Τρία αντιπαραθετικά κείμενα (της πλειοψηφίας, της μειοψηφίας που επιθυμεί ενεργό συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες συγκρότησης της «κεντροαριστεράς» και του «Αριστερού Δικτύου») παρουσιάστηκαν χτες στο πλαίσιο των εργασιών της δεύτερης μέρας του συνεδρίου του κόμματος.
Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Σ. Παπαθανασίου υπερασπίστηκε «δομικές αλλαγές», με άλλα λόγια το ταχύτατο προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ως προϋπόθεση για «την ένταξη της χώρας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης» και για έξοδο απ' την κρίση «που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική». Υπερασπίστηκε «τη δημοσιονομική εξυγίανση σε σύνδεση με την ανάπτυξη», την «ουσιαστική μείωση του χρέους» ώστε να δημιουργηθούν «προϋποθέσεις ανάπτυξης». Ακόμα «ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων ικανό να προκαλέσει την επανεκκίνηση και το πέρασμα της οικονομίας σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης».
Κι αφού υπερασπίστηκε ένα μείγμα διαχείρισης κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αστικής τάξης και της ανάγκης της για έξοδο απ' την κρίση στις πλάτες του λαού, περιέγραψε και τον τρόπο με τον οποίο η πλειοψηφία θέλει να υπηρετήσει το στόχο αυτό: Συγκροτώντας έναν «τρίτο πόλο», δεκτικό συνεργασιών και με τους δύο άλλους πόλους, στο όνομα της πολυπόθητης για τους αστούς πολιτικής σταθερότητας.
Απαντώντας στην κριτική της μειοψηφίας, ανέφερε: «Εχουμε ψηφίσει μετά την αποχώρησή μας (σ.σ. εννοεί από την κυβέρνηση) αρκετά νομοσχέδια και άρθρα, δείχνοντας εμπράκτως ότι δεν έχουμε τη λογική της αντιπολίτευσης της άρνησης».
Για τις συνεργασίες επισήμανε πως η συγκρότηση του τρίτου πόλου «απαντά στο πρόβλημα του διχαστικού διπολισμού που προωθείται από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ και υπερβαίνει την κρίση της παραδοσιακής κεντροαριστεράς». Παρότι ισχυρίστηκε ότι «δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις», στη συνέχεια έκανε καθαρό ότι «αποκτώντας ισχυρή εκλογική δύναμη, θα λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας», δηλαδή θα συμβάλει σ' αυτό που η αστική τάξη αξιώνει: Στην εξασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων.
Για την πρωτοβουλία των «58» πρόσθεσε «το ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με πολλούς από τους 58 δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο δρόμο των συνεργασιών με τρίτους που μας δείχνουν οι 58».
Παρουσιάζοντας τις θέσεις της μειοψηφίας, η Ντόρα Τσικαρδάνη επέκρινε την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της και κατέστρεψε το προφίλ που η ίδια είχε στο μεταξύ οικοδομήσει». Επέκρινε τις επιλογές της ηγεσίας, προσάποντάς τους «δυσανεξία στο διάλογο, περιχαράκωση σε μέρος του κομματικού εαυτού, συν κάποιους προνομιακούς συνομιλητές (...) αντικατάσταση του απροϋπόθετου διαλόγου, σε ανοιχτά πεδία, με αυτόν των διμερών σχέσεων και συμφωνιών σε κλειστά γραφεία».
Υπερασπίστηκε την «πρωτοβουλία των 58», λέγοντας πως «η άρνηση του διαλόγου» μαζί τους «υπονομεύει τους λόγους ύπαρξης της ΔΗΜΑΡ, όμως υπονομεύει και την ίδια την προσπάθεια των 58» και πως πρόκειται για «θέση στείρα και βλαπτική».
Ξεχωριστό κείμενο παρουσίασε ο Β. Ζορκάδης για το «Αριστερό Δίκτυο» το οποίο υπερασπίζεται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που «όσο ταυτίζεται με την ασκούμενη πολιτική δεν μπορεί να είναι καν συνομιλητής». Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για ένταξη σε ευρωομάδα, το «Αριστερό Δίκτυο» ζήτησε να μετατεθεί η λήψη απόφασης για μετά τις ευρωεκλογές.