Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Παιχνίδι» με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών

 

Τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις όπως εξελίσσονται εντός ΕΕ και γενικότερα σκιαγράφησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ. Οξυμένοι ανταγωνισμοί που εκφράζονται σε ζητήματα, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία, και όπου η νέα ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο», πασχίζοντας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, εμπλέκοντας το λαό σε ολοένα πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου αποφασίστηκε εξάμηνη παράταση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς παρουσίασε και πάλι ως ...επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το ότι εξισορροπήθηκαν αντιθέσεις και δεν αποφασίστηκαν περισσότερες ακόμα κυρώσεις: «Ηταν πολύ δύσκολη πρακτική, διότι θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο που να μην έρθουμε σε αντίθεση, με τρόπο παράλογο θα έλεγα, και να διαταράξουμε τη σχέση μας σε εξωοικονομικό τομέα με τους Ευρωπαίους, αλλά ταυτόχρονα να μη διαταράξουμε τις σχέσεις της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδος με τη Ρωσία».

Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά: «Οι εταίροι που δεν θέλουν μεγάλες ρήξεις με τη Ρωσία, μάς είδαν με μεγάλη συμπάθεια και μερικοί κρύφτηκαν πίσω μας, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης». Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρεται σε κράτη όπως Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβακία, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, καθώς επιχειρηματικοί τους όμιλοι σε διάφορους τομείς της οικονομίας έχουν απώλειες από τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία.

«Οι άλλοι, οι οποίοι είναι κάθετοι ενάντια σε κάθε είδους συνομιλία και σχέση με τη Ρωσία μας είδαν με κριτική απόσταση», συνέχισε ο Κοτζιάς. «Η προεδρία(σ.σ: του συμβουλίου), όμως, έκανε ακόμη καλύτερη πρόταση που υιοθετούσε όλες τις διαγραφές που είχαμε ζητήσει στο σχέδιο και τότε βγήκαν οι αντιρρήσεις από τα κράτη της Β/Α Ευρώπης, Βαλτικές Δημοκρατίες, Πολωνία, σκανδιναβικές χώρες και τη Βρετανία. Εγινε πολιτική συζήτηση επί της ουσίας, οι Πολωνοί, οι Βαλτικοί και οι Σκανδιναβοί παραιτήθηκαν από την επιμονή τους, και έμεινε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σε μια ασυνήθιστη συζήτηση για τέτοιου είδους συμβούλια στο τέλος απέσυρε το βέτο».

Σημειωτέον ότι και ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς αναγνώρισε πως «ασφαλώς συνεχίζουν οι προηγούμενες (σ.σ. κυρώσεις)που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν, αλλά όχι αυτό το μεγάλο κύμα των κυρώσεων και με αυτό τον τρόπο και κρατήσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα, δεν διασπάστηκε πάνω σε αυτό το ζήτημα, αλλά και δεν υπήρξε ρήγμα σε βάρος της Ρωσίας. Γι' αυτό είχαμε την πρόσκληση από το συνάδελφό μου τον Λαβρόφ να επισκεφτώ τη Μόσχα, γι' αυτό είχαμε μια συζήτηση μαζί του, γι' αυτό και θα προκύψει και θα γίνει συζήτηση - τηλεφωνική - ανάμεσα στον κ. Πούτιν και στον πρωθυπουργό της χώρας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιά - Κέρι

Σκιαγραφώντας, εξάλλου, την πρόθεση της κυβέρνηση να πατήσει σε όσες περισσότερες ιμπεριαλιστικές ...βάρκες μπορέσει, έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι το Σάββατο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να σας πω ότι είχα συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον κ. Κέρι, ο οποίος άκουσε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. απέναντι στη Ρωσία), την οποία είπα και στο Συμβούλιο, ότι δεν έχουμε διάθεση να υποσκάψουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα καμιάς κοινωνίας και καμιάς πλευράς, θέλουμε να διαμεσολαβήσουμε, αλλά δεν θέλουμε να ανοίξουμε μέτωπα».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 03 Φλεβάρη 2015