Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Γύρω από τον….κόσμο

 

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίσθηκαν σε χτεσινή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην ανατολική περιφέρεια Αζρ, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος που δήλωσε πως μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν έξι παιδιά. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον 26 τρόφιμοι της φυλακής Μπαγκράμ τραυματίστηκαν, όταν οι «Ταλιμπάν» εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον μιας γειτονικής αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, δήλωσε αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

ΝΤΑΚΑ.-- Μπλακ - άουτ σε όλο το Μπανγκλαντές σημειώθηκε την Κυριακή μετά από τεχνικό πρόβλημα στη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ινδία. Νοσοκομεία, αεροδρόμια και άλλες υπηρεσίες χρησιμοποίησαν ντιζελογεννήτριες. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ντάκα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Το Μπανγκλαντές άρχισε να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από τη γειτονική Ινδία πέρσι, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του σε Ενέργεια. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο μεγαλοεπιχειρηματίας από το χώρο του Τύπου και ηγετική προσωπικότητα του πιο σημαντικού ισλαμικού κόμματος (Τζαμάατ - ε - Ισλάμι) του Μπανγκλαντές, Μιρ Κάσεμ Αλι, καταδικάστηκε σε θάνατο διά απαγχονισμού, αφού κρίθηκε ένοχος για φόνους, απαγωγές, βασανιστήρια και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των εννέα μηνών του πολέμου με το Πακιστάν. Πρόσφατα η ίδια ποινή είχε επιβληθεί και στον πρόεδρο του ίδιου κόμματος Μότιουρ Ράχμαν Νιζάμι.

ΣΟΥΒΑ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε την Κυριακή με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 140 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από τα νησιά Φίτζι. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 434 χιλιόμετρα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση αυτόχειρα της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό σε θρησκευτική τελετή Σιιτών στο Πότισκουμ της βορειοανατολικής Νιγηρίας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 23 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων. Τα περισσότερα από τα θύματα ανήκαν στη σιιτική οργάνωση, «Ισλαμική Αδελφότητα» Νιγηρίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο 42χρονος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα και υποψήφιος Πρόεδρος της Ρουμανίας με τη συμμαχία του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (PSD), της «Εθνικής Ενωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας» και του «Συντηρητικού Κόμματος» ήρθε πρώτος στον προχτεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 40% έναντι 30% που πήρε ο 55χρονος δήμαρχος της πόλης Σιμπίου Κλάους Ιοάνις (απόγονος της γερμανικής μειονότητας στην Τρανσυλβανία). Αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Ρουμανίας σε Παρίσι, Λονδίνο, Μόναχο, Βιέννη επειδή χιλιάδες Ρουμάνοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν παρά την πολύωρη αναμονή τους στις ουρές, ο Πόντα διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν «μέτρα» για να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στον τελευταίο εκλογικό γύρο της 16ης Νοέμβρη.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Αλβανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας υπέγραψαν χτες στα Τίρανα συμφωνία για δάνειο 150.000.000 δολαρίων, με σκοπό τη χρηματοδότηση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα στην Αλβανία προς όφελος των μονοπωλίων που καραδοκούν να βάλουν στο χέρι τη δημόσια επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας «OSHE» που μετρά τα τελευταία χρόνια απώλειες ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

ΒΙΝΤΧΟΥΚ.-- Η κυβέρνηση της Ναμίμπιας καταδικάστηκε χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και καλείται να αποζημιώσει τρεις οροθετικές γυναίκες που υποβλήθηκαν σε στείρωση, πριν από μερικά χρόνια, παρά τη θέλησή τους, και προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον των αρχών της χώρας.

ΣΑΛΕΜ.-- Χρησιμοποιώντας συνταγογραφούμενη (από γιατρούς) θανατηφόρα δόση φαρμάκων πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 29 ετών η Αμερικανίδα καρκινοπαθής Μπρίτανι Μέιναρντ στο Ορεγκον, μία από τις πέντε πολιτείες των ΗΠΑ όπου επιτρέπεται η εκούσια ευθανασία. Η Μέιναρντ είχε κάνει γνωστά τα σχέδια αυτοκτονίας μέσω του διαδικτύου, προκαλώντας διεθνώς σάλο συζητήσεων περί ευθανασίας.

ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ.-- Μάχη για τη ζωή δίνει τρίχρονο κοριτσάκι στο Οχάιο των ΗΠΑ. Πυροβολήθηκε την Κυριακή από τον τετράχρονο αδελφό της με πιστόλι που βρήκε σε ντουλάπα. Το συμβάν «αναζωπύρωσε» στη χώρα τη συζήτηση για την οπλοκατοχή και οπλοφορία.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τη μέρα νύχτα έκαναν χτες τεράστια νέφη καπνού που τύλιγαν έως αργά μεγάλο μέρος του ουρανού της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πετρελαιοφόρο, όταν έπεσαν πάνω του ρουκέτες στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις του λιβυκού στρατού και τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία». Δεκάδες κάτοικοι από νωρίς εγκατέλειψαν τη Βεγγάζη υπακούοντας σε διαταγή του στρατού.

“Ριζοσπάστης”