Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χωρίς συμφωνία προς το παρόν

 

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε λίγες μέρες θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντιπροσωπείες της «ομάδας των έξι» (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και Γερμανία) και του Ιράν, προκειμένου να συνεχίσουν το μαραθώνιο, με στόχο την επίτευξη μιας «πρώτης προπαρασκευαστικής» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι εντατικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη Γενεύη την Παρασκευή και το Σάββατο, δεν κατέληξαν σε συμφωνία αλλά όπως κατέστη σαφές και από τις δύο πλευρές «αυτή είναι πολύ κοντά» και έγινε «μεγάλη πρόοδος». Ετσι το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι φαίνεται να προχωράει προς διευθέτηση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι την επόμενη φορά, στις 20 Νοέμβρη, το πιθανότερο είναι να υπάρξει «προπαρασκευαστική» συμφωνία και εντός των επομένων μηνών να υπάρξει και οριστική συμφωνία. Επίσης, ο Κέρι προσπάθησε εμφανέστατα, σε χτεσινές του δηλώσεις, να διαψεύσει τη φημολογία που διαρρεόταν ότι τελικά δεν υπογράφτηκε συμφωνία στη Γενεύη λόγω των ιδιαίτερα «σκληρών» απαιτήσεων της Γαλλίας, εντύπωση που ενισχύθηκε και από σχόλιο του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Μακ Κέιν σε σελίδα ηλεκτρονικής δικτύωσης.

Ο Κέρι επέμεινε ότι όλες οι χώρες της «ομάδας των έξι» ήταν απολύτως ενωμένες απέναντι στο ζήτημα και ότι τελικά το Ιράν «δεν μπορούσε, στην παρούσα φάση, να δεχτεί» τη συγκεκριμένη προσφορά, χωρίς να διευκρινίζει ποια ήταν αυτή και ποιες ήταν οι ιρανικές επιφυλάξεις. Για «μικρές διαφορές που γεφυρώνονται», έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, που επιβεβαίωσε και την αποκατάσταση των βρετανο-ιρανικών διπλωματικών σχέσεων με την ανταλλαγή διπλωματικών ακολούθων, για «πολύ εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις» ο Ρώσος ομόλογός του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, πάντως, ενέτεινε τη φημολογία περί γαλλικών εμποδίων, καθώς στις δηλώσεις του, επιστρέφοντας στο Παρίσι, αν και υποστήριξε ότι «η συμφωνία είναι πολύ κοντά», έθεσε το θέμα «της πραγματοποίησης ελέγχων και ίσως τερματισμού λειτουργίας της εγκατάστασης βαρέος ύδατος στο Αράκ», καθώς και στην ενδεχόμενη αναγκαιότητα εξαγωγής από το Ιράν όλης της ποσότητας εμπλουτισμένου, σε ποσοστό 20%, ουρανίου που διαθέτει. Αυτά τα δύο θέματα είχε διαρρεύσει ότι είχαν τεθεί από τον Φαμπιούς και στη Γενεύη και οδήγησαν τελικά σε μη υπογραφή συμφωνίας.

Οπως και να έχει, πάντως, το «κλίμα» φαίνεται να παραμένει πάντα «σε τροχιά προσέγγισης». Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε χτες και από την κατάληξη σε μια πρώτη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για πραγματοποίηση νέων επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, αλλά και για παροχή περισσότερων πληροφοριών για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σε αυτόν τον «οδικό χάρτη», όπως χαρακτηρίστηκε τόσο από τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκίγια Αμάνο, όσο και τον επικεφαλής της ιρανικής πυρηνικής υπηρεσίας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, αναφέρεται σαφώς η επανεπιθεώρηση της εγκατάστασης του Αράκ καθώς και η επιθεώρηση, για πρώτη φορά, του ορυχείου ουρανίου Γκασίν. Ο Αμάνο μίλησε για «σημαντικό βήμα προόδου» συμπληρώνοντας όμως ότι «τίποτε ακόμη δεν έχει λήξει».

«Στροφή» επιχείρησε, σε δηλώσεις του, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά από τις δηλώσεις περί «καταστροφικής συμφωνίας» και περί «μη δέσμευσης του Ισραήλ από αυτήν» την περασμένη βδομάδα, κατέβασε τους τόνους (προηγήθηκαν έντονες επικρίσεις εντός Ισραήλ που επεσήμαναν ότι το ύφος αυτό δεν βοηθά τα ισραηλινά συμφέροντα). Χτες δήλωνε ότι το Ισραήλ έχει τον ίδιο στόχο με την Ευρώπη, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και αυτός είναι να μην έχει το Ιράν στρατιωτική πυρηνική δυνατότητα. Μάλιστα, προχωρώντας σε περαιτέρω κυβίστηση, εκτίμησε ότι η καθυστέρηση που υπάρχει «μπορεί να καταλήξει σε μια ακόμη καλύτερη συμφωνία».