Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΚΟΤΙΑ Η ενδοαστική διαπάλη θα συνεχιστεί

 

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτη στη Σκοτία, όπου με 55% υπερίσχυσε το «όχι» στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε αμέσως ότι δε θα άλλαζε τις διαθέσεις τμήματος του κεφαλαίου, αυτού που είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας, να διεκδικήσει περισσότερα. Φυσικά, στον τεχνητό διχασμό για το λαό και το ψευτοδίλημμα «ανεξαρτητοποίηση ή μη» με δεδομένο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, εγκλωβίστηκαν και τα λαϊκά στρώματα. Δείγμα αυτής της πόλωσης είναι ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου ξέσπασαν συγκρούσεις στη Γλασκόβη (όπου επικράτησε το «όχι») ανάμεσα σε οπαδούς της διατήρησης της ένωσης και τους οπαδούς της απόσχισης, όπου επενέβη η αστυνομία και προχώρησε σε 6 τουλάχιστον συλλήψεις.

Επίσης, με αφορμή τη νέα δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που διαφοροποιούνταν αισθητά από προηγούμενη για αυξημένες εξουσίες στη Σκοτία, υπήρξε άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού της Σκοτίας Αλεξ Σάλμοντ. Ο Κάμερον συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα σχέδια για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία θα πρέπει να συνδεθούν με συνταγματική μεταρρύθμιση στην Αγγλία και ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μαζί με μεταρρυθμίσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να απαγορευθεί στους Σκοτσέζους βουλευτές να έχουν λόγο σε νομοσχέδια που αφορούν μόνο την Αγγλία και την Ουαλία.

Ο Σάλμοντ, αμέσως κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι ξεγέλασε τους Σκοτσέζους με τις υποσχέσεις περί εκχώρησης εξουσιών για θέματα φορολογίας, κοινωνικών πολιτικών και για τον προϋπολογισμό. «Είναι οι άνθρωποι που ψήφισαν "όχι", επειδή πίστεψαν τις δεσμεύσεις από την ηγεσία του Ουεστμίνστερ, που έχουν απογοητευτεί, πληγωθεί και εξαγριωθεί περισσότερο στη Σκοτία σήμερα», δήλωσε στο BBC. Και επανήλθε ότι αν στο δημοψήφισμα του 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, οι πολίτες αποφασίσουν την αποχώρηση από την Ενωση, τότε οι Σκοτσέζοι θα μπορούν να ζητήσουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης.