Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΙΤΑΛΙΑ Εντατικές επαφές για λογαριασμό των μονοπωλίων

 

Μείωση φόρων για τους εργοδότες εξετάζει το σχήμα Ρέντσι που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή τη Δευτέρα

 

ΡΩΜΗ.--

Με μόνο στόχο τη στήριξη της πλουτοκρατίας επιταχύνονται οι επαφές για τη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, όπως επιβεβαίωσαν και οι συναντήσεις που ξεκίνησε χτες ο Ματέο Ρέντσι. Ετσι, αφού ανακοίνωσε ότι (όπως αναμενόταν) η Νέα Κεντροδεξιά (NCR) του Αντζελίνο Αλφάνο θα στηρίξει (και) τη νέα κυβέρνηση με κορμό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ο Ρέντσι χαρακτήρισε «πολύ καλό και θετικό» το πρόγραμμα της NCR που μεταξύ άλλων απορρίπτει κάθε «σενάριο» φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας. Από τη μεριά του ο Αλφάνο δήλωσε πως «κατέστη σαφές ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα ενταχθεί η "αριστερά" του Νίκι Βέντολα, ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι οι ίδιες με αυτές που στήριζαν την κυβέρνηση Λέτα».

Επιπλέον, ο Φιλίπο Ταντέι, ένας από τους βασικούς οικονομικούς συμβούλους του Ρέντσι, δήλωσε ότι βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η περιστολή των δημοσίων δαπανών. Την ίδια στιγμή, οικονομικοί αναλυτές ήδη αναδεικνύουν με έμφαση την ανάγκη να προχωρήσουν αναδιαρθρώσεις, όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, τις οποίες επιβάλλουν άλλωστε οι ίδιες οι ανάγκες ενίσχυσης της ιταλικής ανταγωνιστικότητας. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι θα υπάρξει παζάρι και με τις άλλες αστικές τάξεις στην ΕΕ, όπου ήδη εξελίσσονται διάφορες διεργασίες για το μείγμα διαχείρισης που θα εξασφαλίσει ανάκαμψη για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. «Θα καταστήσουμε σαφές τι ζητάμε από την Ευρώπη, δεν θα ακούσουμε μόνο τι θέλει η Ευρώπη από εμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ρέντσι.

Από τη μεριά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Ρέντσι ότι δε θα πάρει μέρος στη νέα κυβέρνηση αλλά θα ασκήσει «υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Ο Ρέντσι είχε επαφές συνολικά με ηγέτες δέκα περίπου κομμάτων. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής του «Κινήματος πέντε αστέρων», Μπέπε Γκρίλο (συνάντηση που εξελίχθηκε σε ένα ακόμα σόου «κριτικής» για να κρυφτεί η στρατηγική συμφωνία με τις απαιτήσεις της «ανταγωνιστικότητας»), το οποίο δε θα πάρει μέρος στη νέα κυβέρνηση.

Χτες το βράδυ, ο Ρέντσι αναμενόταν να ενημερώσει για τις επαφές του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στον οποίο το Σάββατο θα παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, αποδεχόμενος και τυπικά το διορισμό του ως πρωθυπουργού. Τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση κατά την οποία θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από Γερουσία και Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Λα Στάμπα», στην ερώτηση πώς κρίνουν οι Ιταλοί την ψήφο μομφής την οποία επέβαλε πριν από μια βδομάδα ο Ματέο Ρέντσι στους κόλπους της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) εναντίον του Ενρίκο Λέτα, 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πρόκειται για «ένα πλήγμα στη δημοκρατία». Μόνο 26% θεωρούν, αντίθετα, πως πρόκειται για μια «ομαλή» αλλαγή κυβέρνησης.

Πάντως, ενώ προχωρά η αναμόρφωση στο αστικό πολιτικό σκηνικό, οι Ιταλοί εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με όλο και μεγαλύτερη ανεργία. Οπως έγινε γνωστό, χτες, η ιταλική «Teleperformance» αποφάσισε να μεταφέρει τμήματά της στην Αλβανία με αιτία το «δυσβάστακτο κόστος που ενέχει η διατήρηση των τμημάτων αυτών στην Ιταλία».

  • Για διαβουλεύσεις ανακάλεσε η Ιταλία τον πρεσβευτή της στην Ινδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα αναβολή της δίκης δύο πεζοναυτών, οι οποίοι κατηγορούνται για το φόνο δύο Ινδών αλιέων πριν από δύο χρόνια. Επίσης, η ιταλική κυβέρνηση κάλεσε τον Ινδό πρέσβη στη Ρώμη για να διαμαρτυρηθεί για το ίδιο ζήτημα. «Απογοήτευση» εξέφρασε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, καλώντας την Ινδία να βρει λύση «σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας». Είπε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πιστεύει πως η χρήση του αντιτρομοκρατικού νόμου «θα ήταν ακατάλληλη σε αυτήν την υπόθεση».
  • Δύο ακόμα μετανάστες βρέθηκαν προχτές νεκροί σε ένα πλοίο που μετέφερε πάνω από 120 ανθρώπους, 145 ναυτικά μίλια (περίπου 270 χλμ.) νοτιοδυτικά της Λαμπεντούζα, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές χτες. Το Λιμενικό δήλωσε ότι είναι Σομαλοί υπήκοοι. Το Γενάρη του 2014, οι μετανάστες που έφτασαν στις ιταλικές ακτές ξεπέρασαν τους 2.100 από 217 που είχαν καταγραφεί το Γενάρη του 2013.