Οπως κι αν το πεις, ένα χαράτσι παραμένει χαράτσι. Η κυβέρνηση, βέβαια, επιμένει, πως προκύπτουν «βελτιώσεις» από την τροπολογία για το χαράτσι στα ακίνητα, τον διαβόητο ΕΝΦΙΑ. Προσπερνά το γεγονός ότι τα «μερεμέτια» που προώθησε άφησαν ανέγγιχτο το συνολικό εισπρακτικό στόχο του αντιλαϊκού χαρατσιού, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, και δείχνει τα 184 εκατ. ευρώ που «κοστίζουν στον προϋπολογισμό» οι «διορθώσεις» στο νόμο. Δείχνει το δέντρο, για να κρύψει το δάσος.
Από κοντά, οι διάφοροι «διαφωνούντες» του κυβερνητικού στρατοπέδου δε διαφωνούν με το χαράτσι, απλά το θέλουν πιο «λάιτ». Ολοι μαζί έχουν εγκρίνει «με τα τέσσερα» τη μονιμοποίηση και τη διεύρυνση του χαρατσώματος της λαϊκής στέγης και της μικρής ακίνητης περιουσίας, μέτρο που, αφενός αποσκοπεί στη συγκέντρωση χρημάτων στο κρατικό ταμείο για να στηριχθεί η «ρευστότητα» των μονοπωλίων, και, αφετέρου, σε συνδυασμό και με τη σταδιακή άρση των όποιων περιορισμών απέμεναν ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών για χρέη προς τις τράπεζες, αντικειμενικά ενισχύει τους όρους και τις προϋποθέσεις για συγκέντρωση της γης και της λαϊκής στέγης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια.
Το ΚΚΕ έχει δηλώσει εξαρχής πως αυτός ο φόρος δεν σηκώνει διόρθωση, πρέπει να αποσυρθεί.
Επιβεβαιώνεται ότι στον καπιταλισμό το φορολογικό σύστημα είναι εργαλείο υλοποίησης μιας βαθιά αντιλαϊκής και ταξικής πολιτικής. Και μάλιστα, σε συνθήκες φορολογικού ανταγωνισμού - διεθνοποίησης και όξυνσης του ανταγωνισμού - η φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό εργαλείο θωράκισης της ανταγωνιστικής θέσης των επιχειρηματικών ομίλων.
Πέρα από την κυβερνητική προπαγάνδα, το πραγματικό γεγονός για τα λαϊκά στρώματα είναι πως ακόμα και με τις «διορθώσεις» η κυβέρνηση ουσιαστικά επιβάλλει περισσότερους φόρους. Παράδειγμα: Τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ακόμα κι όταν είχε επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ δεν πλήρωναν φόρο. Τώρα πληρώνουν. Τα χωράφια δεν είχαν φόρο. Τώρα έχουν. Ενας μακροχρόνια άνεργος που έχει ένα σπίτι στο όνομά του, πριν το χαράτσι της ΔΕΗ δεν πλήρωνε φόρο. Με τον αρχικό νόμο του ΕΝΦΙΑ θα πλήρωνε το 50% του χαρατσιού. Τώρα, με τα επιπλέον κριτήρια που επέβαλαν οι «διορθώσεις», καλείται να πληρώσει το 100%...
Συνολικά, από τότε που ξεκίνησε η κρίση μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν πληρώσει 7 φορές πρόσθετους φόρους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9 φορές. Συγκριτικά, το 2009 τα έσοδα του κράτους από την ακίνητη περιουσία ήταν 500 εκατομμύρια και σήμερα έχουν φτάσει στα 3,5 δισ. Αυτά αφαιρέθηκαν και αφαιρούνται από τις λαϊκές οικογένειες, ενώ την ίδια ώρα έρχονται η μία μετά την άλλη οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Στην πράξη συμβαίνει αυτό που αρκετά έγκαιρα είχε σημειώσει το ΚΚΕ: Μονιμοποίηση των χαρατσιών για το λαό, φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το ΚΚΕ έχει τονίσει ξανά και ξανά πως πρέπει να γίνει στόχος πάλης για το λαϊκό κίνημα «να είναι αφορολόγητη η πρώτη και η δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν ανάγκες στέγασης και αναψυχής και αφορολόγητη η αγροτική γη», ότι πρέπει «να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, να καταργηθούν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει, να φορολογηθεί η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία». Βεβαίως, ένας τέτοιος στόχος απαιτεί σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, σε πλήρη αντίθεση με το «ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον», που υπόσχεται στους επιχειρηματικούς ομίλους ο ΣΥΡΙΖΑ, στις απανωτές συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους...