ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Γενική συνέλευση πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής για το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων. Οι τοποθετήσεις και μεθοδεύσεις των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επιβεβαιώνουν ότι θέλουν τους εργαζόμενους στο περιθώριο, ώστε οι ίδιες να μπορούν να ελέγχουν τους όποιους αγώνες αναπτυχθούν -όταν δεν μπορούν να τους εμποδίσουν-, να τους κρατήσουν σε όρια ακίνδυνα για το σύστημα.
Η πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου (ΔΑΚΕ και παρατάξεις προέλευσης ΠΑΣΚ) και της Ομοσπονδίας (ίδιας σύνθεσης) ήταν η γενική συνέλευση του Συλλόγου να εξουσιοδοτήσει την Ομοσπονδία να αποφασίσει αυτή για απεργία διαρκείας, στο χρόνο και για όσο διάστημα αυτή επιλέξει. «Το χρόνο και τις ημέρες, να μας έχετε λίγη εμπιστοσύνη, θα τα δούμε σε επίπεδο Ομοσπονδίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου (καταγωγής ΠΑΣΚ)! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι καλούνται να αναθέσουν μια και καλή σε κάποιες πεφωτισμένες ηγεσίες την οργάνωση του αγώνα και στο εξής να τους ακολουθούν πιστά. Στην ίδια λογική κινήθηκε η πρόταση της ΕΑΣΠ (ΣΥΡΙΖΑ) για καταλήψεις και απεργίας διαρκείας αλλά ούτε κουβέντα για νέες γενικές συνελεύσεις.
Το σύνολο των δυνάμεων αυτών επικεντρώθηκε στο ζήτημα των απολύσεων, προδικάζοντας έναν αγώνα αποσπασματικό, ενάντια σε μια μόνο πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις συμμαχίας με το σύνολο όσων πλήττονται από αυτή.
Παράλληλα, η θέση του προέδρου του σωματείου «καμιά απόλυση από το χώρο του ΙΚΑ» και του επικεφαλής της ΔΑΚΕ να ζητήσουν «ότι δεν μπορεί να υπάρξει κινητικότητα στο ΙΚΑ» καλλιεργούν το συντεχνιασμό, αποδεικνύοντας πως είναι «κούφια λόγια» τα περί συντονισμού της δράσης.
Οι αντιλήψεις αυτές συνοδεύθηκαν από τη μεθόδευση της πλειοψηφίας -πραξικοπηματικού χαρακτήρα- να προχωρήσει, αμέσως μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής των παρατάξεων και χωρίς να ακούσει τη γνώμη των εργαζομένων, στο στήσιμο κάλπης με ένα και μόνο ερώτημα: «ναι» ή «όχι» στην απεργία διαρκείας (με εξουσιοδότηση)! Απέκλεισε δηλαδή από τη ψηφοφορία την πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής ενότητας» και άλλες προτάσεις, με το έτσι θέλω. Ταυτόχρονα, εμπόδισε τη λήψη αποφάσεων μέσα από ουσιαστική συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η ψηφοφορία αλλά η καταμέτρηση αναβλήθηκε για σήμερα...
Η πρόταση της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» ήταν η γενική συνέλευση να αποφασίσει 48ωρη απεργία στις 18-19 Σεπτέμβρη, νέα γενική συνέλευση τη δεύτερη μέρα της απεργίας ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, πρόβαλε αιτήματα που απαντούν στην ανάγκη συντονισμού της δράσης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.