Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ Διελκυστίνδα για το χρέος, αβεβαιότητες για την ανάκαμψη

 

Στη διελκυστίνδα των ανταγωνισμών του κεφαλαίου αλλά και της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με τους ρυθμούς εξέλιξης της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Ευρωζώνη όσο και ευρύτερα βρίσκονται τα παζάρια γύρω από τη «διαχείριση» του ελληνικού κρατικού χρέους. Εχει τη σημασία του και το γεγονός ότι η τρέχουσα χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ελλάδα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014, ενώ το ΔΝΤ απομένει να διαθέσει 12,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2016. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, αλλάζουν τα εσωτερικά δεδομένα στο πλαίσιο της τρόικας, σε μια εξέλιξη που εντείνει τις μεταξύ τους αντιθέσεις. Στον απόηχο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Grup), υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης υπογράμμιζε χτες ότι θα ήταν «οξύμωρο» να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας μόνο από την πλευρά του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «ανάλυση βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους είναι συνάρτηση των «δημοσιονομικών επιδόσεων» για το 2015, δηλαδή της εξέλιξης των κρατικών εσόδων και των δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε την υποχρέωση όλων των κρατών - μελών να παρουσιάσουν, μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, προσχέδια προϋπολογισμών τους, επί των οποίων στη συνέχεια θα υπάρξει τοποθέτηση από την πλευρά της Κομισιόν. Πρόκειται για τα μέτρα της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη και ανεξάρτητα από την υπαγωγή τους ή όχι σε μηχανισμούς στήριξης και δανειακές συμβάσεις.

Μετά την αξιολόγηση η υπόθεση του χρέους

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε πως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Στις 12 Σεπτέμβρη συνεδριάζουν στο Μιλάνο οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) με ατζέντα και την αξιολόγηση του αντιλαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα.

«Η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» σημείωσε ότι «η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να αποτυπωθεί και στη Γερμανία και στις γειτονικές χώρες», ενώ «παρόμοια φαινόμενα αναμένεται να διαπιστωθούν και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις, ιδιαίτερα για τις υποδομές, προκειμένου να τονωθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. «Συστάσεις» απηύθυνε και προς την κυβέρνηση της Γαλλίας προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ σε ό,τι αφορά το μείγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής διαπίστωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική υπερβολικής λιτότητας στην Ευρωζώνη».