Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, Τούρκοι στρατιώτες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Κομπανί, σε απόσταση αναπνοής...
Οσο περνά ο καιρός περιπλέκεται ακόμη περισσότερο το κουβάρι των εξελίξεων στην συροτουρκική μεθόριο και ευρύτερα, καθώς οι επιπτώσεις των εξελίξεων στη βόρεια συριακή κουρδική πόλη Κομπανί ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της περιοχής.
Αφενός, οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και τις κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας (YPG) στη Βόρεια Συρία, ανέδειξαν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στους συμμάχους του συνασπισμού «προθύμων» της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά υποτίθεται του ΙΚ, με κορυφαία την περίπτωση των εντάσεων στον άξονα ΗΠΑ - Τουρκία.
Αφετέρου, οι πρόσφατες (με περίπου 40 νεκρούς...) κινητοποιήσεις των Κούρδων στην Τουρκία και οι συγκρούσεις τους με τις δυνάμεις ασφαλείας, ακροδεξιές και ισλαμικές παρακρατικές οργανώσεις, όπως η λεγόμενη «τουρκική Χιζμπολάχ» («Hizbullah» και το διάδοχο σχήμα της «Huda-Par»), ανέδειξαν τον καταλυτικό ρόλο που παίζει το ανεπίλυτο κουρδικό ζήτημα εντός της χώρας, σε συνδυασμό βεβαίως με τις ρευστές εξελίξεις και σε χώρες της περιοχής με κουρδικό πληθυσμό (Συρία, Ιράκ, Ιράν).
Επιπροσθέτως, οι περιβόητες επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε Συρία και Ιράκ καταδεικνύουν πως όχι μόνο δεν αποδυναμώνουν τους «τζιχαντιστές» (τους οποίους ας μην ξεχνάμε εκείνες δημιούργησαν ως μοχλό ανατροπής μη αρεστών κυβερνήσεων) αλλά με έναν τρόπο τους ενίσχυσαν. Αυτό, γιατί συσπείρωσαν τις δυνάμεις τους, κλιμάκωσαν τις μάχες και τις επιτυχίες σε μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, ιδιαίτερα στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, όπου κατέκτησαν νέες περιοχές θέτοντάς υπό τον έλεγχό τους πάνω από το 90% της επαρχίας.
«Λύση» και «μπερδέματα» με νέες επεμβάσεις
Στο παρόν στάδιο, και ενώ αυξάνεται το δράμα για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες (το οποίο θα γιγαντωθεί όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα), οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προσπαθούν να πείσουν πως τάχα η «λύση» για το φρενάρισμα των «τζιχαντιστών» στο Κομπανί δεν μπορεί να έρθει μόνο από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν εδώ και μερικές βδομάδες, αλλά από μία χερσαία επέμβαση από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος αρνείται να μπει στο «παιχνίδι» υποτιθέμενης «μάχης» κατά των «τζιχαντιστών». Αφορμή; Η επιλογή της τουρκικής κυβέρνησης να εγείρει έναντι των ΗΠΑ απαιτήσεις για μακροπρόθεσμο «ξεκάθαρο» σχέδιο παράλληλης ανατροπής του Σύρου Προέδρου Ασαντ, παζαρεύοντας τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι η δημιουργία χερσαίας και εναέριας «ζώνης ασφαλείας» επί του συριακού εδάφους, σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική μεθόριο, τάχα για την «προστασία» των προσφύγων. Ο στόχος, είτε καταληφθεί το Κομπανί είτε όχι, είναι προφανώς να δημιουργηθεί μία ζώνη «ασφαλείας» όχι βεβαίως για τους πρόσφυγες αλλά για την τουρκική αστική τάξη, η οποία (όσο παραμένει ανοιχτό το ευρύτερο κουρδικό ζήτημα) δεν επιθυμεί με τίποτε να τεθούν οι γειτονικές περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης που το θεωρεί «βραχίονα» του κουρδικού ΡΚΚ. Προτιμά έτσι είτε την κατάληψη της περιοχής από τους σουνίτες μισθοφόρους του ΙΚ είτε την «αποστρατιωτικοποίηση» της συροτουρκικής μεθορίου (μόνο, εννοείται, για το συριακό στρατό!) και την ανάπτυξη σε αυτήν «προσφύγων» που θα άγονται και θα φέρονται, ενώ πάνω τους θα πετούν, άμα τελικώς αποφασιστεί, τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα...
Αντιδράσεις και παζάρια πάνω στο τουρκικό σχέδιο
Το τουρκικό σχέδιο ως τώρα συναντά, σε πρώτη φάση, ουσιαστικά μόνο την αποδοχή του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Κατά την προχτεσινή συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, στο Παρίσι (σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται μερίδα του τουρκικού Τύπου) η γαλλική πλευρά υποστήριξε τη δημιουργία αυτής της ζώνης «ειδικά μόνο για την περίπτωση του Κομπανί» από τον τουρκικό στρατό. Μάλιστα, οι Γάλλοι φαίνεται να υπέδειξαν στους Τούρκους ότι μπορούν να παρακάμψουν το «σκόπελο» της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπως απαίτησε την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας δυσμενώς την τουρκική πρόταση) προφασιζόμενοι «κατ' επείγουσα ανάγκη» και λόγους «αυτοάμυνας». Αυτό ίσως εξηγεί, από μία άλλη άποψη, γιατί οι Τούρκοι δε βιάζονται να επέμβουν στρατιωτικά, μολονότι ενέκριναν στις αρχές Οκτώβρη στη Βουλή ψήφισμα για τη συμμετοχή τους στο συνασπισμό των ΗΠΑ και τη χρήση του τουρκικού εδάφους από αυτόν. Περιμένουν να πέσει από το δέντρο σαν «ώριμο» φρούτο...
Το τουρκικό σχέδιο για τη δημιουργία χερσαίας και εναέριας ζώνης «ασφαλείας» συνάντησε την περασμένη Τετάρτη της, υπό επιφυλάξεις, αποδοχή των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι και Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Ο Χάμοντ σημείωσε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον είναι «έτοιμες να εξετάσουν» την ιδέα της «ζώνης ασφαλείας», σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού εξεταστεί η πρόταση αυτή και με τους άλλους συμμάχους τους.
Ο Κέρι χαρακτήρισε τη «ζώνη ασφαλείας» ως μία ιδέα «που αξίζει να τη δούμε πολύ - πολύ προσεκτικά», προσθέτοντας ότι για τις ΗΠΑ δεν είναι στρατηγικός στόχος η αποτροπή της άλωσης της συριακής μεθοριακής κουρδικής πόλης Κομπανί, αλλά «τα κέντρα διοίκησης ελέγχου και οι υποδομές του ΙΚ». Ομως, λίγες ώρες μετά, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προέβη σε διορθωτική δήλωση σημειώνοντας ότι το σχέδιο δεν εξετάζεται και ένα 48ωρο μετά ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ το απέρριψε.
Τα περί «έμπρακτης στρατιωτικής συμμετοχής» στη συμμαχία των ΗΠΑ άκουσαν οι Τούρκοι την Πέμπτη και την Παρασκευή κατά τις επισκέψεις του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του Αμερικανού ε.α στρατηγού Τζον Αλεν, που έχει διοριστεί ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στη συμμαχία «κατά» του ΙΚ, και του βοηθού του, πρέσβη Μπρετ Μακ Γκάρκ.
Ομως στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στην Αγκυρα οι Στόλτενμπεργκ και Τσαβούσογλου, αποκαλύφθηκε το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν στον τελευταίο, καθώς χαρακτήρισε «εξωπραγματική την προσδοκία κάποιων να προχωρήσει η Τουρκία μονομερώς σε χερσαία επέμβαση κατά του ΙΚ» στο Κομπανί. Αφησε, βεβαίως, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, τονίζοντας ότι «διεξάγονται συνομιλίες» και ότι «όταν υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία θα διαδραματίσει το ρόλο που της αντιστοιχεί». Σε κάθε περίπτωση (σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται η «Χουριέτ»), η Αγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να θέσει ανοιχτά και επίσημα την πρόταση περί της δημιουργίας χερσαίας και εναέριας ζώνης «ασφαλείας» στην επόμενη σύνοδο των μονίμων πρεσβευτών των χωρών του ΝΑΤΟ αλλά και στη σύνοδο των ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων από 20 και πλέον συμμάχους του προέδρου Ομπάμα, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας σε στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ, που η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον υποστράτηγο Ερντάλ Οζτούρκ.
Δεκάδες νεκροί από τις συγκρούσεις στην Τουρκία
Από τις αρχές της περασμένης βδομάδας ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από κουρδικές οργανώσεις κατά της επίθεσης που δέχονται οι Κούρδοι της Συρίας στο Κομπανί από τους «τζιχαντιστές» και της στάσης της Τουρκίας «που δεν κάνει τίποτε», όπου σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Οι κινητοποιήσεις των Κούρδων ανέβασαν το θερμόμετρο των εξελίξεων στην Τουρκία, αφού πέρα από το οξύμωρο να ζητούν οι Κούρδοι της Τουρκίας ακόμη και την επέμβαση του τουρκικού στρατού για τη...σωτηρία των αδελφών τους στη Συρία, έβγαλαν στη δράση κατά των Κούρδων της Τουρκίας (όχι μόνο των υποστηρικτών του απαγορευμένου ΡΚΚ) ακροδεξιές και ισλαμικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως η τουρκική σουνίτικη «Χιζμπολάχ» (δεν έχει καμία σχέση με τη σιιτική λιβανέζικη «Χεζμπολάχ»). Οργάνωση που δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του '80 και ενεργοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 ως απάντηση στο ΡΚΚ.
Στις τελευταίες κινητοποιήσεις των Κούρδων, ένας αριθμός θυμάτων δεν προήλθε μόνο από τη σκληρή βία που άσκησαν οι δυνάμεις «ασφαλείας» αλλά και από παρακρατικές οργανώσεις, όπως η «Χιζμπουλάχ» και η «Huda-Par», που θεωρείται «συνεχιστής» της. Επίσης, την περασμένη βδομάδα οι διοικητές του ΡΚΚ μίλησαν για τερματισμό των ειρηνευτικών συνομιλιών και επανέναρξη των συγκρούσεων «αν πέσει το Κομπανί».
Είναι φανερό ότι στον κυκεώνα αυτών των επικίνδυνων εξελίξεων ωφελημένοι βγαίνουν οι ιμπεριαλιστές και χαμένοι οι λαοί.
Το ΚΚ Τουρκίας παρεμβαίνοντας σε αυτές τις εξελίξεις χαρακτηρίζει το «Ισλαμικό Κράτος» και την τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΠ ως διαμεσολαβητές των ιμπεριαλιστών. Σε σχετικό κάλεσμα στο λαό σημειώνει χαρακτηριστικά: «Το ΙΚ και το ΑΚΡ δεν είναι δυο ξεχωριστές οντότητες. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ στήριξε, χρηματοδότησε και έθρεψε το "Ισλαμικό Κράτος".
Οι λαοί της Μέσης Ανατολής έχουν απόλυτη ανάγκη την ειρήνη, την ισότητα και την ελευθερία και όχι τα ψέματα και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των στηριγμάτων τους στην περιοχή. Ο δρόμος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους διαμεσολαβητές του που φορούν διαφορετικές μάσκες.
Αυτήν την ειρήνη στην περιοχή θα την κατοχυρώσουν οι λαοί, ενοποιώντας την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτή η ενιαία πάλη θα καταστρέψει τους "τζιχαντιστές" τρομοκράτες, καθώς και όλους τους διαμεσολαβητές του ιμπεριαλισμού».
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ