Μπόλικο κουρνιαχτό γύρω από τη διαμόρφωση και κατανομή των κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού έχει ξεσηκώσει το δίπολο του «νέου» δικομματισμού, με την πλευρά της ΝΔ, από τη μια, και του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, να διαγκωνίζονται πάνω στο ίδιο έδαφος, της ανάγκης του κεφαλαίου και των αποφάσεων της ΕΕ για την επίτευξη των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές γύρω από το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που καθένας από αυτούς υπόσχεται να εφαρμόσει, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν και μάλιστα σε στρατηγική κατεύθυνση. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο, στην επιφάνεια έρχονται και οι μεταξύ τους συγκλίσεις σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαχείρισης και διεκπεραίωσης, πρώτα και κύρια, με τις αναπροσαρμογές της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αλληλοτροφοδοτούμενη συζήτηση και ο καβγάς έρχονται να συσκοτίσουν την πραγματικότητα, της ζωής με τα ψίχουλα που σχεδιάζουν για τα λαϊκά στρώματα.
Αβαντάροντας το δικομματικό καβγά και προσδίδοντας «άλλοθι» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση εκτόξευσε «κατηγορίες» στη γραμμή του «λεφτά δεν υπάρχουν». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανέβασαν το «κόστος» του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ στα 17,2 δισ. ευρώ, πολύ πάνω και από την «κοστολόγηση» που υπολογίζει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ (9,4 δισ.). Μάλιστα, από το συγκεκριμένο κονδύλι η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να ενισχύσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 4 δισ. ευρώ. Επιπλέον κρατικό χρήμα προβλέπει για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων, για «κίνητρα απασχόλησης», για «επενδύσεις» σε Ερευνα και τεχνολογία, ενώ για την ίδρυση «αναπτυξιακής τράπεζας ειδικού σκοπού» ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ακόμη 1 δισ. ευρώ, μέτρα που αφορούν στην ενίσχυση του κεφαλαίου.
Παρεμβάσεις «έκτακτης ανάγκης»
Ταυτόχρονα, η πρόκληση και από τις δυο πλευρές ξεδιπλώνεται και στην πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας.
Αναφέρουμε ενδεικτικά :
13η σύνταξη: Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, θα «αποκαταστήσει» τη 13η σύνταξη για ποσά μέχρι 700 ευρώ το μήνα. Πρόκειται για 1.262.920 συνταξιούχους με εισοδήματα κάτω και από τα όρια της επίσημης φτώχειας, συνολικού «κόστους» 543 εκατ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί ότι το «μέσο κόστος» ανά συνταξιούχο διαμορφώνεται στα 430 ευρώ το χρόνο ή περίπου 36 ευρώ το μήνα (1,2 ευρώ τη μέρα) και βέβαια μόνο σε όσους το δικαιούνται. «Κατά σύμπτωση», στα ίδια επίπεδα ήταν και το κονδύλι που μοίρασε πέρυσι η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) με τη μορφή του «κοινωνικού μερίσματος»...
«Δωρεάν» ρεύμα»: Ετσι βαφτίζουν τις «εκπτώσεις» που χορηγούνται για φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και για συγκεκριμένες ποσότητες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Για 300.000 οικογένειες κάνει λόγο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (με «κόστος» 59 εκατ.). Η συγκυβέρνηση, από τη μια, κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για την... απογείωση του κόστους και, από την άλλη, διαφημίζει το υπάρχον «κοινωνικό τιμολόγιο», με τις παρεχόμενες «εκπτώσεις» (65 εκατ. για 560.000 οικογένειες)
Προγράμματα εξασφάλισης στέγης: Εν προκειμένω το «ζουμί» βρίσκεται στα προγράμματα επισκευής εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με στόχο την ανάκαμψη της επιχειρηματικής οικοδομικής δραστηριότητας. Προγράμματα αναβάθμισης έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Ενέργειας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για 25.000 διαμερίσματα, με «επιδότηση ενοικίου» στα φτωχά νοικοκυριά. Βέβαια, αντίστοιχα προγράμματα «επιδότησης» εφαρμόζονται και σήμερα.
Αφορολόγητο όριο: Την επαναφορά του στα 12.000 ευρώ επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια δε γίνεται ούτε νύξη για την αποκατάσταση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων που καταργήθηκαν και που αφορούσαν τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, Υγεία, φροντιστήρια παιδιών κ.ά), όπου και συντελέστηκε το μεγαλύτερο μέρος της φοροληστείας. Και βέβαια ούτε λόγος δε γίνεται για τη διαμόρφωση μειωμένων φορολογικών συντελεστών που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες. Απάτη ολκής είναι και η λεγόμενη φορολόγηση του πλούτου που προτείνεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή αφορά μόνο κάποιες χιλιάδες εισοδηματίες «φυσικά πρόσωπα», αφήνοντας στο απυρόβλητο τα κέρδη των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, στις μειώσεις αυτών των φόρων έχουν συμφωνήσει τόσο με τον πρώην πρόεδρο όσο και με το νυν πρόεδρο του ΣΕΒ. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να «υπάρχει ενιαίος τρόπος φορολόγησης για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος» και ότι το «ίδιο πρέπει να συμβεί και για τις εταιρείες, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών τους». Τέτοιου είδους θέσεις και απόψεις είναι επιλογές βγαλμένες από τα κιτάπια του κεφαλαίου.
Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει το «κόστος» για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» στα 2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο έχει χωρέσει στα ήδη υπάρχοντα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.
«Αυτοί» και οι «άλλοι»
Στην πλήρη αποδοχή και αναγνώριση ολόκληρης της γκάμας των αντιλαϊκών φόρων και των βαριών χαρατσιών των προηγούμενων χρόνων και των δυσβάσταχτων χρεών που αυτά φόρτωσαν στις πλάτες του λαού προχωρά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τους «κόφτει» είναι το πώς μέσα από την «επιμήκυνση» των δόσεων θα εισπραχτούν οι «οφειλές» που έχει φορτωθεί ο λαός από τα... «μνημονιακά» χαράτσια. Μάλιστα, ακριβώς στην είσπραξη «οφειλών» από εργατικά - λαϊκά στρώματα που δεν έχουν να πληρώσουν ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας: «Το άμεσο εκτιμώμενο όφελος από τη ρύθμιση χρεών και την έναρξη καταβολής δόσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά από αναγκαίες δράσεις για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των βαρών», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας. Θα πάρει δηλαδή από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, δε χαρίζεται ούτε 1 ευρώ από τις «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών σε εφορίες, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Από τα ανείσπρακτα χαράτσια υπολογίζουν, σε ορίζοντα 7ετίας, να συγκεντρώσουν ποσά ύψους 20 δισ. ευρώ ή περίπου 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με απόλυτα δεδομένη τη δέσμευση για τη διαμόρφωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, με την αντιλαϊκή κληρονομιά των μνημονίων και τη συνέχιση των μέτρων θα επιδοτηθούν η ...«αναπτυξιακή τράπεζα» και το κεφάλαιο. Μάλιστα, η ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» για τα αντιλαϊκά χαράτσια, που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, είναι αντίστοιχη με αυτή ήδη εφαρμόζεται.
Παράλληλα, προβλέπεται και η συνέχιση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ με την άμεση δημιουργία «Ταμείου Κρατικής Περιουσίας», του οποίου «το αρχικό κεφάλαιο θα αποτελείται από την εισφορά όλης ή μεγάλου μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου». Αντικείμενο του Ταμείου «θα είναι η εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων για λογαριασμό του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης». Το εν λόγω ταμείο θα εκδίδει ομόλογα (δημιουργία κρατικού χρέους), τα οποία «θα προσφέρουν ισχυρές εγγυήσεις αποπληρωμής τους λόγω της ρήτρας ή της δυνατότητας μετατροπής σε κρατική περιουσία (μετοχές ή/και ακίνητα)».