Αλλαγή στάσης από το καθεστώς που ανέτρεψε τον Μούρσι. Για λογαριασμό της αστικής τάξης σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία η κυβέρνηση
Οπως δείχνει ο χάρτης, εξαιτίας της ΑΟΖ του Καστελόριζου, Αίγυπτος και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους
Την άμεση επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο, προωθούν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν χτες στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος και Ναμπίλ Φάχμι. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση σπεύδει να εκμεταλλευτεί το γενικότερο κλίμα αστάθειας που επικρατεί στην Αίγυπτο και να διασφαλίσει ανταλλάγματα για τη στήριξη στο σημερινό καθεστώς, καθώς στην περιοχή κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί για τα θαλάσσια σύνορα και τον ορυκτό πλούτο.
Οι δύο χώρες είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι συζητήσεις όμως σταμάτησαν, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ στο Καστελόριζο, η γεωγραφική θέση του οποίου είναι καθοριστική για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε επιχειρήσει να ανατρέψει την υπάρχουσα συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου, που καθόριζε τα όρια της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες, ζητώντας να ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση, με συμμετοχή και της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ του Καστελόριζου δημιουργεί κοινό όριο ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου. Αν όμως «παρακαμφθεί» το Καστελόριζο, όπως επιδιώκει η Τουρκία, η Αίγυπτος αποκτά θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η Ελλάδα χάνει ένα σημαντικό τμήμα της δικής της ΑΟΖ. Οι χτεσινές ανακοινώσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χώρων δείχνουν ότι το στρατιωτικό καθεστώς που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μούρσι δρομολογεί νέες εξελίξεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν η εντονότατη αντίδραση τρίτων χωρών (σ.σ. Τουρκία) σε προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει τα μελλοντικά σχέδια των δύο χωρών, δήλωσε ότι «υπάρχει πλέον νέο πνεύμα συνεργασίας» και πρόσθεσε: «Δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες θα ενοχληθούν». Από την πλευρά του, ο Ευάγ. Βενιζέλος εκφράζοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» και ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και δε συνιστά εχθρική προδιάθεση για άλλη χώρα».
Οπως δήλωσαν οι Ευάγ. Βενιζέλος και Ν. Φάχμι, Ελλάδα και Αίγυπτος θα προχωρήσουν σύντομα σε διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και θα συσταθεί κοινή επιτροπή μεταξύ των χωρών. Επίσης, αναφέρθησαν σε τριμερή συνεργασία, για τον καθορισμό της ΑΟΖ με τη συμμετοχή και της Κύπρου. Πριν την επίσκεψη Βενιζέλου, το Κάιρο είχε επισκεφθεί στις αρχές της βδομάδας και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης.
Δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ στους ευρύτερους σχεδιασμούς της ΕΕ για παραπέρα διείσδυση στη Β. Αφρική, ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, «θα αναλάβει πρωτοβουλίες για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τον Αραβικό Σύνδεσμο».
Ο Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε ακόμα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ανέφερε ότι η Ελλάδα «επιθυμεί στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο», αφού όπως σημείωσε «είναι κρίσιμος πυλώνας για τη σταθερότητα σε Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου θα υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται στον "οδικό χάρτη" και θα οδηγήσει την Αίγυπτο στη θέσπιση νέου Συντάγματος και σε εκλογές».