Με απανωτές πρωτοβουλίες, οι Λαϊκές Επιτροπές Ελευσίνας και Ασπροπύργου παλεύουν ενάντια στη συρρίκνωση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οπως τονίζουν εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών, το μακροχρόνιο πρόγραμμα και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα.
«Ξεκινήσαμε αρχές Οκτώβρη με επισκέψεις στο Θριάσιο νοσοκομείο, στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, συλλέγοντας στοιχεία για προβλήματα, ελλείψεις, ανάγκες», σημειώνει ο Δημήτρης Μπακάλης, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Ασπροπύργου.
Μετά από σύσκεψη σωματείων και φορέων που συγκροτούν τις Λαϊκές Επιτροπές (Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας) χαράχτηκε σχέδιο με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα στο λαό της περιοχής, τη συσπείρωση και την κλιμάκωση, με τη μια πρωτοβουλία να προετοιμάζει και να διαδέχεται την άλλη.
Εγιναν δεκάδες εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, συναυλία και παρεμβάσεις στα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, στο νοσοκομείο «Θριάσιο», στο ΚΥ Ελευσίνας, σε χώρους δουλειάς, λαϊκές αγορές, γειτονιές, διαδήλωση συμπαράστασης στην απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Σε ορισμένες κινητοποιήσεις πήραν μέρος και άλλα σωματεία και φορείς, όπως το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Θριάσιο», η Ενωση Συλλόγων γονέων μαθητών Ελευσίνας - Μαγούλας, ο σύλλογος κατοίκων Παραλίας Ασπροπύργου. Κατά τη διάρκεια των δίμηνων πρωτοβουλιών, συγκεντρώθηκαν πάνω από 5.000 υπογραφές από εργαζόμενους και κατοίκους του Θριασίου, οι οποίες παραδόθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου διαδήλωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές το Δεκέμβρη. Σε αυτήν συμμετείχαν και οι Λαϊκές Επιτροπές Σαλαμίνας, Φυλής, το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και η ομάδα γυναικών Μεγάρων που είχαν συγκεντρώσει επίσης χιλιάδες υπογραφές.
Στοχευμένες δράσεις
Τα εκρηκτικά προβλήματα της Υγείας που αγγίζουν κάθε οικογένεια, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα να «αγκαλιαστεί» η δράση των Λαϊκών Επιτροπών από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Με το μάζεμα υπογραφών πολύς κόσμος ευαισθητοποιήθηκε, αναδείχθηκαν αγωνιστικές διαθέσεις, έγιναν συζητήσεις για το χαρακτήρα των μέτρων και τις διεκδικήσεις. Τα φαρμακεία και εμπορικά καταστήματα προμηθεύτηκαν κείμενο υπογραφών, κόλλησαν στις βιτρίνες τα αφισέτα με τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των Λαϊκών Επιτροπών. Εγιναν περιοδείες και συζητήσεις στα ΚΑΠΗ, σε χώρους δουλειάς, όπως στα ναυπηγεία Ελευσίνας, σε εργοτάξια των δήμων.
Ξεχωριστή ήταν η δουλειά με τους υγειονομικούς των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ και του νοσοκομείου «Θριάσιο». Ενδεικτικά, σε κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ Ασπροπύργου, οι διαδηλωτές κάλεσαν τους γιατρούς να βγουν στο δρόμο μαζί τους και ακολούθησαν όλοι οι ασφαλισμένοι που βρίσκονταν εκεί, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού κόμβου του Ασπροπύργου, μοιράζοντας στους διερχόμενους ανακοινώσεις.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση στο ΙΕΚ και τον ΟΑΕΔ Μάντρας όπου υπάρχουν ειδικότητες φαρμακοποιών και παραϊατρικών επαγγελμάτων. Στα διαλείμματα, εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών μιλούσαν με τους σπουδαστές, που είχαν υπογράψει σύσσωμοι τα αιτήματα. Οι σπουδαστές του ΙΕΚ ζήτησαν από τη διεύθυνση άδεια για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας χωρίς απουσίες, αλλά δεν τους επιτράπηκε.
Η μεγάλη απήχηση οδήγησε τον τοπικό Τύπο να δημοσιεύει τις κινητοποιήσεις, επιστολές της Περιφέρειας και της Διοίκησης του νοσοκομείου «Θριάσιο», Ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα που έβαζαν οι Λαϊκές Επιτροπές. Οι Λαϊκές Επιτροπές Ελευσίνας και Ασπροπύργου αξιοποίησαν επίσης το διαδίκτυο με μπλογκ ενημέρωσης για τις δράσεις τους και τη δράση άλλων Λαϊκών Επιτροπών.
Αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα
Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις στόχευαν να βάλουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για κλείσιμο ή συρρίκνωση μονάδων Υγείας και διαθεσιμότητα υγειονομικών, χωρίς να υπερασπίζονται τις υπάρχουσες υποβαθμισμένες και εμπορευματοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. «Διεκδικούμε ενίσχυση των δημόσιων δομών, να προσληφθούν όλες οι ειδικότητες, να προμηθευτούν υλικοτεχνικό εξοπλισμό», σημειώνει ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας και εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου «Θριάσιο».
Ο Δ. Μπακάλης συμπληρώνει: «Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή υποβαθμισμένη, με μεγάλη μόλυνση και εργατικά ατυχήματα. Απαιτούμε να γίνει Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας στον Ασπρόπυργο με δωρεάν παροχές, ένα αίτημα δεκαετιών. Αντ' αυτού η κυβέρνηση μας λέει "προνομιούχους" επειδή στην Ελευσίνα έχει ΚΥ και ΕΟΠΥΥ, στον Ασπρόπυργο επίσης έχει ΕΟΠΥΥ.
Στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο δεν λειτουργούν Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ακτινολογικό Εργαστήριο και πληρώνουμε για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Χιλιάδες υγειονομικοί είναι άνεργοι και στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο δεν υπάρχει ουρολόγος, δερματολόγος, ψυχίατρος, οδοντίατρος. Λείπουν νοσηλευτές, δεν επαρκούν ο καρδιολόγος, ο ορθοπεδικός, ο παιδίατρος, ο οφθαλμίατρος».
«Διεκδικούμε να μην πληρώνει κανείς - ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος - για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι υπηρεσίες να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί διαφορετικά το κόστος θα καλύπτεται από τις πληρωμές του κόσμου. Είναι καίριο ζήτημα για τις οικογένειες να έχουν όλοι τα φάρμακά τους, για να μην υπάρχει ακάλυπτος άνεργος», υπογραμμίζει ο Μ. Βαρδαβάκης.
Παράλληλα με τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Λαϊκές Επιτροπές κάλεσαν τους κατοίκους να παλέψουν μαζί με τους υγειονομικούς ενάντια στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του Θριάσιου Νοσοκομείου, όπου στον προϋπολογισμό του 2014, μειώνονται τα κονδύλια για φάρμακα κατά 1,2 εκατ. ευρώ, για υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό κατά 1,4 εκατ. ευρώ, για αντιδραστήρια κατά 340.000 ευρώ. Πάλεψαν για να μη διακοπεί η λειτουργία του Τμήματος Αιμοδοσίας και για ενίσχυση της Παιδιατρικής Κλινικής με μόνιμο προσωπικό.
Αδυναμίες και εμπόδια
«Η δουλειά μας ανέδειξε αδυναμίες που άμεσα θα πρέπει να ξεπεραστούν», σημειώνει ο Μ. Βαρδαβάκης: «Εμεινε κυρίως μια θετική εικόνα των Λαϊκών Επιτροπών, που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Ωστόσο, σ' αυτόν τον γύρο των κινητοποιήσεων, η συμμετοχή του κόσμου δεν έφερε νέες εγγραφές σε σωματεία, δεν εκφράστηκε με συσπείρωση στους φορείς.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα σωματεία δεν ανέπτυξαν αυτοτελή δουλειά στους εργασιακούς χώρους, δεν οργάνωσαν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις με τα μέλη τους. Ηταν μικρό το "άνοιγμα" στους χώρους δουλειάς. Είναι κρίσιμο να βελτιωθεί αυτό το κομμάτι της δουλειάς, για να αποκτήσει η δράση των Λαϊκών Επιτροπών γερά ποδάρια και συνέχεια.
Πρέπει να δούμε καλύτερα τη διοργάνωση συσκέψεων σε γειτονιές, ώστε να μεγαλώσει η συμμετοχή στις Λαϊκές Επιτροπές. `Η, για παράδειγμα, ο σύλλογος γυναικών να σταθεί στα θέματα των εγκύων, των παιδιών, των εμβολίων κ.ά.».
Μπήκαν εμπόδια από τις δυνάμεις του οπορτουνισμού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. «Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε η δημοτική αρχή Ελευσίνας, ούτε το Εργατικό Κέντρο έβγαλαν έστω μια ανακοίνωση για τα καυτά θέματα της Υγείας. Επίσης, η πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Θριάσιο (ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι "εξωκοινοβουλευτικοί αριστεροί", η τοπική ΕΛΜΕ και ο σύλλογος δασκάλων, ενώ αρχικά συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, στη συνέχεια έκαναν δική τους σύσκεψη και μια κινητοποίηση. Στο νοσοκομείο, το σωματείο καλούσε τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν τα αιτήματα "γιατί είναι κομματικά, είναι του ΠΑΜΕ". Για τη διαδήλωση στο υπουργείο Υγείας δεν προκήρυξε στάση εργασίας», υπογραμμίζει ο Μ. Βαρδαβάκης.
«Το επόμενο διάστημα, σχεδιάζουμε νέες κινητοποιήσεις, για την παρεμπόδιση του κλεισίματος του ΕΟΠΥΥ, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους κ.ά.», συμπληρώνει ο Δ. Μπακάλης.