Μελέτη του Ταμείου αναφέρεται σε καθυστερήσεις λόγω κοινωνικών αντιστάσεων
Τα χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις, λόγω πολιτικών και κοινωνικών αντιστάσεων, θεωρεί μεταξύ άλλων μελέτη τεχνοκρατών του ΔΝΤ υπεύθυνα για το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές προβλέψεις για το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Η μελέτη του ΔΝΤ υπό τον τίτλο «Αξιολογώντας την επίδραση και την κλιμάκωση πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: Ένα γενικό πλαίσιο» συμπεραίνει πως βασικός παράγοντας δεν ήταν η επιλογή λανθασμένου πολλαπλασιαστή αυτή που οδήγησε σε λανθασμένη πρόβλεψη για την ύφεση.
Αντίθετα η μελέτη σημειώνει ότι «με διαφορά, πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η δραματική αναθεώρηση της δυνητικής ανάπτυξης τόσο στο αρχικό επίπεδο όσο και στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Αυτό αντανακλά μια σειρά από εξελίξεις, περιλαμβανομένης της μεγάλης αναθεώρησης στοιχείων μετά την έναρξη του προγράμματος, της ασθενούς σε σχέση με την αναμενόμενη εφαρμογή του προγράμματος, των χαμηλότερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων από τις μεταρρυθμίσεις, των πολιτικών και κοινωνικών αντιστάσεων, κ.ά. που συνέβαλαν σε χαμηλότερη σε σχέση με την προσδοκώμενη –στο αρχικό πρόγραμμα– ανάπτυξη».
Συστήνουν ένταση των αντιλαϊκών μέτρων
Εμμέσως αλλά σαφώς η μελέτη αναδεικνύει το λαϊκό κίνημα ως κεντρικό παράγοντα για την παρεμπόδιση των μέτρων και συστήνει επί της ουσίας στην κυβέρνηση της Ελλάδας πως πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων παρακάμπτοντας το πολιτικό κόστος λόγω της λαϊκής οργής.
Επιπλέον οι συγγραφείς της μελέτης του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα λιτότητας πρέπει να είναι οπισθοβαρή, δηλαδή τα πιο σκληρά μέτρα να εφαρμόζονται προς τη λήξη ενός προγράμματος και όχι εμπροσθοβαρή όπως στην περίπτωση της Ελλάδας διότι η λήψη σκληρών μέτρων από την αρχή ενός προγράμματος οδηγεί σε βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση.
Επίσης ούτε λίγο ούτε πολύ η μελέτη αναφέρει πως δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος περιπτώσεις όπως της Ελλάδας με πολυετή προγράμματα λιτότητας, διότι οι έως τώρα αναλύσεις των δημοσιονομικών επιπτώσεων βασιζόταν σε χώρες με βραχυπρόθεσμα προγράμματα αντιλαϊκών μέτρων.