Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

 

Στα 17,2 δισ. ευρώ για το 2013

Σε ρότα διόγκωσης το κρατικό χρέος

Σταθερά ελλειμματικό καταγράφεται το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες με τα άλλα κράτη, εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 1,24 δισ. ευρώ για το 2013. Η διαμόρφωση πλεονάσματος, για πρώτη φορά από το έτος 1948 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, προβάλλεται από τη συγκυβέρνηση ως «επίτευγμα» της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, της ραγδαίας πτώσης που καταγράφεται στην οικονομική δραστηριότητα, όπως και στις εμπορικές και άλλες συναλλαγές των ντόπιων επιχειρηματιών με το εξωτερικό.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο 12μηνο του 2013:

Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 17,2 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 19,6 δισ. ευρώ το 2012. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώνονται στα 22,5 δισ. (από 22 δισ.) με αύξηση 4,4% και οι εισαγωγές στα 39,7 δισ. (από 41,6 δισ. ευρώ). Το εμπορικό έλλειμμα για το 2013 διαμορφώθηκε στο 9,4% του ΑΕΠ.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες καταγράφουν πλεόνασμα ύψους 1,24 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4,6 δισ. ευρώ το 2012. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 12 δισ. ευρώ (από 10,4 δισ.), διογκώθηκαν δηλαδή κατά 1,6 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη διαμόρφωση του πλεονάσματος. Επίσης, διογκωμένα, στα 6,4 δισ. ευρώ (από 4 δισ.) είναι τα κονδύλια της ΕΕ που εισέρρευσαν και καρπώθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο των εισοδημάτων καταγράφεται έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την εξάλειψη των «δίδυμων ελλειμμάτων», δηλαδή του κρατικού προϋπολογισμού και του ισοζυγίου συναλλαγών, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα ελλείμματα του ισοζυγίου συναλλαγών συμβάδιζαν για πολλές δεκαετίες με τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, οι οποίοι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Το κρατικό χρέος

Ρυθμούς διόγκωσης καταγράφει το ελληνικό κρατικό χρέος, ως αποτέλεσμα της χρηματοδοτικής στήριξης από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του 2013 έφτασε στα 321,5 δισ. ευρώ (από 305,5 δισ. το 2012) και διαμορφώνεται στο 175,8% του ΑΕΠ. Η μάζα του κρατικού χρέους από 239,7 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2007, στο τέλος του 2013 - παρά το «κούρεμα» του 2012 - έφτασε στα 321,5 δισ. ευρώ με αύξηση κατά 81,8 δισ. ευρώ και σε ποσοστό πάνω από 34%.

Τη συνδυαστική λύση που περιλαμβάνει νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος και μείωση στα επιτόκια βάζει στο τραπέζι το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW). Ο επικεφαλής του Οργανισμού σε δηλώσεις του σημείωσε επίσης την ανάγκη και για νέο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης, το οποίο θα έχει προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητους τους φόβους ότι με τις προτεινόμενες λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα «Γερμανών φορολογουμένων». Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο πακέτο στήριξης θα λειτουργούσε αποτρεπτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι φανερό το γεγονός ότι πέρα από το περίβλημα ο κίνδυνος από τον επιμερισμό της χασούρας δεν αφορά τους ...φορολογούμενους αλλά τα τμήματα του κεφαλαίου.

  • «Δήλωση πολιτικής στήριξης αναμένει η Ελλάδα από τους εταίρους της, πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, κυρίως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Γιούροστατ», σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή. Ο κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι «μόλις επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», δηλαδή, όπως προκύπτει, πριν από τις κάλπες του Μάη.