων τρίτων χωρών από τούρκικα πολεμικά, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή ΑΟΖ

 

Περιπλέκεται το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας ότι η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» ενός κράτους, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τα συμφέροντα του λαού. Αντίθετα, τη σέρνει βαθύτερα στις αντιθέσεις, που ούτως ή άλλως κλιμακώνονται στην ευρύτερη περιοχή, με αιχμή τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε χτες παρέμβαση των ΗΠΑ για τις παρενοχλήσεις πλοίων ξένης σημαίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο την αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κύπρου να κάνει έρευνες στη θαλάσσια επικράτειά της και τον εκφοβισμό τρίτων κρατών να συμμετέχουν σε αυτές.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Ρίτσαρντ Κένιγκ, δήλωσε ότι η διατύπωση στρατιωτικών απειλών και η προσέγγιση ξένων εταιρειών για να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, «αποτελούν ανάρμοστες ενέργειες» από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Αμερικανός διπλωμάτης μίλησε στο συνέδριο των Κυπρίων Αποδήμων και αναγνώρισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό πλούτο της, λέγοντας όμως ότι «τα έσοδα θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα μεταξύ των κατοίκων».

Συνδέοντας ανοιχτά τη διευθέτηση του Κυπριακού με τους υδρογονάνθρακες, εξέφρασε τη θέση των ΗΠΑ ότι οι διαπραγματεύσεις για τα δυο ζητήματα «μπορούν να διεξάγονται παράλληλα» και δήλωσε πως οι ΗΠΑ προκρίνουν την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Οι αναφορές στο Κυπριακό και τους υδρογονάνθρακες ενισχύουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή και την προσπάθειά της να εκβιάσει με τους υδρογονάνθρακες για διχοτομική λύση του Κυπριακού.

Καλώντας επί της ουσίας το λαό να διαλέξει τον ιμπεριαλιστή που θα τον «σώσει», ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (απόδημοι), Φίλιπ Κρίστοφερ, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ, στον ενεργειακό και άλλους τομείς και τόνισε ότι «για να δούμε άσπρη μέρα» τα συμφέροντα της Κύπρου θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι δηλώσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 17ου Συνεδρίου Κυπρίων Αποδήμων.

Η Ρώσοι ζητάνε βάση

Την ίδια ώρα, αναταραχή προκάλεσε το (επίσημο πλέον) αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης προς την κυπριακή να της παραχωρήσει έδαφος στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο, για μεταστάθμευση ρωσικών μαχητικών και πιθανώς κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Πρόκειται για μία βάση προνομιακή στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την οποία εποφθαλμιούν τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία.

Στην Κύπρο, στην περιοχή της Επισκοπής λειτουργεί ήδη μια αεροπορική βάση υπό πλήρη βρετανικό έλεγχο και με πλήρη βρετανική κυριαρχία, όπου σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη της RAF. Η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, παράλαβε το ρωσικό αίτημα, εμφανίζεται επιφυλακτική και απέφυγε να απαντήσει άμεσα. Η επίσημη απάντηση αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα.

Είναι φανερό ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωζώνη από τη μία και το αίτημά της για ένταξη στον Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» από την άλλη, δυσκολεύει τους χειρισμούς της έναντι της Ρωσίας, με την οποία οι σχέσεις έχουν ήδη διαταραχθεί μετά το κούρεμα των καταθέσεων που διατηρούσαν Ρώσοι καπιταλιστές στις κυπριακές τράπεζες, με απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, η Λευκωσία έχει παραχωρήσει στο παρελθόν διευκολύνσεις σε ρωσικά πλοία στο λιμάνι της Λεμεσού, τη στιγμή που ο ρωσικός στόλος μένει στην ουσία χωρίς μόνιμο αγκυροβόλιο στη Μεσόγειο μετά τις εξελίξεις στη Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει και την ανησυχία στα επιτελεία των αστών στην Κύπρο, ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Α. Ορφανίδης, σε γραπτό υπόμνημα στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, εκτιμάει ότι «θα υπάρξει ανάφλεξη της κρίσης στην Ευρωζώνη μετά τις εκλογές στη Γερμανία». Το υπόμνημα κατατέθηκε ως τεκμήριο, αφού η Επιτροπή, όπως και χτες με τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, απέρριψε αίτημα του Δ. Ορφανίδη να το αναγνώσει κατά την ακροαματική διαδικασία.

Σ' αυτό, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κατρακύλα της (κυπριακής) οικονομίας άρχισε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Χριστόφια» και ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους, «έκανε πολλή ζημιά στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη».

 

“Ριζοσπάστης”