Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ Προκλητικές εξαγγελίες σε βάρος του λαού και υπέρ των μονοπωλίων

 

Ως φιλολαϊκές «ελαφρύνσεις» παρουσίασε ο πρωθυπουργός τα ψίχουλα πείνας που εξήγγειλε για τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που δεσμεύτηκε για νέα προκλητικά προνόμια για το κεφάλαιο

Σε προκλητικές εξαγγελίες προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα της κυβερνητικής πολιτικής, τάζοντας από τη μια ψίχουλα για το λαό, κι από την άλλη νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Φοροκαταιγίδα για το λαό - νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια

Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της φορομπηχτικής πολιτικής, ο Σαμαράς έταξε μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας ότι «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα» φορολογικά έσοδα. Υποσχέθηκε επίσης κάποια μερεμέτια στον ΕΝΦΙΑ συν ότι «θα μειωθεί σταδιακά». Ωστόσο πιστοποίησε ότι και αυτός ο φόρος μονιμοποιείται, λέγοντας ότι «σε μερικά χρόνια, ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει, επιτέλους, ανταποδοτικός φόρος. Δηλαδή, το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Εταξε «περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία» και έκανε λόγο για «ανάγκη αισθητής μείωσης» της τάχα έκτακτης «εισφοράς αλληλεγγύης».

Ακολούθως υπεραμύνθηκε της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων, ενόσω χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν πάρει το δρόμο της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, ενώ χαρακτήρισε «εξυγίανση» του Δημοσίου την προσαρμογή του κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Παραπέρα, παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της χώρας για τα επόμενα χρόνια, περιγράφοντας στα μονοπώλια τι κέρδη τους αναμένουν τοποθετούμενα εδώ.

Επ' αυτού μίλησε για τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων: «Τώρα αναδεικνύονται όλο και σημαντικότερα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα, ενώ υπογράφηκαν ήδη τα πρώτα συμβόλαια εξόρυξης! Εξόρυξης! Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα είναι εξαγωγική χώρα ενεργειακών πόρων. Σε μιαν Ευρώπη που, άλλωστε, διψάει για ενεργειακή απεξάρτηση. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. λίγες, προσωρινές και κακοπληρωμένες που αναπτύσσονται κύρια στη φάση της κατασκευής τέτοιων υποδομών), αλλά και για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού, γεωστρατηγικού ρόλου της πατρίδας μας».

Εξήγγειλε εξάλλου ότι η κυβέρνηση προχωρά «σε πρωτοβουλίες σημαντικές, όπως τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και την εξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητά τους».

Προαναγγέλλοντας ζώνες φορολογικής και εργοδοτικής ασυλίας για το κεφάλαιο, πρόσθεσε: «Διερευνούμε με την ΕΕ τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης».

Υποσχέθηκε ακόμα ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο». Αλλο ένα θέμα που καίει τα μονοπώλια, καθώς έτσι απελευθερώνονται από την εξυπηρέτηση του χρέους πρόσθετα κονδύλια προς περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Εταξε δε και νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, με «σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους».

Διαβεβαίωσε επίσης το κεφάλαιο ότι «μέσα στο επόμενο τετράμηνο, θα ανακοινωθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα χρόνια: Οι αποκρατικοποιήσεις, τα επόμενα βήματα στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χτύπημα της γραφειοκρατίας. Οι μεγάλες πρωτοβουλίες στην προσέλκυση καταθέσεων - με άνεση πια, να πηγαίνει ο καθένας, από εδώ ή από το εξωτερικό, τα χρήματα στις τράπεζες, να έχουν οι τράπεζες περισσότερα χρήματα να δίνουν στον κόσμο. Αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν αρχίσει ήδη να ωριμάζουν, σε κρίσιμους τομείς υψίστης προτεραιότητας. Και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των μεγάλων στρατηγικής σημασίας υποδομών: Λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες».

«Η ασφάλεια που μας προσφέρει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ...»

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τη στρατηγική επιλογή της εγχώριας αστικής τάξης για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επικεντρώνοντας στις συγκρούσεις στο διεθνή περίγυρο της χώρας. Συγκρούσεις, η αιτία των οποίων είναι, όμως, οι οξυμένοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στους οποίους πρωτοστατεί η λυκοσυμμαχία.

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του διαγκωνισμού τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί την αστική διακυβέρνηση. Βρήκε, όμως, ευκαιρία να στείλει και «μηνύματα» στο εργατικό - λαϊκό κίνημα ζητώντας πλήρη υποταγή στην αστική εξουσία: «Κόμμα δημοκρατικής ευθύνης είναι εκείνο που σέβεται τη νομιμότητα, που περιφρουρεί τη (σ.σ. αστική) νομιμότητα! Οχι αυτό που χωρίζει τη βία σε "καλή" και "κακή" (...) Είναι δικαίωμα καθενός, ασφαλώς, να πιστεύει ό,τι θέλει και να ασκεί πολιτική όπως νομίζει σωστά. Ναι. Αλλά όποιος δεν σέβεται τη δημοκρατική νομιμότητα, δεν μπορεί να λέγεται υπεύθυνος». Στο ίδιο πλαίσιο δεν παρέλειψε να επιτεθεί στις «συντεχνίες».

Χαρακτήρισε «πιθανό» να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή την ερχόμενη άνοιξη, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές. Κινδυνολόγησε ότι «αν τώρα αρχίσει μια πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, όλα όσα πετύχαμε κινδυνεύουν να πάνε χαμένα». Αξιοποιώντας προς τούτο όσα συμβαίνουν σε Ουκρανία, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, έβαλε πρόταγμα «να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ» (!), να μην μπούμε «στην περιπέτεια πρόωρων εκλογών, δηλαδή σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας και, βεβαίως, σε νέες προστριβές με τους εταίρους μας».

Ωστόσο, για παν ενδεχόμενο, και στοχεύοντας στην ψήφο των ενστόλων, τους υποσχέθηκε «αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών (...) όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού». Επιχειρώντας αποκατάσταση σχέσεων και με άλλα στρώματα, έταξε «παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (όπου σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΕ, «μικρομεσαίες» χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους...).