Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 

«Μαγειρεύουν» τον επόμενο αντιλαϊκό συμβιβασμό

 

 Σε υψηλούς τόνους συντηρείται η συζήτηση για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και τη στάση της Γερμανίας, δείχνοντας ότι στο παρασκήνιο φουντώνει η κόντρα ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου, ενόψει και των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτέμβρη για τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στην Ευρωζώνη.

Η όλη συζήτηση αξιοποιείται αποπροσανατολιστικά και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανάγουν σε εθνικό στόχο ένα νέο κούρεμα του χρέους, από το οποίο ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Αντίθετα, η οποιαδήποτε εξέλιξη δρομολογηθεί μετά και τις γερμανικές εκλογές, θα είναι ένας ακόμη ενδοαστικός συμβιβασμός, για τη συνέχιση της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Δίνοντας συνέχεια στα σχετικά δημοσιεύματα, η γερμανική «Bild» ισχυρίζεται το Σάββατο ότι η γερμανική κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός πως η Ελλάδα χρειάζεται και νέο πακέτο βοήθειας. Κατά την «Bild», η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει το σχετικό μήνυμα στην Αθήνα, ζητά όμως «ηρεμία» ως τις εκλογές. Μετά από αυτές, γράφει, «υπό συζήτηση είναι, μεταξύ άλλων, διευκολύνσεις στους τόκους και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων».

Η εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι θεωρούν βέβαιη την παροχή νέας βοήθειας, όπως της Bundes Bank και του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών. Στον αντίποδα, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει διά στόματος Α. Μέρκελ, πως «δε βλέπει» νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Σε συνέντευξή της στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η Α. Μέρκελ σημειώνει μάλιστα ότι «απορεί με το πόσο αψήφιστα συζητείται συνεχώς κάτι τέτοιο» καθώς «θα μπορούσε να πυροδοτήσει αβεβαιότητα σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης».

Η ίδια μιλάει για επανεκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015. «Αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ακολουθήσουμε, αντί να κάνουμε καθημερινά εικασίες», προκρίνοντας τις αντιλαϊκές ανατροπές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντίθετος σε ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους δηλώνει και ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε συνέπειες για την Ευρωζώνη, αλλά θα σήμαινε και την επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων.

Την ίδια ώρα, στοιχεία που επικαλείται «Deutsche Welle», δείχνουν ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, αλλά και της μεγάλης ζήτησης που έχουν τα γερμανικά ομόλογα εν μέσω κρίσης, το γερμανικό κράτος θα έχει μεταξύ 2010 και 2014 επιπλέον έσοδα ύψους 40,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Γερμανία ωφελείται έμμεσα από την κρίση, η οποία απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα άλλων χωρών, στρέφοντάς τους σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου, που θεωρούνται ασφαλή.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τα παρουσίασε το «Spiegel». Σύμφωνα με αυτά, μεταξύ 2010 και 2012 η χώρα δανείστηκε συνολικά 73 δισ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Το κόστος της κρίσης στην Ευρωζώνη ανέρχεται μέχρι στιγμής για τη Γερμανία, στα 599 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, την εικόνα θα μπορούσε να αλλάξει ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο θα απομείωνε δάνεια και τόκους που έχει να εισπράττει το γερμανικό κράτος.

«Βροχή» τα αντιλαϊκά μέτρα

Στην Κύπρο, συνεχίζονται με κλιμακούμενη ένταση τα αντιλαϊκά μέτρα, για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση. Στον προϋπολογισμό για το 2014 που συντάσσει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται μείωση των κρατικών δαπανών κατά 700 εκατομμύρια ευρώ, ή 11% του ΑΕΠ. Ο λογαριασμός όμως που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η κυβέρνηση διαρρέει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι μισθοί και οι συντάξεις απορροφούν ετησίως 2,8 δισ. ευρώ και με την περικοπή του 3% που προωθείται, προκύπτει «εξοικονόμηση» μόλις 84 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την πλήρη αναδιάρθρωση του πλαισίου των κοινωνικών παροχών, με περαιτέρω περικοπές, ενώ θα υπάρξει και μείωση κατά 90 εκατ. ευρώ στις ετήσιες δαπάνες για υπερωρίες. Στους άμεσους στόχους είναι και η περαιτέρω μείωση των μισθολογικών επιδομάτων που παίρνουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνολικά, τις επόμενες μέρες θα σταλούν στη Βουλή 14 νομοσχέδια με προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στην Ισπανία, τέλος, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 943,7 δισ. ευρώ τον Ιούνη, ή στο 90,2% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κεντρική τράπεζα. Τον Μάη, το χρέος ανερχόταν στο 89,6% του ΑΕΠ.

Οποια λύση κι αν επιλέξουν, ο λογαριασμός θα σταλεί στα λαϊκά στρώματα, όπως έγινε προηγούμενα και με το PSI

Ο λαός πλήρωσε ακριβά το PSI, με το οποίο μειώθηκε το δημόσιο χρέος. Ανάλογες θα είναι οι συνέπειες και από μια νέα απομείωση του χρέους, με όποιο τρόπο κι αν γίνει

 

“Ριζοσπάστης”