Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΣΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ G20

 

Κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Σε αναζήτηση «συμμάχων» ο Ομπάμα για την επίθεση, με το πρόσχημα των «χημικών», ενώ η Ρωσία κάνει πιο έντονη τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο

 

Ρωσικό πολεμικό πλοίο διασχίζει το Βόσπορο με πορεία προς τη Συρία

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Η Συρία και η κλιμάκωση των προετοιμασιών της ιμπεριαλιστικής επίθεσης εναντίον της βρέθηκαν και επισήμως, στην ατζέντα της συνόδου του G20, των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, που ξεκίνησε χτες στην Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης τόνισε ότι μετά από αίτημα αρκετών συμμετεχόντων «κρίσιμα ζητήματα διεθνούς πολιτικής, και κυρίως η Συρία, θα συζητηθούν, καταρχήν, στο δείπνο» που ήταν προγραμματισμένο για αργά χτες βράδυ.

Και στρατιωτική κλιμάκωση του ανταγωνισμού

Το ζήτημα ήδη κυριαρχούσε στις δηλώσεις των περισσότερων συμμετεχόντων, αλλά και στις διμερείς συναντήσεις, ενώ την κλιμάκωση του ανταγωνισμού δείχνει η «ηχηρή» ρωσική «παρουσία» στην ανατολική Μεσόγειο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη των αμερικανικών και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Τα στενά του Βοσπόρου έχουν διασχίσει από χτες τρία ρωσικά πολεμικά πλοία σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Πρόκειται για πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου SSV-201 «Priazovie», που συνοδεύεται από τα αποβατικά «Minsk» και «Novotcherkassk».

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ δήλωνε ότι «πρωταρχικός στόχος» της ενίσχυσης της ναυτικής ρωσικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι να υπάρξει ικανοποιητική και έγκαιρη ανταπόκριση στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης Ρώσων υπηκόων από την περιοχή, ενώ ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, νωρίτερα υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής ναυτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι «νόμιμη, φυσική και προβλεπόμενη αντίδραση στην εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή».

Προσέθεσε δε ότι «τα ρωσικά πλοία είναι εγγύηση περιφερειακής σταθερότητας, μια προσπάθεια να αποτρέψουμε άλλες δυνάμεις που είναι έτοιμες να εξαπολύσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή». Δηλαδή, γίνεται φανερό ότι η Ρωσία για τα συμφέροντα της αστικής της τάξης, εμπλέκεται άμεσα «ως δύναμη αποτροπής», όπως λέει, στο πολεμικό σκηνικό που διαμορφώνεται.

Επίσης, ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύο ιταλικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ανοιχτά του Λιβάνου, με στόχο να προστατεύσουν ή να απομακρύνουν, εφόσον χρειαστεί, τους περίπου 1.100 Ιταλούς στρατιώτες που συμμετέχουν στη δύναμη του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Πρόκειται για μια φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό.

Αντιπαραθέσεις συμφερόντων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά την άφιξή του στην Πετρούπολη, συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε, και δήλωσε, στη συνέχεια, ότι οι δύο χώρες «συμμερίζονται την άποψη ότι ήταν τραγωδία η χρήση χημικών και ότι παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο» και ότι πρέπει να υπάρξει «αντίδραση», χωρίς, όμως όπως φαίνεται, να συμφωνήσουν ποια θα είναι αυτή. Ο Αμπε δεν έκανε δηλώσεις.

Τις έντονες ανησυχίες των χωρών - μελών των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική) για τις συνέπειες ενός στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία στην παγκόσμια οικονομία εξέφρασε μετά το πέρας, μεταξύ τους, συνάντησης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Το ζήτημα των «σοβαρότατων αρνητικών συνεπειών» στην παγκόσμια οικονομία έθιξε σε δηλώσεις του και ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζον Γκανγκιάο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωνε στο BBC, στο περιθώριο της συνόδου, ότι η Βρετανία διαθέτει νέα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του καθεστώτος Ασαντ στην επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου. Η δήλωση έγινε μετά την επανάληψη από τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, Πεσκόφ, της θέσης της Μόσχας ότι οι «αποδείξεις» που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα δεν είναι διόλου πειστικές.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Μόσχα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι θα εξετάσει το ρωσικό αίτημα για διερεύνηση των συνεπειών σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος στο μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα έξω από τη Δαμασκό καθώς και τρόπους προφύλαξης του πυρηνικού υλικού.

«Τελευταία ευκαιρία», για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη σύνοδο του G20 ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το «κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη κοινής θέσης» μεταξύ των συμμετεχόντων του G20.

Το αμερικανικό σενάριο περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς υιοθέτησε, όπως φαίνεται, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και της Επιτροπής, Μπαρόζο, δήλωναν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο συριακό ζήτημα».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι τα χημικά όπλα είναι «ένα πρόσχημα» και εκτίμησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν λάθος στο θέμα της Συρίας και είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν (...), όπως ακριβώς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε από την πλευρά του ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας αντίκειται στα συμφέροντα της περιοχής, αλλά και στους φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια τέτοια στρατιωτική ενέργεια δε θα ωφελήσει κανέναν».

Λεπτές ισορροπίες

Στο περιθώριο όλων αυτών των διαδικασιών ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να έχει αλλεπάλληλες προσωπικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν την απόφαση που υιοθέτησε, αργά την Τετάρτη, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας με ψήφους 10 προς 7, αποτέλεσμα που σχολιάστηκε ως «διστακτικό» απέναντι στα σχέδια Ομπάμα. Η απόφαση προβλέπει εξαπόλυση «περιορισμένων αεροπορικών επιδρομών» για χρονικό διάστημα 60 ημερών με δυνατότητα μιας παράτασης άλλων 30 ημερών, αποκλείει τη χερσαία επέμβαση και ζητά από το Λευκό Οίκο να παρουσιάσει «στρατηγικό σχέδιο πολιτικής λύσης».

Πάντως, η αμερικανική κοινή γνώμη, όπως αντικατοπτρίζεται και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νιού Γιορκ Τάιμς» που φιλοξενεί βίντεο που δείχνει αντικαθεστωτικούς ενόπλους να εκτελούν αιχμαλώτους διαπράττοντας έγκλημα πολέμου, παραμένει αρνητική στην προοπτική επίθεσης, φοβούμενη την ενίσχυση των ισλαμιστών εξτρεμιστών στους κόλπους των αντικαθεστωτικών. Επίσης, ανασταλτικός παράγοντας στην εκμαίευση της συμφωνίας μελών του Κογκρέσου αλλά και της αμερικανικής κοινής γνώμης είναι το κόστος της οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, το οποίο ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, ανέβασε σε «δεκάδες εκατομμύρια» δολάρια καθημερινά.

Χτες, ο ναύαρχος Τζόναθαν Γκρίνερ αποπειράθηκε να κατευνάσει τη σχετική ανησυχία, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως ένα αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του πλοία κοστίζουν καθημερινά για να περιπολούν περί τα 25 εκατομμύρια δολάρια και εφόσον συμμετάσχουν σε επίθεση το ημερήσιο αυτό κόστος ανεβαίνει στα 40 εκατομμύρια, ενώ ένας πύραυλος «Τόμαχοκ» στοιχίζει 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Οι παρατηρήσεις του Γκρίνερ, που επέμεινε ότι το κόστος δεν είναι «εκπληκτικά υψηλό», πάντως, δε φάνηκαν να πετυχαίνουν το στόχο τους.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Anatolia», ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν επανέλαβε, χτες, ότι η χώρα του θα στηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωνε από τη Λιθουανία ότι «εφόσον υπάρξει αμερικανική επίθεση στη Συρία θα είναι περιορισμένη και ακριβείας και δε θα χρειαστεί εμπλοκή του ΝΑΤΟ».

Εντός Συρίας, χτες, σκληρές μάχες φαίνεται ότι μαίνονταν στη χριστιανική πόλη Μααλούλα, όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι οι αντικαθεστωτικοί βάλλουν αδιακρίτως κατά των κατοικιών. Παράλληλα, το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδιδε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη δυτική Δαμασκό. Επίσης, για δεύτερη μέρα χτες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδιδε, επικαλούμενο δηλώσεις της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», ότι στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο αποσκιρτήσας πρώην υπουργός Αμυνας της Συρίας, στρατηγός Αλί Χαμπίμπ, και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία αναζητούν «κάποιο ρόλο» για τον Χαμπίμπ στη «μετά Ασαντ εποχή».

 

“Ριζοσπάστης”