Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διευρύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

 

Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε την αποστολή ένοπλων Ολλανδών και Αυστραλών στο σημείο όπου συνετρίβη το «Μπόινγκ»

ΚΙΕΒΟ.--

Την αποστολή ένοπλων από Ολλανδία και Αυστραλία στο σημείο όπου στις 17 Ιούλη συνετρίβη το «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» ενέκρινε χτες το ουκρανικό κοινοβούλιο. Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση διευρύνεται συνεχώς, όπως αποτυπώνουν και τα «παζάρια» γύρω από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και τα όσα καθημερινά εξελίσσονται από τη μέρα της συντριβής, που πολλοί επιμένουν να παρουσιάζουν ως «κατάρριψη», αν και ακόμα τίποτα δεν έχει εξακριβωθεί.

Η συνολική δύναμη των αποστολών - που μπορεί να αναπτυχθούν στο σημείο ακόμα και σήμερα - θα φτάνει τους 950 άνδρες. Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ουκρανικού κοινοβουλίου, η ολλανδική αποστολή αποτελείται από «στρατιωτικό και μη στρατιωτικό προσωπικό» και η δύναμή της θα φτάνει έως και τους 700 άνδρες. Η Αυστραλία από την άλλη πλευρά θα έχει το δικαίωμα να αναπτύξει 250 «αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πολίτες». Η παραπάνω απόφαση έγινε γνωστή ενώ νωρίτερα, χτες, το Κίεβο είχε ανακοινώσει 24ωρη κατάπαυση του πυρός γύρω από το σημείο της συντριβής.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν δήλωσε ότι Ρώσοι και Ουκρανοί απεσταλμένοι συμφώνησαν - στη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών που έγιναν στο Μινσκ μετά από πρόσκληση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο - να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος που χρησιμοποίησαν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες για να φτάσουν τελικά χτες στο σημείο της συντριβής. Χτες επίσης στην Ολλανδία, όπου μεταφέρονται οι σωροί των θυμάτων του μαλαισιανού αεροπλάνου, βρέθηκε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίπ Ρατζάκ που είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ενώ εναπόθεσε λουλούδια στο χώρο που γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων από τους ιατροδικαστές.

Ακόμα, πηγές των ρωσόφωνων δήλωσαν στο «Ρόιτερς» ότι αναμένεται να γίνουν στο Μινσκ συνομιλίες μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στις οποίες θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ρωσικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα

Την ίδια στιγμή, χτες έγινε γνωστό ότι η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικά γυμνάσια στο Νότο της χώρας, με τη συμμετοχή πυραύλων εδάφους - αέρος S - 300, βομβαρδιστικών Su - 24 και καταδιωκτικών MiG - 31, όπως δήλωσε και εκπρόσωπος του ρωσικού Στρατού, που πρόσθεσε ότι πρόκειται για ασκήσεις προγραμματισμένες εδώ και καιρό. Αλλος αξιωματούχος του ρωσικού Στρατού δήλωσε ότι τον Αύγουστο η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα διεξάγει ξεχωριστά γυμνάσια με την πιο εξελιγμένη εκδοχή των S - 300, τους S - 400, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir - S1. Το Κίεβο αντέδρασε ζητώντας εξηγήσεις για «τις στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις (που διεξάγονται) κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τα γυμνάσια «μεγάλου εύρους» που διεξάγονται σε παραμεθόριες περιοχές στο Ροστόφ επί του Ντον και τη Σταυρούπολη.

Στο μεταξύ, χτες η Μόσχα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις πρόσφατες αμερικανικές κατηγορίες για παραβίαση της Συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate - Range Nuclear Forces Treaty, INF) του 1987 και από την πλευρά της κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αθετεί τη συμφωνία αυτή.

Στο πεδίο των εσωτερικών εξελίξεων, αναμένεται νέος γύρος ενδοαστικών «παζαριών», καθώς η ουκρανική Βουλή απέρριψε χτες την παραίτηση που είχε υποβάλει ο «πρωθυπουργός» Αρσένι Γιατσενιούκ, με 109 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της παραμονής του και 16 κατά. Ο Γιατσενιούκ είχε παραιτηθεί μετά από την αποχώρηση των κομμάτων «Ουντάρ» και «Σβόμποντα» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, στις 24 Ιούλη. Ετσι, τώρα πρέπει να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός μέσα σε 30 μέρες και, αν αυτό δε γίνει, ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, οι «αναταράξεις» στον κυβερνητικό συνασπισμό καθόλου δε μειώνουν την ένταση της αιματηρής «αντι - τρομοκρατικής επιχείρησης» που ισοπεδώνει χωριά και καταστρέφει σπίτια και εργοστάσια στα ανατολικά της χώρας. Χτες, η υπηρεσία Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (ΛΔΝ) ανέφερε ότι ουκρανικά αεροπλάνα έριξαν βόμβες φωσφόρου κοντά στο ορυχείο Κράσναγια Ζβέζντα στην πόλη της Μακέγεφκα. Αντίστοιχες καταγγελίες έγιναν - σύμφωνα με τη ΛΔΝ - και για ρίψη τέτοιας βόμβας σε άλλα χωριά. Ταυτόχρονα, σε εκατοντάδες χιλιάδες μετριέται ο αριθμός των προσφύγων (πολλές γυναίκες και παιδιά) που έχουν φύγει για τη Ρωσία για να γλιτώσουν από τα πυρά του ουκρανικού στρατού. Επίσης, όπως καταγγέλλεται από τους ρωσόφωνους, στο πλευρό του στρατού, πέρα από τη λεγόμενη εθνοφυλακή που συγκροτούν σε μεγάλο βαθμό τα φασιστικά τάγματα του «Δεξιού Τομέα», βρίσκονται και μισθοφόροι υπήκοοι από την Πολωνία ή και Αμερικανοί.