Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Βροχή τα μέτρα σε Πορτογαλία και Γαλλία

 

Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ολάντ

 

Το αίτημα τη Πορτογαλίας να περιοριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ, αντί για το 4% που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014, απέρριψε χτες «από τα αποδυτήρια» ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στο χτεσινό Γιούρογκρουπ δε συζητήθηκε το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ εγκρίθηκε η δόση των 1,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Κύπρο. Ωστόσο, μετά τη λήξη των εργασιών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε για την Ελλάδα ότι η συζήτηση για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού καθώς και το πώς θα καλυφθεί αυτό, θα μετατεθεί για το Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, το αίτημα για χαλάρωση των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις τα μέτρα που έχει στα σκαριά. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου για μείωση των συντάξεων του Δημοσίου, κατά 10% για ποσά άνω των 600 ευρώ, προκειμένου -όπως ισχυρίζεται- να μειωθεί το έλλειμμα στο ασφαλιστικό σύστημα κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2014, από 4,4 δισ. ευρώ φέτος και να συγκλίνουν οι συντάξεις του Δημοσίου με εκείνες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο θα ισχύσει από το 2014.

Πιέσεις από την Ευρωζώνη να επιταχύνει τις αντιλαϊκές της μεταρρυθμίσεις, δέχεται και η Γαλλία. Λίγο πριν ξεκινήσει το άτυπο Γιούρογκρουπ, ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, επικέντρωσε στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπο να αντισταθμίσει την αύξηση στο εργασιακό κόστος, που συνδέεται με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

Από την πλευρά της, σε συνέντευξη που έδωσε, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, επανέλαβε ότι η αρχή της είναι «αλληλεγγύη, εάν οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους», απέρριψε «την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής».

 

“Ριζοσπάστης”