Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκίνηση για τη δίχρονη ναυαγό Επέζησε μετά από τέσσερις μέρες στη θάλασσα

 

Συγκίνηση προκαλεί η περιπέτεια του δίχρονου κοριτσιού από τη Συρία, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), μετά τη βύθιση σκάφους με θύματα 500 μετανάστες ανοιχτά της Μάλτας. Περιλαμβάνεται ανάμεσα στους δέκα διασωθέντες. Θύμα και αυτή των διακινητών αλλά και της ΕΕ, που με την αντιμεταναστευτική πολιτική της έχει ορθώσει τείχος ανάσχεσης των εξαθλιωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της πείνας.

Πρόκειται για τη μικρή Νάντια, που έμεινε στη θάλασσα για τέσσερις μέρες και σώθηκε χάρη στις προσπάθειες της 19χρονης Ντούα αλ Ζαμέλ, η οποία την κρατούσε συνεχώς στην αγκαλιά της. Οι γονείς της μικρής χάθηκαν, αλλά πριν πεθάνουν ζήτησαν από τη 19χρονη να κρατήσει τη μικρή γιατί εκείνη φορούσε σωσίβιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Ν. Χαριτάκη, δεκάδες άνθρωποι τηλεφωνούσαν καθημερινά στο νοσοκομείο, ζητώντας να υιοθετήσουν το παιδί. Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν δεν βρεθούν συγγενικά πρόσωπα της μικρής, τότε οι διαδικασίες για την αναδοχή της θα κινηθούν από την Πρόνοια σε συνεννόηση με τη Δικαιοσύνη.

Το πλοιάριο με 500 μετανάστες είχε αναχωρήσει στις 6 Σεπτέμβρη από λιμάνι της Αιγύπτου με προορισμό την Ιταλία. Μετέφερε Αιγύπτιους, Παλαιστίνιους, Σύρους και Σουδανούς. Ανάμεσά τους ήταν και 100 ανήλικοι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες επιζώντων, οι ίδιοι οι διακινητές βύθισαν το σκάφος.

Στην ελληνική επικράτεια, σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καλύμνου, έγινε χτες το πρωί καταδίωξη σκάφους που μετέφερε μετανάστες. Κατά την καταδίωξη τραυματίστηκαν δύο μετανάστες και ένας λιμενικός, ενώ οι διακινητές επιχείρησαν να εμβολίσουν και να βυθίσουν το σκάφος του Λιμενικού. Ακολούθησαν πυροβολισμοί από το πλήρωμα του Λιμενικού στη μηχανή του ταχύπλοου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 μετανάστες από τους 13, οι οποίοι ήταν στο αμπάρι και το κατάστρωμα του σκάφους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ συνελήφθησαν οι διακινητές. Σύμφωνα με τις αρχές ο μόνος ορατός επιβαίνων στο ταχύπλοο ήταν ο χειριστής του.

Χτες, επίσης, έγινε διάσωση 33 μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή Συκαμιάς Λέσβου, ενώ άλλοι 8 μετανάστες βρέθηκαν σε θαλάσσια περιοχή της Λέσβου. Στη Σάμο βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «Πρασσό» διασώθηκαν 39 μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο η οποία παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων.

Στη στεριά, στο Βαλτί Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, πιάστηκαν 32 μετανάστες, υπήκοοι Συρίας, την ώρα που περίμεναν να καταπλεύσει σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Από τους 32 αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων και τρεις ανήλικοι, οι 23 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διέθεταν υπηρεσιακά σημειώματα για οικειοθελή αναχώρηση από τη χώρα και 9 κρατούνται, προκειμένου να απελαθούν. Οι τρεις ανήλικοι, οι οποίοι ήταν μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν συλληφθεί, φιλοξενούνται προσωρινά στο Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου.