Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα

 

 

Η Citigroup συνεχίζει να διατηρεί στο τραπέζι την προοπτική να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα επιπλέον κούρεμα της τάξης του 60-65%, χωρίς όμως να προσδιορίζει αν αυτό πρέπει να γίνει στα διμερή δάνεια από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Στην τελευταία ανάλυσή της, η Citigroup αναγνωρίζει ότι το κούρεμα στο ελληνικό χρέος δεν είναι στην ατζέντα της Ευρωζώνης και ότι οι Γερμανοί προωθούν τη χορήγηση νέου δανείου έως 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της επόμενη διετίας και να κερδίσει χρόνο. Η Citigroup εκτιμά ότι για να μειωθεί το χρέος στο στόχο του 120% έως το 2020, θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει κούρεμα. Διαφορετικά, μπορεί να προωθηθεί η λύση της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, λύση όμως η οποία «δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα στο προφίλ του χρέους».

Σύμφωνα με τη Citigroup, «οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να κερδίσουν χρόνο με προσωρινές λύσεις, ώστε να αποφύγουν ένα νέο γύρο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες». Ταυτόχρονα, θα ασκήσουν σοβαρές πιέσεις για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να παγιοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό το πρώτο 6μηνο του έτους.

Ανησυχία για την «πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα εκφράζουν και οι επίδοξοι «επενδυτές», μπροστά στα χειρότερα που έρχονται για το λαό και τη δυσαρέσκεια που αναμένεται να φουντώσει. Στην πραγματικότητα, ανησυχούν αν η σημερινή κυβέρνηση θα αντέξει και αν το σύστημα διαθέτει εφεδρείες ικανές να χειραγωγήσουν το λαό και να προχωρήσουν τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου από την κρίση.
Χαρακτηριστική είναι η ανταπόκριση από το 8ο Roadshow της «Ελληνικά Χρηματιστήρια» (ΕΧΑΕ), που διεξάγεται στο κτίριο του Bloomberg στο Λονδίνο, και στο οποίο συμμετείχαν τις προηγούμενες μέρες 27 ελληνικές επιχειρήσεις, 125 funds και 200 fund managers.

Οι ξένοι αναλυτές έδειξαν ειδικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, την πορεία των εξαγωγών και την ανεργία. Εξέφρασαν ταυτόχρονα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε ομολογιακές εκδόσεις ελληνικών επιχειρήσεων με εξαγωγικές δραστηριότητες. Ωστόσο, εκεί που επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν το πολιτικό κλίμα και το κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για αναμόρφωση του αστικού συστήματος, με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της διαχείρισης.

 

“902.gr”