Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Επισπεύδουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Πακτωλό από χρυσάφι βλέπουν στους σωρούς από τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για να παραδοθεί η χρυσοφόρα διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου στο μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο λεγόμενος έλεγχος της πληρότητας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ («Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Οπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιούλη τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω ΣΔΙΤ, αναλαμβάνει η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», η προσφορά της οποίας επικράτησε, έναντι των «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ» και «J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος». Το έργο αφορά στην κατασκευή και διαχείριση, για 27 χρόνια, τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με συνολική δυναμικότητα 150.000 - 200.000 τόνων ετησίως. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του ανάδοχου είναι να χωροθετήσει τις τρεις μονάδες και να λάβει τις σχετικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Αντίστροφα, ο ιδιώτης αποκτά το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα παραγόμενα προϊόντα, όπως ανακυκλώσιμα υλικά, κομπόστ, ηλεκτρική ενέργεια κλπ.

Βαθαίνει έτσι ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα, με το λογαριασμό να καταλήγει στους δημότες. Την ώρα που ο ιδιώτης θα κάνει μπίζνες με τα σκουπίδια, ο λαός θα πληρώνει ακόμα περισσότερα για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται χωρίς καμιά επιβάρυνση από το κράτος, αφού η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτα και κύρια ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σημειωτέον ότι, όπως υπολογίζεται, ετησίως στην ΕΕ παράγονται πάνω από 500 κιλά αστικών αποβλήτων κατ' άτομο. Η ποσότητα κυμαίνεται από 300 κιλά σε ορισμένα κράτη μέλη ως πάνω από 700 σε άλλα. Η μισή περίπου ανακυκλώνεται, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Σε ορισμένα κράτη μέλη, τα ποσοστά ανακύκλωσης φθάνουν το 70%, ενώ σε άλλα η ανακύκλωση είναι πολύ περιορισμένη και η υγειονομική ταφή απορροφά το 90% και πλέον των αστικών αποβλήτων.

Τα τέτοια νούμερα και τι σημαίνουν στην πράξη και ως κέρδη στην τσέπη τους, τα ξέρουν καλά οι επιχειρηματίες που σπεύδουν να πάρουν θέση στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προσδοκώντας χρυσάφι από τα ίδια τα σκουπίδια και από την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών αποκομιδής και επεξεργασίας τους.

Μέχρι να υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή των έργων για τη συνολική διαχείριση των απορριμάτων στην Πελοπόννησο, κατά τόπους το πρόβλημα θα οξύνεται. Σε αδιέξοδο έχουν ήδη έρθει οι δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας - Κρέστενας που προόριζαν για σκουπιδότοπο την περιοχή Λίμνες. Οι κάτοικοι στην περιοχή έχουν αντιδράσει και τα πνεύματα φούντωσαν περισσότερο όταν διαπιστώθηκε πως ήδη το Νοσοκομείο Πύργου πετούσε εκεί ανεπεξέργαστα τα απόβλητά του. Τώρα οι δήμαρχοι ζητάνε από την κεντρική διοίκηση να αποδεσμεύσει κάποια ποσά που προορίζονταν για αποπληρωμή χρεών τους, ώστε αυτά να διατεθούν για τη μεταφορά των απορριμάτων σε άλλες περιοχές εκτός νομού.