Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Στύβουν το λαό για να διαχειριστούν την κρίση

 

Η διευθέτηση του χρέους σχετίζεται με την κατανομή της ζημιάς ανάμεσα στα κράτη - μέλη και προϋποθέτει μέτρα δίχως τέλος

 

Κανένας πόνος δεν τους έπιασε για το λαό. Η συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι μέρος των ανταγωνισμών τους συνολικά για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ήρθε χτες να ανατροφοδοτήσει με δηλώσεις του τη συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, λέγοντας μετά τη συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ολλανδία ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν θα λυθούν το 2014, οπότε κάτι θα χρειαστεί να γίνει μετά. Πώς και τι πρέπει να γίνει δεν είναι σίγουρο». Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, είπε, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, ότι το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα «δεν βρίσκεται υπό συζήτηση».

Οι δηλώσεις τους, που προαναγγέλλουν ένταση των ανταγωνισμών για τη διαχείριση της κρίσης συνολικά στην Ευρωζώνη, ενισχύουν προπαγανδιστικά το ψευτοδίλημμα «"κούρεμα" ή νέο δάνειο», με το οποίο επιχειρείται να χειραγωγηθεί ο λαός και να κρυφτεί ότι οποιαδήποτε διευθέτηση κι αν επιλεγεί, θα συνοδεύεται με νέα μέτρα σε βάρος του.

Σε κορύφωση βρίσκονται και τα σενάρια για τη μορφή που θα έχει η νέα «βοήθεια» προς την ελληνική καπιταλιστική οικονομία, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα αναμένεται να αξιοποιηθούν τα 12 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έμειναν αδιάθετα, αφού οι ανάγκες καλύφθηκαν με μικρότερα ποσά.

Στη βάση αυτή, τα κυβερνητικά επιτελεία στήνουν νέα παγίδα στο λαό. Λένε ότι για να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και να μην υπάρξει νέο δάνειο, θα πρέπει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να μη χρειαστούν το επόμενο διάστημα νέα κονδύλια για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι εισπράξεις από τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», δηλαδή να καταθέσει ο λαός τον οβολό του για τις τραπεζικές οφειλές που τον πνίγουν και δεν μπορεί να τις αποπληρώσει.

Η πλευρά αυτή εξηγεί ως ένα βαθμό τις μεθοδεύσεις για «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών, που αξιοποιείται εκβιαστικά προς τα λαϊκά νοικοκυριά για να διευθετήσουν τα δάνεια προς τις τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αδιάθετα για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ήδη στην ατζέντα των συνεννοήσεων ανάμεσα στην Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που επεξεργάζονται τη διαδικασία ανακατεύθυνσης αυτών των κονδυλίων από τις τράπεζες στον προϋπολογισμό.

Προϋπόθεση παραμένει η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 6 δισ. ευρώ το 2016. Δηλαδή, να ξεζουμίσει κι άλλο τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να είναι σε θέση να καλύπτει μέρος των τόκων για τα δάνεια από την τρόικα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, με ένα χρέος πάνω από 170% του ΑΕΠ και συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας της, δεν είναι εφικτό να αποπληρώσει όσα την ανάγκασε το υπόλοιπο της Ευρωζώνης να δανειστεί από την πρώτη της διάσωση το 2010». Στη βάση αυτή, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να μείνει στην Ευρωζώνη και «να μη βουλιάξει» με τη σταθερή παροχή χαμηλότοκων δανείων από τους εταίρους της, συμπληρώνοντας ότι «όσο μεγαλύτερα είναι τα δάνεια τόσο μικρότερες θα είναι και οι πιθανότητες να τα αποπληρώσει».

Βλέπουν ανάκαμψη σε Ευρωζώνη - ΗΠΑ

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη είναι παρούσα και ότι τα ζόρια των αστών να τη διαχειριστούν παραμένουν μεγάλα, τα επιτελεία τους αξιοποιούν και το παραμικρό στοιχείο για να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι η οικονομία ανακάμπτει και ότι η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση. Μ' αυτόν τον τρόπο αξιοποιούνται και τα στοιχεία της «Markit Economics», που δείχνουν βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών τον Αύγουστο, για πρώτη φορά τους 19 τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της «Markit» ανήλθε στις 51 μονάδες, από 49,8 τον Ιούλη, ενώ οι αναλυτές, σύμφωνα με το «Bloomberg», προέβλεπαν άνοδο στις 50,2 μονάδες. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έπειτα από έξι συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Ανοδικά συνέχισε να κινείται τον Αύγουστο και η δραστηριότητα του γερμανικού ιδιωτικού τομέα, με τη «Markit» να ανακοινώνει ότι ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε σε υψηλό επτά μηνών, στο 53,4 από 52,1 τον Ιούλη. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI έφτασε σε υψηλό 25 μηνών, στο 52 τον Αύγουστο από 50,7 τον προηγούμενο μήνα. Για τις υπηρεσίες, ο ίδιος δείκτης διαμορφώθηκε στο 52,4 τον Αύγουστο, από 51,3 τον Ιούλη.

Στις ΗΠΑ, τέλος, συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόθεση της Fed να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων το μήνα, που ισοδυναμεί με κοπή νέου χρήματος για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας, που έγινε στις 30 και 31 Ιούλη, εμφανίζουν τους αξιωματούχους διχασμένους για το χρόνο που κρίνεται κατάλληλος να γίνει η πρώτη μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, δείχνοντας και τις διαφορετικές εκτιμήσεις και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μεταξύ μερίδων της αστικής τάξης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, άλλοι από τους αξιωματούχους της Fed με δικαίωμα ψήφου τάχθηκαν υπέρ μιας κίνησης σύντομα και άλλοι τηρούν πιο επιφυλακτική στάση. Η Fed έχει δηλώσει πως η απόφασή της για την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία. Μετά τη συνεδρίαση του Ιούνη, ο επικεφαλής της τράπεζας, Μπ. Μπερνάκι, είχε πει πως αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται με το ρυθμό που αναμένει η Fed, η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει την πρώτη κίνηση μείωσης των αγορών μέσα στο τρέχον έτος.

«Παρενέργειες» στην Κύπρο

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, οι «New York Times» κάνουν λόγο για «παρενέργειες» του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης των τραπεζών, σχολιάζοντας πως η αρχική πρόθεση των Ευρωπαίων, να «καθαρίσουν» δηλαδή το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από το ρωσικής προέλευσης «μαύρο» χρήμα, φαίνεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ρώσοι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών είναι σήμερα σε θέση να αποκτήσουν τον έλεγχο μίας συστημικής τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι η υποχρεωτική μετατροπή των καταθέσεων σε μετοχές μπορεί τελικά να βάλει τους Ρώσους ακόμη πιο «βαθιά» στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και να τους δώσει τον έλεγχο, τουλάχιστον στα «χαρτιά», της παλαιότερης, μεγαλύτερης και πιο σημαντικής κυπριακής τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου. Κι αυτό επειδή το μεγαλύτερο «πακέτο» μετοχών, ποσοστού περίπου 18%, πρόκειται να αποδοθεί σε καταθέτες που έχασαν χρήματα από τη Λαϊκή, που είναι κατά βάση Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μ' αυτόν τον τρόπο θα βρεθούν να κατέχουν ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που θα τους επιτρέπει να ελέγξουν την τράπεζα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Χάρη Γεωργιάδη, ξένοι καταθέτες, κυρίως Ρώσοι, θα βρεθούν να κατέχουν - άμεσα ή έμμεσα - πλειοψηφικό ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου, το οποίο υπολογίζεται, από διάφορες πηγές, μεταξύ 53% και 60%.

Το ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα, που αρχικά ήταν «έξαλλη» για τα δισεκατομμύρια των ρωσικών καταθέσεων που χάθηκαν στις κυπριακές τράπεζες, συνεχίζει να βλέπει την Κύπρο ως «έπαθλο» το οποίο αξίζει να διεκδικήσει. Και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Ρωσία ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση πρόσβαση στην αεροπορική βάση της Πάφου και σε κυπριακά λιμάνια για τα πολεμικά της αεροσκάφη και τον πολεμικό της στόλο.

 

“Ριζοσπάστης”