Καμία συζήτηση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα δεν θα διεξαχθεί πριν από τον Απρίλιο του 2014, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Η Μαριάνε Κοτέ υποστήριξε πως δεν είναι ακόμη δυνατό να τοποθετηθεί κανείς, ούτε σε ό,τι αφορά το ύψος του αλλά ούτε και αν θα συνεπάγεται νέα μέτρα.
«Το θέμα ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη. Θα το συζητήσουμε την επόμενη χρονιά, όταν θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική κατάσταση», δήλωσε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Νόρμπερτ Μπάρτλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση «εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική ιστοσελίδα της Wall Street Journal, επανέλαβε επίσης την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και σε αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Στην παρούσα φάση, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει ένα νέο δάνειο και όχι κούρεμα, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, γεγονός που αντανακλά τους οξυμένους ανταγωνισμούςτων ιμπεριαλιστικών κέντρων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Βέβαια, είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και η ελληνική κυβέρνηση έχουν προεξοφλήσει τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΔΝΤ υπολογίζει στα 47 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το μικτό χρηματοοικονομικό κενό της Ελλάδας για την περίοδο 2015-2020.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μικτή ανάγκη συνολικού ύψους 46,8 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει το έλλειμμα και την ανάγκη κάλυψης των ελληνικών ομολόγων και δανείων, δεν πρέπει να συγχέεται με την ανάγκη για πιθανή επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Για το 2015, το ΔΝΤ υπολογίζει τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες σε 14,4 δισ. ευρώ, με καθαρό κενό 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο ως τώρα δεν έχει καλυφθεί, ενώ οι ανάγκες 8,3 δισ. ευρώ για το 2016 έχουν καλυφθεί πλήρως με αμοιβαία χρηματοδότηση.