Ψηφίζεται σήμερα στο Γ' Θερινό Τμήμα η ίδρυση «Εταιρείας συστήματος αμοιβών νοσοκομείων ΑΕ»
Ψηφίζεται σήμερα στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων. Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία "Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων - Ανώνυμη Εταιρεία». Η συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε χτες.
Οπως προκύπτει και από τον τίτλο του, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα γενναίο βήμα προς την απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, επιδιώκοντας την ολοκληρωτική μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, με ασθενείς - πελάτες.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η «Ανώνυμη Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων (ΕΣΑΝ)», της οποίας μέτοχοι θα είναι τα δημόσια νοσοκομεία και οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, θα είναι η Αρχή που θα μελετάει και θα ελέγχει το «κόστος λειτουργίας» ξεχωριστά του κάθε δημόσιου νοσοκομείου. Ανάλογα με το ύψος του κόστους, θα καθορίζει μέχρι και ποιες μονάδες θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν, για να γίνει ανταγωνιστικό ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Ταυτόχρονα, ακριβώς στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», θα κλιμακωθεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις θέσεις εργασίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων σε επιλεγμένα νοσοκομεία από 1/6/2015, έως 31/12/2015, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία από 1/1/2016 έως 31/12/2016 και καθολική ισχύς του νόμου από την 1/1/2017.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εργαλείο» για «την προσαρμογή του συστήματος Υγείας στις γενικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο αυτόν» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Ο κύριος στόχος που υπηρετείται είναι τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν οικονομικά αυτοδύναμα και αυτοχρηματοδοτούμενα. Από αυτήν την επιχειρηματική πια λειτουργία και μέσω του ανταγωνισμού, θα εξασφαλίζουν τους ανάλογους οικονομικούς πόρους μέσω των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, από το πόσο ανταγωνιστικά θα είναι τα νοσοκομεία, θα εξαρτάται η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας τους, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων κ.λπ. Ετσι, το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος, αφού αποτινάζει από πάνω του την υποχρέωση και ευθύνη που έχει για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των νοσοκομείων, αυτά μπαίνουν στην αγορά για εύρεση πελατών, προκειμένου να επιβιώσουν. Οποια νοσοκομεία δεν φέρνουν αρκετά έσοδα, απλά δεν θα πληρώνουν, για παράδειγμα, τους εργαζόμενους, θα κλείνουν ή θα συγχωνεύουν τμήματα ή και ολόκληρες νοσοκομειακές μονάδες.
Οι παροχές, επίσης, συνδέονται με την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, η οποία, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κρατικής υποχρηματοδότησης, επιδεινώνεται διαρκώς. Στη βάση τού να είναι βιώσιμος και ο ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει διαρκής πίεση και τάση για μείωση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον Οργανισμό.
Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι για να έχει αποτελέσματα η λαϊκή πάλη, να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και να αποσπά και ορισμένες κατακτήσεις, πρέπει να συνδέει τον αγώνα με την προοπτική ανατροπής του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής. Η αναζήτηση λύσεων για τα λαϊκά προβλήματα στον τομέα της Υγείας με άλλο τρόπο διαχείρισης εντός της ΕΕ, όπως προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο, όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά οδηγεί στην επιδείνωσή τους».
Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή
Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν χτες συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, στο πλαίσιο παναττικής στάσης εργασίας. Ανάμεσα σε άλλους, τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των υγειονομικών ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, στην πιο έντονη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου ως επιχείρησης, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλο το λαό. Αναφέρθηκε, επίσης, στη στρατηγική ευρωπαϊκή κατεύθυνση για μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, ώστε να φορτωθούν τα βάρη οι λαοί, και κατέληξε πως το ΚΚΕ θα είναι μαζί με τους υγειονομικούς και το λαό στους αγώνες τους.
Ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στάθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το λαό.
Η ΟΓΕ για τις περικοπές στις προληπτικές εξετάσεις
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της για τις νέες περικοπές στον τομέα της πρόληψης, σημειώνει: «Η κυβέρνηση μειώνει ακόμα κι αυτές τις ελάχιστες προληπτικές εξετάσεις που κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτές τις περικοπές επικαλείται "την επιστημονική κοινότητα", για να συγκαλύψει ότι είναι πολιτική επιλογή. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι υπάρχουν επιστήμονες που βάζουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στην υπηρεσία του λαού και άλλοι που υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και το κράτος τους. Αρα η υποστήριξη μιας πολιτικής από μια επιστημονική ομάδα ή φορέα δε σημαίνει ότι η πολιτική αυτή είναι αντικειμενικά φιλολαϊκή.
Μάλιστα, με τους σημερινούς συσχετισμούς στους επιστημονικούς φορείς, συνήθως οι θέσεις τους, οι αποφάσεις τους καταλήγουν να είναι αντιλαϊκές, γιατί επικρατεί η πολιτική τους τοποθέτηση. Ουδέτερη, αταξική επιστήμη δεν υπάρχει. Εξάλλου, η κυβέρνηση, για τις προηγούμενες περικοπές που έκανε μέσω του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, το κριτήριο της επιστημονικότητας προέβαλε και πάλι. Ομως ποιες είναι αυτές οι επιστημονικές μελέτες, οι οποίες μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, που οδηγούν σε επιπλέον περικοπές στις προληπτικές εξετάσεις;
Το πολιτικό κριτήριο, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για όλη την ΕΕ, και γι' αυτήν την περικοπή, είναι αυτό του κόστους - οφέλους. Δηλαδή αν το κόστος της πρόληψης, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιας ηλικιακής ομάδας, είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το όφελος που μπορεί να έχει, τότε κόβεται η παροχή. Αδιαφορούν αν έστω σ' ένα συνάνθρωπό μας μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα η αρρώστια του και να σώσει ακόμα και τη ζωή του.
Παραδείγματα:
1. Για το ΤΕΣΤ Παπανικολάου (PAP), μέχρι πρότινος ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ δικαιολογούσε την ασφαλιστική δαπάνη για μια κοπέλα να κάνει αυτήν την εξέταση κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης της ενεργού σεξουαλικής ζωής της. Δεν έθετε άλλους περιορισμούς. Τώρα, με τις "κατευθυντήριες οδηγίες", η δαπάνη δικαιολογείται μόνο στην ηλικιακή ομάδα 21 - 65 κάθε 3 χρόνια. Αποκλείει τις γυναίκες κάτω των 21 και άνω των 65, όταν - οι δεύτερες - έχουν τις 3 τελευταίες κυτταρολογικές εξετάσεις αρνητικές. Προβλέπει "τακτικό έλεγχο" μόνο σε περιπτώσεις δυσπλασιών, αδενοκαρκινωμάτων για 20 χρόνια.
2. Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε μία μαστογραφία κάθε 2 χρόνια στην ηλικιακή ομάδα από 40 - 50 και μία μαστογραφία κάθε χρόνο μετά από τα 50, χωρίς να θέτει ηλικιακή "οροφή". Επίσης κάλυπτε μία μαστογραφία κάθε χρόνο μετά από τα 45 για τις ομάδες "υψηλού κινδύνου". Δεν έθετε άλλους περιορισμούς. Με τις "κατευθυντήριες οδηγίες", καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ μία μαστογραφία κάθε χρόνο μετά από τα 40 και για όσο διάστημα δεν πάσχουν από βαρέα χρόνια νοσήματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περικοπές γίνονται στις ηλικιακές ομάδες για ορισμένες εξετάσεις κάτω των 20 ή κάτω των 40 ή άνω των 65 χρόνων. Δηλαδή υπολογίζουν ότι σ' αυτές τις ηλικίες λίγοι άνθρωποι θα ωφεληθούν, ενώ το κόστος θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο.
Η ζωή και η υγεία δεν μπαίνουν στο ζύγι
Εμείς στην ΟΓΕ θεωρούμε ότι η υγεία και η ζωή έστω και ενός ανθρώπου δεν πρέπει να μπαίνει στο ζύγι. Κι αν μπει, είναι άπειρες φορές πιο ακριβή. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρόμοιες "κατευθυντήριες γραμμές", καθορισμός ορίων σε προληπτικές εξετάσεις που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και διεθνώς.
Αυτό το επιχείρημα δε μας πείθει, ότι δηλαδή πρέπει να δεχτούμε να μειώνονται αντί να αυξάνονται - σύμφωνα και με την ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πλούτου - εξετάσεις με τις οποίες μπορεί να προληφθεί μια αρρώστια. Εξάλλου, και στα κράτη που επικαλούνται δεν ασκείται κάποια φιλολαϊκή πολιτική στον τομέα της Υγείας, που θα έπρεπε ο ελληνικός λαός και οι γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών να την "ζηλεύουν" και να την διεκδικήσουν για τη χώρα.
Δυστυχώς για τους λαούς και τις γυναίκες των χωρών της ΕΕ, η πολιτική που ακολουθείται ως βασική κατευθυντήρια γραμμή είναι ίδια με μικροπαραλλαγές, που δεν αλλάζουν την ουσία, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, η κυβέρνηση εμπλουτίζει το επιχείρημα ότι οι περιορισμοί ισχύουν και σ' άλλα κράτη, για να γίνονται οι έλεγχοι και να παταχτούν οι σπατάλες και οι λαμογιές.
Τους απαντάμε ότι, όσο υπάρχει και ενισχύεται η επιχειρηματική δράση είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα - που κριτήριό της έχει την αύξηση του κέρδους - οι "κομπίνες" στον έναν ή άλλο βαθμό θα υπάρχουν. Ας σκεφτούμε, σ' ένα σύστημα Υγείας που θα είναι όλα στην ευθύνη του κράτους, μ' αυτήν την έννοια δημόσιο και δε θα πληρώνει κανένας τίποτα, δηλαδή δωρεάν, γιατί τότε να υπάρχουν σπατάλες, κομπίνες κλπ.; Απλά δε θα υπάρχουν.
Η ΟΓΕ για ένα τέτοιο δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας αγωνίζεται, που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και των γυναικών που είναι αυξημένες. Καλούμε τις γυναίκες να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης για την Υγεία. Απαιτούμε άμεση απόσυρση της σχετικής υπουργικής απόφασης».
Περιοδεία στο Νοσοκομείο Λευκάδας
Κλιμάκιο της ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραΐτη θα περιοδεύσει σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στο Νοσοκομείο Λευκάδας.