Σε πλήρη εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας». Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή ενώ το Ποτάμι, για τυπικούς κυρίως λόγους, ψήφισε «παρών». Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στήριξαν - «με χαρά», όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης - το νομοθέτημα της κυβέρνησης γιατί κινείται εντός των πλαισίων που θέτει η τρόικα (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΕΚΤ, ΔΝΤ), ώστε να μην επηρεάζεται στο ελάχιστο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», αναδεικνύοντας με τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν με θετική ψήφο ένα νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση, για να μη θίξει τα κέρδη του κεφαλαίου, όχι μόνο δεν καλύπτει απώλειες που είχε ο λαός την περίοδο της κρίσης, αλλά έφτασε να «κουρέψει» ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που προέβλεπε το προεκλογικό της πρόγραμμα, αυτό της Θεσσαλονίκης. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν αποκλείουν ακόμα και από αυτά τα «κουρεμένα» ψίχουλα τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες της πιο ακραίας φτώχειας, αφού όρισε ως μηναίο οικογενειακό εισόδημα μιας 4μελούς οικογένειας 400 ευρώ και κάτω, για να ενταχτούν λαϊκές οικογένειες στα μέτρα διαχείρισης της εξαθλίωσης.
Οι υπουργοί και οι βουλευτές της κυβέρνησης που πήραν το λόγο, ανέφεραν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι προσαρμοσμένο στα απαιτούμενα των «δανειστών», ή «στις δεδομένες δυνατότητες», όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης.
Η πολιτική των μνημονίων συνεχίζεται και από τη νέα κυβέρνηση
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, απαντώντας στις αναφορές του Π. Σκουρλέτη ότι «αν θέλει το ΚΚΕ ανάκτηση των απωλειών να συμμαχήσει με την κυβέρνηση για να αλλάξουν οι συσχετισμοί», σημείωσε: «Μας καλείτε σε συμβολή στην αλλαγή του συσχετισμού. Για να πάρουμε το μέρος ποιου; Της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ή του κεφαλαίου; Γιατί εσείς διαπραγματεύεστε το πώς θα εξοικονομήσετε πόρους όχι για τη φτώχεια την καταραμένη ή την αναπλήρωση των απωλειών, αλλά για να χρηματοδοτήσετε την ανάκαμψη των επενδυτών και της κερδοφορίας τους. Γι' αυτό έχετε και τη συμπαράσταση και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής. Ιδιος είναι ο στρατηγικός στόχος με την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτός της ΕΕ, με διαφορετικό μείγμα και διαφορετικά λόγια, βεβαίως. Τους δανειστές τούς ξεπληρώνετε. Για το λαό όμως "λιτός βίος"».
Αναφερόμενη ειδικά στο νομοσχέδιο σημείωσε: «Γι' αυτό, λοιπόν, και στο μεγαλύτερο μέρος του το νομοσχέδιο είναι και σε συνέχεια των νόμων της προηγούμενης κυβέρνησης, κυρίως διατάξεις που παρατείνονται χρονικά. Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες κυβερνητικές τροπολογίες. Βάζετε περιορισμούς σε πάμφτωχους να προσεγγίσουν αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα».
Ως παράδειγμα ανέφερε τις 300 κιλοβατώρες που δίνονται δωρεάν σε ορισμένα νοικοκυριά ακραίας φτώχειας. «Πού να φθάσουν; Για τις βασικές ανάγκες μιλάμε», όπως είναι η θέρμανση, που ούτε αυτή εξασφαλίζεται. Οσο για τη ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ που προβλέπεται, η Δ. Μανωλάκου απαίτησε να διαγραφούν γιατί «ο εξαθλιωμένος δεν έχει να πληρώσει περασμένα ληξιπρόθεσμα χρέη». «Παρ' όλα αυτά, θα το ψηφίσουμε αυτό το άρθρο - σημείωσε - έστω και γι' αυτούς τους λίγους που θα έχουν πρόσβαση». Με το ίδιο σκεπτικό θα ψηφιστούν και τα άρθρα που προβλέπουν την επιδότηση της σίτισης και της στέγασης. Ενώ κατά τάχθηκε στο άρθρο 5 που προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη σε αυτές τις ρυθμίσεις.
Απαίτησε να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και προβλέπουν τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος. Δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί ένα γεύμα ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού και διαγραφή των χρεών των Σχολικών Επιτροπών και των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
«Οι πολιτικές διαχείρισης της φτώχειας είναι στην πραγματικότητα πολιτικές συντήρησης του προβλήματος στο διηνεκές και δεν μπορούν να δώσουν απάντηση τα ψίχουλα, τα ξεροκόμματα. Επιδιώκει, όμως, το σύστημα να συνηθίσει τους εργαζόμενους σε μειωμένες απαιτήσεις. Αυτό, μάλιστα, γίνεται σε συνθήκες όπου η ανάπτυξη παραγωγικών δυνάμεων δίνει τη δυνατότητα για τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών», κατέληξε.
Διαπραγμάτευση σε όφελος του κεφαλαίου
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε: «Για να είσαι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, πρέπει να εντοπίσεις και ποιος έχει την ευθύνη και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι την ευθύνη την έχουν οι μνημονιακές πολιτικές. Βεβαίως! Εχουν ευθύνη. Αλλά τουλάχιστον, εφόσον είναι και αυτό, γιατί δεν φέρνετε έναν νόμο να καταργήσετε όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησαν εκτεταμένα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση; Κάντε το, καταργήστε λοιπόν με έναν νόμο όλους αυτούς τους νόμους. Δεν το κάνετε, όμως, ούτε αυτό.
Ομως, φταίει μόνο αυτό; Αν έφταιγε μόνο αυτό, τότε θα έπρεπε να ήταν ένα φαινόμενο που ενδημεί μόνο στην Ελλάδα ή άντε και στις αφρικανικές και ασιατικές χώρες. Ομως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση χαρακτηρίζει το σύνολο των καπιταλιστικών οικονομιών και των πιο ανεπτυγμένων. Τα στοιχεία δεν χωρούν αμφισβήτηση.
Από αυτή την άποψη, εμείς λέμε καθαρά ότι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Διαπραγματεύεται σκληρά με τους θεσμούς, τους τροϊκανούς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως αυτή η διαπραγμάτευση δεν αφορά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, πολύ δε περισσότερο αποκατάσταση των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δηλαδή δεν διαπραγματεύεται για λογαριασμό του λαού, αλλά διαπραγματεύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου. Πολύ δε περισσότερο έχετε εφεύρει αυτή τη λογική της ανθρωπιστικής κρίσης που είναι μια ψευδεπίγραφη λογική, μια λογική η οποία συγκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα της κρίσης και τις επιπτώσεις που έχει στους εργαζόμενους. Και αναδιανέμετε τη φτώχεια σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα και καλείτε τους λιγότερο φτωχούς να πληρώσουν για τους περισσότερο φτωχούς».
Αναφέρθηκε ακόμα στο κεφάλαιο και τα άρθρα που αφορούν τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της διαφθοράς, για το οποίο το ΚΚΕ ψηφίζει παρών, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να συσκοτιστεί» ότι η διαφθορά είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και ότι «ιστορικά η υπόθεση της καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς έχει αξιοποιηθεί για αντιδραστικές στροφές στο πολιτικό αστικό σύστημα». Ενώ η ΕΕ «στο όνομα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και στο όνομα της πάταξης του πολιτικού χρήματος, φτιάχνει ένα νομικό πλαίσιο που θέλει να ποινικοποιήσει και να περιορίσει τη δράση των ριζοσπαστικών κομμάτων».