Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έδωσε συνέντευξη σήμερα Πέμπτη, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα. Παρατίθεται η συνέντευξη:
- Καλημέρα κ. Κουτσούμπα, καλή πολιτική σεζόν.
- Καλή χρονιά για τους μαθητές που αρχίζουν σήμερα τα σχολεία, ιδιαίτερα στα πρωτάκια, είτε του Νηπιαγωγείου είτε του Δημοτικού, αλλά και των άλλων τάξεων. Τα παιδιά που πάνε στα ΑΕΙ, με σοβαρά προβλήματα, οι πρωτοετείς και οι οικογένειές τους που σκέφτονται πώς θα ζήσουν, τι θα φάνε…
- Πολλοί σκέφτονται να παρατήσουν και τις σπουδές τους γι’ αυτό το λόγο.
- Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν, ιδιαίτερα αν είναι μακριά. Oι εστίες είναι πάρα πολύ λίγες και πριν μερικά χρόνια, κάτω απ’ την πίεση και την πάλη του κινήματος και των φοιτητών, των γονιών, πήραν κάποια μέτρα, τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Μέχρι και ξενοδοχεία νοίκιαζαν οι σχολές για να μπορέσουν να καλύψουν τα παιδιά, αυτό θα πρέπει να γίνει ξανά. Ιδιαίτερα για τα παιδιά των ανέργων, για τα παιδιά οικογενειών οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε το καθημερινό φαΐ...
- Αυτό, πώς το βλέπετε τώρα; Η κυβέρνηση έχει πάθει μεγάλη πολιτική ζημιά και δοκιμάζεται κάθε μέρα, σκοτώνονται μεταξύ τους.
- Είναι απαράδεκτο. Και όλη αυτή η συζήτηση λειτουργεί και αποπροσανατολιστικά. Πρέπει να καταργηθεί εντελώς ο ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να πληρώνει η λαϊκή οικογένεια. Είναι διαφορετικό πράγμα να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία -και μάλιστα η πρόταση νόμου του ΚΚΕ που έχουμε καταθέσει μιλάει για 45% φορολόγηση όλων αυτών- είναι άλλο να έχεις 50 οικόπεδα, 60 διαμερίσματα, 10 βίλες και άλλο να έχεις μια κατοικία, που την έφτιαξες με κόπους μιας ζωής και να έχεις και μια δευτερεύουσα κατοικία, αυτή που σου άφησε ο πατέρας σου, αυτά δεν πρέπει να φορολογούνται. Και πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια, διαφορετική κλιμάκωση για τα μεγάλα εισοδήματα, οι μικροί πρέπει να απαλλαγούν από τέτοιους φόρους. Η μόνη λύση είναι καταργηθεί εδώ και τώρα ο ΕΝΦΙΑ, γιατί δεν λύνεται το πρόβλημα με τις δόσεις, δεν απαλλάσσεται κανείς γιατί πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη, αν θα το βάλει σε 6 δόσεις ή σε 10 ή 20 δε λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει να πληρώσει.
- Αφού, λοιπόν, λέτε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και αφού από μόνοι σας δεν μπορείτε να τον καταργήσετε, γιατί δεν υποστηρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει εξαγγείλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, να βγει κυβέρνηση και να τον καταργήσει;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτό το ζήτημα βρίσκεται «αλλού γι’ αλλού», σκόπιμα κατά τη γνώμη μας. Οι προτάσεις του για το Φορολογικό - θα τις ακούσουμε βέβαια μεθαύριο στη ΔΕΘ για να δούμε τι ακριβώς θα πει, για να τοποθετηθούμε και πιο συγκεκριμένα - όμως μέχρι τώρα αυτά που λένε στο πρόγραμμά τους, αυτά που λένε τα στελέχη του και η ίδια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γενικόλογες διακηρύξεις, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και αυταπάτες σ’ έναν κόσμο, κοροϊδεύουν. Γιατί αυτό που λέει, γενικόλογα, «φορολόγηση του πλούτου και πάταξη της φοροδιαφυγής», σε συνθήκες όπου υπάρχουν πλείστοι φορολογικοί παράδεισοι ανά τον κόσμο, όπου υπάρχει αδιαφάνεια, όπου υπάρχει ανωνυμία των εταιρειών δεν μπορεί να γίνει ούτε έλεγχος, ούτε ουσιαστική πάταξη της φοροδιαφυγής. Επίσης είναι γενικόλογες οι διακηρύξεις του και οι θέσεις του για τη φορολογία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έχει σταματήσει να μιλάει τι θα γίνει με την εκκλησιαστική περιουσία. Δηλαδή, είναι μια σειρά ζητήματα σ’ αυτό που λέμε συνεχή μετατόπιση θέσεων, προκειμένου πάση θυσία να γίνει κυβέρνηση αφήνοντας τον κόσμο στη μοίρα του, στη φτώχεια του, στην ανημποριά του και στην αυταπάτη μήπως κάτι καλύτερο κάνει. Να, γιατί λέμε ότι δεν μπορεί να στηρίξεις ένα τέτοιο κόμμα ή να συνεργαστείς όταν δεν έχει ένα συνολικό πλέγμα. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα π.χ. το ύψος του κατώτερου μισθού, το οποίο είναι και πρόταση του εργατικού κινήματος και δική μας, όμως αν το δεις απομονωμένο μπορεί να γίνει το όχημα για να πέσει κι άλλο ο μέσος μισθός. Γιατί σε επιχειρήσεις, σε κλάδους που είναι κερδοφόροι και δίνει 800 ή 1.000 ευρώ στους εργαζόμενους, έτσι θα μπορεί να δώσει 751 ευρώ. Άρα, λοιπόν, αυτά τα 751 ευρώ – που αν έρθει στη Βουλή, βεβαίως εμείς το προτείνουμε και με νόμο να γίνει – πρέπει να συνδυαστεί με άλλα ζητήματα, όπως τη Συλλογική Σύμβαση, να δεις την απλήρωτη δουλειά και μια σειρά άλλα ζητήματα. Το ίδιο και τις συντάξεις, η πρόταση του ΚΚΕ είναι συγκεκριμένη. Θα πρέπει οι συντάξεις και τα επιδόματα να πάνε στα επίπεδα του 2009, εκεί να είναι το όριο. Το λέει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν το λέει. Ο 13ος - 14ος μισθός τι θα γίνει; Και για τους εργάτες και για τους συνταξιούχους.
- Εντάξει, μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί του για να μπορέσει να κυβερνήσει και να τα επιβάλετε αυτά που λέτε.
- Δεν πρόκειται να επιβάλεις τίποτα σε μια κυβέρνηση που κινείται εντός των τειχών και να το εξηγήσω. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα θέματα, που είναι οπωσδήποτε καθοριστικά. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο θέμα, ένα μεγάλο αγκάθι είναι τι λες για την ΕΕ. Δεσμά για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική οικονομία, που αφορά τους εργαζόμενους, που αφορά το λαό μας, με ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή, με ελέγχους και περιορισμούς σε κλάδους σημαντικούς, όπως είναι η ναυπηγική βιομηχανία, η αμυντική βιομηχανία της χώρας, όπως είναι οι αερομεταφορές, οι μεταφορές και μια σειρά άλλοι τομείς που σου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όπως η αγροτική οικονομία που σου βάζει ποσοστώσεις και περιορισμούς και στο γάλα και στο κρέας και στη ζάχαρη κλπ. Εκεί δεν βγάζει τσιμουδιά γι’ αυτό, πώς θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Όταν λες για το ΝΑΤΟ, για παράδειγμα, ο ένας προεκλογικά λέει ότι δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, τώρα βάζει, όπως συνηθίζει, κάποια στελέχη να λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διάλυση του ΝΑΤΟ. Μα το ΝΑΤΟ αποφάσισε εκστρατευτικά σώματα στην Ουκρανία και ανά τον κόσμο. Ανακοινώθηκε η διακήρυξη του Ομπάμα ενάντια στους τζιχαντιστές, τους οποίους ο ίδιος εξόπλισε, χρόνια τώρα, ενάντια στη Συρία, για τα δικά του συμφέροντα, στο Ιράκ και αλλού, τους δημιούργησε και τώρα που του δημιουργούν προβλήματα στην πολιτική των ΗΠΑ, λέει θα πάει να τους βομβαρδίσει. Και δεν θα βομβαρδίσει μόνο τους τζιχαντιστές και το «Ισλαμικό Κράτος», αλλά επί τη ευκαιρία θα βάλει πόδι και στη Συρία και μια σειρά τέτοια ζητήματα.
- Υπάρχει μια πελώρια επιχείρηση ενημέρωσης ή προπαγάνδας με τους αποκεφαλισμούς, που αν πει κάποιος αφήστε τους τζιχαντιστές ήσυχους, ο κόσμος θα εναντιωθεί, θα πει ότι αυτοί το έχουν παρακάνει, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι εύκολη η θέση να τους αφήσεις εκεί και να κάνουν ό,τι θέλουν.
- Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο, αλλά είναι διαφορετικό ζήτημα να τους εξοπλίζεις τόσα χρόνια εσύ ο ίδιος. Να δούμε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, πώς έγιναν οι τζιχαντιστές, πώς έγινε το «Ισλαμικό Κράτος». Η αμερικανική πολιτική, μυστική και επίσημη, τους εξόπλισε…
- Μα σκοτώνουν κόσμο…
- Σκοτώνουν κόσμο, γιατί ο άλλος αντιδρά, γιατί υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα. Δεν είναι οι τζιχαντιστές, είναι πίσω τους άλλες δυνάμεις, είναι μεγάλα συμφέροντα εκεί, είναι μονοπωλιακά συμφέροντα, είναι κράτη και σ’ αυτό τον ανταγωνισμό και τις αντιθέσεις που υπάρχουν παγκόσμια και δεν μπορεί να μη μιλάς ως κόμμα είτε της αντιπολίτευσης είτε κυβερνητικό.
- Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέτε;
- Και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για όλα τα κόμματα λέω και για την κυβέρνηση. Έπρεπε να πει όχι. Για παράδειγμα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, που έγινε, έπρεπε να πει όχι στο εκστρατευτικό σώμα του ΝΑΤΟ που θα στείλει Ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία, γιατί εκεί πέρα θα είναι και Έλληνες στρατιώτες. Έπρεπε να πεις όχι, γιατί δεν συμφέρει και από άλλη σκοπιά εκτός απ’ τα ζητήματα πολέμου, εμπλοκής που είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και έχει ανοίξει η βεντάλια των συγκρούσεων, των ανταγωνισμών, είναι επί θύραις ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, γενικευμένος, όχι μόνο σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Είναι και ζητήματα που αφορούν την οικονομία, έχεις μεγάλη χασούρα. Πρόσφατα ήμουν στη Β. Ελλάδα, στους αγρότες, που υποφέρουν οι άνθρωποι. Δεν είναι μόνο τα μεγάλα ζητήματα για να μπεις σε μια κυβέρνηση για να τους σπρώξεις να γίνουν καλύτεροι. Ακόμη και σε μικρά ζητήματα. Να σας πω για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποια είναι η θέση τους;
- Μπορείς να τους τα επιβάλεις αυτά. Ας πούμε, τώρα, που μιλάμε, έστειλε μήνυμα ο Αλέξης ο Μητρόπουλος και θέλει να σας μεταφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για επαναφορά του μισθού από 586 ευρώ σε 751 ευρώ και ό,τι καταβάλλεται παραπάνω θα προστατευθεί.
- Τι θα προστατευθεί, στον ιδιωτικό τομέα θα προστατευθείς; Για πού μιλάει ο κ. Μητρόπουλος; Γι’ αυτό λέω αυτή η πολυγλωσσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα μέτρο και θα παρακαλούσα όσους απ’ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν ή στέλνουν μηνύματα, θα κάνουν πολύ καλά να τα βρουν μεταξύ τους. Στα συλλογικά τους όργανα, να καταλήξουν τι ακριβώς προτείνουν και να είναι ξεκάθαροι στις θέσεις τους. Εμείς και από τη ΔΕΘ βάλαμε συγκεκριμένα ερωτήματα τόσο προς την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Πάνω σ’ αυτά πρέπει να μιλήσουμε. Λένε για παράδειγμα «να ενισχύσουμε τη ρευστότητα», τώρα βέβαια το λέει και ο Ντράγκι -η ΕΚΤ- το λέει και το ΔΝΤ, οι δύο απ’ τους τρεις της τρόικας ή μάλλον οι δυόμισι, γιατί και η Κομισιόν το λέει, μόνο η Γερμανία δεν το λέει ακόμη, μπορεί να το πει αύριο. Για την επεκτατική πολιτική, να δώσουν ζεστό χρήμα οι τράπεζες να ανακάμψει η οικονομία κλπ. Αλλά λέω εντάξει η ρευστότητα, μπορεί να φτιάξεις μια τράπεζα αναπτυξιακή ή όπως αλλιώς την ονομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Βεβαίως θα υπάρχει χρηματοδότηση, θα υπάρξει κάποια ρευστότητα, όμως τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι φορείς των εργαζομένων από τις 770 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, που είναι κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, οικογενειακές επιχειρήσεις ή με λίγους εργαζόμενους, 65 χιλ. θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν, διότι έτσι «κρίνονται» βιώσιμες. Αλλά οι τράπεζες, το ξέρει και το μικρό παιδί, χρηματοδοτεί με βάση το ποσοστό κέρδους που έχει το κεφάλαιο που θα επενδυθεί. Αν δεν έχει αξιόλογο ποσοστό κέρδους, αν δεν είναι «βιώσιμη» η επένδυση όπως τη βλέπει η τράπεζα, δε θα τη χρηματοδοτήσει, γιατί αλλιώς θα πέσει έξω η τράπεζα και θα αναγκαστεί πάλι να χρηματοδοτείται από το κράτος. Λοιπόν, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Το να χρηματοδοτήσεις 60 χιλιάδες είναι ένα βηματάκι, μόνο που αφορά μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό, με δυνατότητες να επενδύσουν κλπ. Οι υπόλοιποι 700 χιλιάδες τι θα γίνουν και αν μετρήσεις και τις οικογένειές τους μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους. Λοιπόν, δεν είναι σοβαρές προτάσεις αυτές, που έστω δίνουν μια ανακούφιση για ένα διάστημα, γιατί η συνολική λογική και όταν πας στο συγκεκριμένο ένα - ένα και τα μετράς σε οδηγεί στο να λες πρέπει να απορρίψω αυτή την πρόταση, πρέπει να προετοιμάσω τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα που έρχονται, γιατί τα δύσκολα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας.
- Εσείς βλέπετε ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή πάμε για εκλογές;
- Δεν ξέρω ακόμη τι θα γίνει μέχρι το Φεβρουάριο, με βάση τα δεδομένα δε φαίνεται ότι συγκεντρώνονται οι 180…
- Θα γίνουν εκλογές; Ποια είναι η στρατηγική η δική σας, ποιος είναι ο στόχος σας;
- Η στρατηγική η δική μας είναι αυτό που είπαμε και πρόσφατα στη ΔΕΘ, ότι χρειάζεται να σημάνει από τώρα -και η αρχή έγινε από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη- μια αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, των εργαζομένων, να οργανωθεί η λαϊκή πάλη. Εκεί είναι η ουσία, αυτό είναι που θα δώσει διέξοδο. Μια εκλογή μόνο διαφόρων τεχνασμάτων κοινοβουλευτικών, συνταγματικών, «παίρνει 180 στην τρίτη ψηφοφορία ή δεν παίρνει», «να μην ψηφίσουμε τώρα Πρόεδρο για να γίνουν εκλογές και να βγει μια άλλη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, γιατί μπορεί να είναι καλύτερη απ’ την προηγούμενη» και αυτό καταλαβαίνει ένας κόσμος… Αλλά δυστυχώς και οι πολιτικές ηγεσίες οδηγούν εκεί τη σκέψη του κόσμου. Και να βγάλουμε μετά από ένα δίμηνο, αφού βγει η νέα κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, δεν λύνονται τα προβλήματα. Αυτά είναι κουτοπονηριές, είναι παιχνίδια μέσα στο σύστημα, που δεν βοηθάνε το λαό. Είναι διαφορετικό πράγμα να γίνουν εκλογές κάτω απ’ τη λαϊκή πίεση, την οργάνωση του κινήματος με συμμετοχή του λαού και είναι άλλο πράγμα να πεις κάνω μια κοινοβουλευτική διαδικασία, τους ρίχνω παρότι συμφωνώ - γιατί έτσι λένε τα άλλα κόμματα. Εμείς έχουμε διαφορετική θέση, είναι ξεκάθαρη δεν αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά την ίδια την ουσία του θεσμού, τι ρόλο παίζει δηλαδή ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άρα μπαίνουν σε μια διαδικασία που είναι κοροϊδία.
- Επ’ αυτού σας ασκούν κριτική, θα το πω όχι με κομμουνιστική γλώσσα, ότι βγάζετε την ουρά σας απέξω συνέχεια.
- Όχι μέσα είναι η ουρά μας.
- Μα λέτε ότι θα ψηφίσετε «παρών».
-Ε, ναι, γιατί δεν είναι θέμα προσώπου, τον πιο καλό άνθρωπο, τον πιο έντιμο να έβαζες σ’ αυτή τη θέση, ο ρόλος του απ’ το ίδιο το Σύνταγμα ως ρυθμιστής του πολιτεύματος είναι να στηρίζει τους αντιλαϊκούς νόμους. Αν για παράδειγμα βάλεις κάποιον ο οποίος θα πει όχι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, αυτές θα είναι οι ίδιες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης… βασικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να τις γυρίσει πίσω αν μιλάμε για ένα πρόσωπο που…
- Έτσι όπως τα λέτε, επειδή ξέρω ότι τα μετράτε, τι κυβέρνηση βλέπετε. Εσείς λέτε ότι δεν θα συμμετάσχετε ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο σε συμμαχικά σχήματα. Τι κυβέρνηση βλέπετε να στήνεται, μεγάλου συνασπισμού, μικρού;
- Αυτήν τη στιγμή έτσι όπως είναι τα πράγματα μάλλον το πιο πιθανό είναι να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας τέτοιων δυνάμεων, δηλαδή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ ή τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και με διάφορες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, δεν αποκλείεται. Μπορεί να μη γίνει άμεσα, αλλά σε μια πορεία θα γίνει σίγουρα. Θυμάστε την περίπτωση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούσαν ούτε να συνομιλήσουν, ούτε να τα βρουν, ο ένας έβριζε, και μάλιστα χυδαία στα κανάλια, τον άλλο και μετά τα βρήκαν. Αυτό γίνεται γιατί αυτά είναι κόμματα που βρίσκονται στην ίδια γραμμή πλεύσης, δεν είναι ίδια, έχουν διαφορές, γιατί δεν μπορεί και να λειτουργήσει το σύστημα χωρίς να έχει δύο διαφορετικά κόμματα, αλλά ίδιας κοπής, ίδιας στρατηγικής.
- Εγώ είδα τον Τσίπρα στην Ευρώπη και τους τα είπε τώρα. Είπε για καταστρόικα, δεν υπάρχει αυτό που έλεγαν παλιά, ότι άλλα λέει μέσα και έξω άλλα.
- Ο Τσίπρας έχει ξεκάθαρη γραμμή και είναι αυτή που προβάλλει η Λαγκάρντ του ΔΝΤ, είναι αυτή που προβάλλει η γαλλική και η ιταλική άποψη μέσα στην Κομισιόν, δεν είναι με την κυρίαρχη άποψη της Γερμανίας και που προβάλλουν και τμήματα στην Ελλάδα. Είναι τα δύο μείγματα διαχείρισης, σου λέει εγώ θέλω να κυβερνήσω ή οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν πρέπει να έχουν μεγαλύτερη δημοσιονομική χαλαρότητα, ευελιξία. Η πρόταση που κατέληξε η ΕΚΤ, με λιγότερα επιτόκια, με αγορά ενυπόθηκων τίτλων, ομολόγων κλπ. ώστε να ανακουφιστεί λίγο, να υπάρξει ρευστότητα το οποίο επίσης δημιουργεί αδιέξοδα και επίσης δε δημιουργεί λύση προς το συμφέρον του λαού. Δηλαδή δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα ο εργάτης, ο επαγγελματίας γιατί σου λέει ο Ντράγκι -και συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ότι κοιτάξτε να δείτε πρέπει να συνεχίσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Ακούγεται ωραία, σου λέει ο άλλος μεταρρυθμίσεις θα κάνουμε, διαρθρωτικές αλλαγές θα έχουμε, όμως αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές τις έχουμε ζήσει. Τέτοιες θα είναι όπως ήταν μέχρι τώρα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και παραπέρα ιδιωτικοποίηση ενεργειακών πόρων κλπ. και θα προχωρήσουν σ’ αυτό που λέμε φτηνή εργατική δύναμη. Ρίξε κι άλλο τα μεροκάματα...
- Αν λέμε για την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων εντάξει το καταλαβαίνω, αλλά εσείς ούτε για το πολιτικό χρήμα δεν ψηφίσατε.
- Ποιο πολιτικό χρήμα; Εδώ δεν πρόκειται για πολιτικό χρήμα. Το νομοσχέδιο δεν αφορά το πολιτικό χρήμα, αλλά τη νομιμοποίηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από μεγάλες επιχειρήσεις, από μεγάλες εταιρείες, από μονοπωλιακούς ομίλους. Νομιμοποιείται αυτό και ταυτόχρονα μπαίνει φρένο στην ενίσχυση των απλών εργαζομένων προς τα κόμματα, που είτε τα συμπαθούν είτε θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν στην πολιτική ζωή του τόπου για να βοηθούν και να συμβάλλουν. Επίσης γίνεται ένα γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων, των μελών, των φίλων, των οπαδών, των ανθρώπων που συμπαθούν ένα πολιτικό κόμμα και θεωρούν ότι με 5 ευρώ, με 2 ευρώ μπορούν να το ενισχύσουν και να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Ο νόμος αυτός -που αν δεν ήταν τραγικό θα έλεγα ότι είναι γελοίο- και είναι περίεργο πως δεν το καταλαβαίνουν και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Ζητάει το ΑΦΜ, δηλαδή δίνει κάποιος στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ 2 ευρώ και εσύ πρέπει να ζητήσεις ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός – μητρός, το ΑΦΜ που αν σου το δώσει και λάθος, δεν ξέρω πώς θα το ελέγξεις. Γιατί εκεί έρχεται 100 χιλιάδες κόσμος και το Σάββατο στην εκδήλωση και κάθε μέρα και πάνω από 150 χιλιάδες συμμετέχουν στις συναυλίες. Απ’ αυτούς 5 χιλιάδες, 10 χιλιάδες, χίλιοι, δεν ξέρω πόσοι, θα δώσουν, άντε να βρεις τώρα τα στοιχεία και τι όνομα έδωσε. Γιατί για να είμαι εντάξει ως κόμμα θα πρέπει να τσεκάρω αν τα στοιχεία είναι σωστά, δηλαδή φτάνουμε σε τραγελαφικά πράγματα. Είναι εντελώς τραγικό...
- Ναι, αλλά έτσι απελευθερώνεις να πει και ο πλούσιος πάρε 100 χιλ. γιατί θα είναι χαλαρός.
- Μα ελέγχονται τα κόμματα, ιδιαίτερα στο ΚΚΕ γίνεται συγκεκριμένος έλεγχος κάθε χρόνο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ορκωτοί λογιστές του κράτους, της Βουλής κάνουν έλεγχο σε όλα τα οικονομικά του Κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παντού και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι ο έλεγχος στο ΚΚΕ είναι πιο αυστηρός από τις ελεγκτικές αρχές. Δεύτερον, γίνεται έλεγχος απ’ το ίδιο το Κόμμα, εκλέγονται με συνεδριακές διαδικασίες ελεγκτικές επιτροπές από τις τοπικές οργανώσεις μέχρι την Κεντρική Επιτροπή. Τρίτο ζήτημα, εμείς είμαστε το μοναδικό κόμμα που δημοσιεύουμε ονόματα γι’ αυτόν που εθελοντικά θέλει να δημοσιευθεί το όνομά του και να του βρουν και το ΑΦΜ. Σήμερα αν ανοίξετε τον «Ριζοσπάστη» έχει προσφορές. Λέει: «προσφέρω στο ΚΚΕ, στη μνήμη του άνδρα μου ή για την τάδε επέτειο, ή επειδή θέλω να το ενισχύσω 20 ή 50 ευρώ», και δημοσιεύεται το όνομά του. Σαράντα χρόνια που βγαίνει ο «Ριζοσπάστης» νόμιμα -κλείνουμε σε λίγες ημέρες 40 χρόνια από τη νόμιμη έκδοση του «Ριζοσπάστη»- αν υπολογίσετε πόσες ημέρες βγαίνει και ιδιαίτερα την Κυριακή έχει και δισέλιδα τέτοια αφιερώματα, έχεις έναν κατάλογο 150 χιλ. τουλάχιστον. Αλλά αφορά αυτούς που θέλουν να μπει το όνομά τους, γιατί για παράδειγμα μπορεί ο κ. Οικονομέας να σου πει δε θέλω, γιατί η διοίκηση του «Μega» -που δεν θα συμβεί αυτό- αν δώσω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για την εξόρμηση που κάνει, μπορεί να με απολύσει αύριο. Ή ο τάδε εργάτης στο εργοστάσιο ή ένας δημόσιος υπάλληλος. Και τα έχουμε ζήσει αυτά. Δεν τα έχουμε δει στις οικογένειές μας; Ο αδελφός της μητέρας μου εκτελέστηκε στην Ξηριώτισσα της Λαμίας το ’49 γιατί βρήκαν στο σπίτι του κουπόνια του ΚΚΕ και στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα.
- Κι εμένα τον αδελφό μου τον είχαν φακελώσει γιατί διάβαζε «Ριζοσπάστη», αλλά δεν είναι τα πράγματα έτσι τώρα, άλλαξαν οι εποχές…
- Άλλαξαν οι εποχές, αλλά οι εποχές μένουν στις μνήμες των ανθρώπων και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και από την αστική πλευρά, από την πλευρά που οι περισσότεροι σκέφτονται στα πολιτικά κόμματα. Είναι δημοκρατικό καθήκον να αντιταχθούν σ’ αυτό και να μην επιτρέψουν τέτοια ζητήματα.
- Κλείνοντας και για να μη χαλάσουμε την παράδοση, πώς είναι που είστε Γενικός Γραμματέας, σε τι έχει αλλάξει η ζωή σας, είστε εντάξει ή το μετανιώσατε;
- Δεν υπάρχει για τους κομμουνιστές μετάνοια σ’ αυτά τα ζητήματα. Φυσικά αλλάζει κάπως η ζωή, αλλά εγώ ήμουν πολλά χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή, στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος. Έτσι δρούμε πάντα, απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ στη δουλειά, σε διάφορους τομείς είτε σαν διευθυντής στον «Ριζοσπάστη» είτε σε άλλες δουλειές. Και έτσι είναι όλα τα στελέχη του Κόμματος, μη νομίζετε ότι η Αλέκα Παπαρήγα δεν συμμετέχει απ’ το πρωί έως το βράδυ όπως και πριν, με τα ίδια ωράρια.