...αλλά και για την εξέλιξη των συσχετισμών στα παζάρια της κυβέρνησης για τη «νέα συμφωνία»
Διχασμένες οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την αντιπολιτευτική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει στα παζάρια της κυβέρνησης για τη «νέα συμφωνία»
Προβληματισμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, για το πώς θα διασφαλιστεί ο ρόλος της παράταξης στην «επόμενη μέρα» του αστικού πολιτικού σκηνικού, ως βασικού κόμματος που μπορεί να αναλάβει ξανά το τιμόνι της αστικής διαχείρισης, στην επόμενη κυβερνητική εναλλαγή.
Η ηγετική ομάδα θέλει να αποφευχθεί η «εσωστρέφεια», βασικά η αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά, και στελέχη της διαχέουν πως «με όσα γίνονται, η ΝΔ πολύ σύντομα μπορεί να ξαναβρεθεί στη θέση της κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά το εύρος της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, να επαναλάβει την «υπερασπιστική γραμμή» την οποία παρουσίασε ήδη την προηγούμενη Πέμπτη, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ: Η ΝΔ έχασε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της έχοντας ασκήσει διακυβέρνηση, μόνο 107.000 ψήφους και λιγότερο από 2% σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική της επίδοση, τον Ιούνη του 2012. Η δικαίωση της ΝΔ θα έρθει πολύ σύντομα. Είναι εγγύηση σταθερότητας ως σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κ.λπ.
Για την ώρα τουλάχιστον, η ηγεσία Σαμαρά (όπως άλλωστε και επιτελεία του ΠΑΣΟΚ) δείχνει να πλασάρει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Εξ ου και μεταθέτει τις όποιες εσωκομματικές διαδικασίες για αργότερα, το Μάη, αναμένοντας καταπώς φαίνεται έως τότε εξελίξεις: Είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει στις διαπραγματεύσεις ή ότι θα κάνει θεαματικές «κωλοτούμπες» με αποτέλεσμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να επαναπατρίσουν ψηφοφόρους, αλλάζοντας δημοσκοπικά τους συσχετισμούς στο αστικό κομματικό σύστημα.
Τις κατηγορίες άλλωστε περί «κωλοτούμπας» του ΣΥΡΙΖΑ από προεκλογικές του θέσεις αναπαράγει ήδη η ηγετική ομάδα της ΝΔ, αναφέροντας ότι «βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», όταν στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εφαρμόσει ακριβώς αυτό το πρόγραμμα δεσμεύσεων στο κεφάλαιο - με πρώτη προτεραιότητα την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους - και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.
Εξ ου και μια σειρά άλλα στελέχη της ΝΔ (όπως η πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη) εστιάζουν αλλού την κριτική τους, ποντάροντας βασικά στο να ξανακερδίσει η ΝΔ την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου ως ικανότερη να διαχειριστεί την εξουσία του, επιχειρηματολογώντας ότι ακόμα κι αν κάνει «κωλοτούμπες» ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανίκανος να υπηρετήσει τη νέα του γραμμή και τα απαιτούμενά της.
Διχασμός στις εκτιμήσεις
Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό της ΝΔ δείχνει να υπάρχουν και επιτελεία που μετρούν το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στήριξη από μια σειρά ευρωατλαντικά κέντρα, να καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό με τους δανειστές και να παρουσιάσει μια «συμφωνία» με περισσότερα περιθώρια επεκτατικής πολιτικής, έτσι ώστε να είναι αφενός ευνοϊκότερη για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και αφετέρου καταλληλότερη να παρουσιαστεί ως τάχα καλύτερη για το λαό. Εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τη ΝΔ: «Αν ο Τσίπρας καταφέρει να παρουσιάσει κάτι ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, θα κάνουμε είκοσι χρόνια να ...ξαναεμφανιστούμε», είναι φράση που αποδίδεται σε στέλεχος, υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά.
Σε αυτή τη βάση αναμένεται να εκφραστούν οι όποιες διαφοροποιήσεις από τις τακτικές Σαμαρά, και «πρωτοβουλίες» για τα νέα «χαρακτηριστικά» και «κατευθύνσεις» που πρέπει να λάβει το κόμμα. Παρ' όλα αυτά, από τα κεντρικά του κόμματος και πάλι γίνεται προσπάθεια να συμμαζευτούν κάθε είδους διαφοροποιήσεις: π.χ. 26 πρόεδροι ΝΟΔΕ έσπευσαν να διαψεύσουν δημοσίευμα που έκανε λόγο για αρνητική εκ μέρους τους κριτική στην ηγεσία Σαμαρά, από δε τα κεντρικά του κόμματος έκαναν λόγο «για έναν βρώμικο πολιτικό πόλεμο εναντίον της ΝΔ χωρίς όρια».
Τέλος, να καταγραφεί το γεγονός πως ο Β. Μεϊμαράκης διέψευσε δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι ο Αντ. Σαμαράς του πρότεινε θέση αντιπροέδρου. Αν ισχύει πάντως ότι υπήρξε τέτοια πρόταση ή έστω σκέψη, με δεδομένο ότι η ΝΔ έχει ήδη δύο αντιπροέδρους, τους Στ. Δήμα (προτεινόμενος από τη ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και Δ. Αβραμόπουλο (προαλειφόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ίδια θέση), και όντας δύσκολο να έμπαινε σφήνα και τρίτος αντιπρόεδρος, ενισχύεται το σενάριο που θέλει τον Σαμαρά να υπερψηφίζει τον Αβραμόπουλο για ΠτΔ, αφήνοντας έτσι κενή μια θέση αντιπροέδρου στο κόμμα.
Η δε Αννα Ασημακοπούλου που προτάθηκε από τον Σαμαρά να αναλάβει γραμματέας της ΚΟ του Κόμματος, αρνήθηκε τελικά τη θέση επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν στην τοποθέτησή της, λέγοντας ότι είναι μόλις δυόμισι χρόνια βουλευτής (επικαλούμενοι και τις σχετικές προβλέψεις του κανονισμού λειτουργίας της ΚΟ). Κατόπιν τούτων, ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε για τη θέση τον βουλευτή Λασιθίου, Γ. Πλακιωτάκη.