Κατευθυνόταν χτες σε λιμάνι απέναντι από τα Κατεχόμενα, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή του
Το τούρκικο ερευνητικό Barbaros, που κατευθύνεται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου
Λάδι στη φωτιά που καίει στην περιοχή της Αν. Μεσογείου ρίχνει η κυβέρνηση της Τουρκίας, με την απόφασή της να κατευθύνει στην περιοχή το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες. Το τουρκικό ερευνητικό ξεκίνησε χτες την πορεία του προς τα ανοιχτά της Μερσίνης, η οποία βρίσκεται απέναντι σχεδόν από τα Κατεχόμενα στην Κύπρο.
Η Τουρκία δεν έχει ενημερώσει για τη μετέπειτα πορεία του πλοίου, ούτε εκδόθηκε NAVTEX, όπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος. Ωστόσο, με δεδομένο το στίγμα του, αν το «Μπαρμπαρός» διεξάγει τελικά έρευνες, αυτές θα γίνουν σίγουρα μέσα σε κυπριακή ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Καθόλου τυχαία, ο απόπλους του ερευνητικού για την Αν. Μεσόγειο συνέπεσε με την πρώτη (αποτυχημένη προς το παρόν) απόπειρα για άναμμα της φλόγας στο κυπριακό οικόπεδο 12, το οποίο θα πιστοποιήσει την ποιότητα και την ποσότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, στην περιοχή υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από ανταγωνίστριες χώρες, ενόψει της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Συρία, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετες εντάσεις και κινδύνους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία είχε προγραμματίσει να διεξαγάγει έρευνες με το «Μπαρμπαρός» στην Αν. Μεσόγειο στο τέλος Σεπτέμβρη, όταν θα ολοκλήρωνε τις σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα. Η απόφασή της να μετακινήσει τώρα το ερευνητικό στην περιοχή υπογραμμίζει τις διεκδικήσεις της αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες και την πρόθεση της τουρκικής αστικής τάξης να πρωταγωνιστήσει στους περιφερειακούς ανταγωνισμούς, έναντι και της Ελλάδας, που δυναμώνει τη συμμαχία της με Κύπρο και Ισραήλ.
Η παρουσία του τουρκικού σκάφους στην περιοχή, συνοδεύτηκε χτες από δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Ερογλου, ο οποίος επανέλαβε τις διεκδικήσεις τους πάνω στους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, υπενθύμισε ότι «οι περισσότεροι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έγιναν για το πετρέλαιο» και είπε με νόημα ότι εύχεται «να μην υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο»...
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, έχει μήκος 85 μέτρων και διαθέτει και ελικοδρόμιο. Χτες επίσης, 6 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-4 και F-16), εισήλθαν στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, σε ύψος 14.000 ποδών, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, που κλιμακώνονται τις τελευταίες τρεις βδομάδες πάνω από το Αιγαίο. Τα αεροπλάνα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δείχνει πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τ. Γιλντίζ, ανακοίνωσε χτες ότι η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου BOTAS εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει μερίδιο 15% στον αγωγό TAP, ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.
Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, εκτίμησε ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης για αέριο στην Ευρώπη, θα υλοποιηθεί και ο αγωγός Nabucco, παρά την πρόσφατη απόρριψή του από την κοινοπραξία των πολυεθνικών που ελέγχουν το αζέρικο κοίτασμα, απ' όπου τελικά θα τροφοδοτηθεί ο ΤΑΡ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, σε συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής, έβλεπε με καλό μάτι την κατασκευή του Nabucco έναντι του TAP.