Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Ριάντ με τους εκπροσώπους των πετρελαιομοναρχιών
ΡΙΑΝΤ.--
Οι δυσκολίες που συναντούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, προκειμένου να πείσουν τους Σαουδάραβες και άλλους Αραβες Σουνίτες του Περσικού Κόλπου σχετικά με τη χρησιμότητα μίας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καταγράφηκαν στις επαφές που είχε χτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στη διάρκεια επαφών που είχε με τον νέο Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν και τους ομολόγους του από το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ριάντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ ζήτησε, χωρίς περιστροφές, από τον (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ (στον οποίο συμμετέχει και η Σαουδική Αραβία) να πολεμήσει τους τζιχαντιστές στο έδαφος. «Το βασίλειο», είπε κατά λέξη ο Φαϊσάλ «επισημαίνει την ανάγκη να παράσχει ο στρατός τα μέσα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση στο έδαφος». Ο Σαουδάραβας υπουργός προειδοποίησε για τον αυξανόμενο ρόλο και επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να καταλάβει τη γειτονική χώρα «ενώ προσφέρει βοήθεια στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους»! Ο ίδιος σημείωσε πως χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η σημερινή, εξελισσόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ από τον ιρακινό στρατό, Σιιτικές πολιτοφυλακές και Σουνίτες φυλάρχους, υποστηρίζοντας ότι γίνεται κυρίως υπό την καθοδήγηση Ιρανών στρατηγών.
Εντούτοις, δεν αποκλείεται η αληθινή πηγή ανησυχίας για τον Σαούντ αλ Φαϊσάλ να μην πηγάζει από την επιχείρηση στο Τικρίτ, αλλά από τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων. Την Τρίτη ο επικεφαλής των γενικών επιτελείων στρατού των ΗΠΑ Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ υποστήριξε ότι η βοήθεια του Ιράν στο Ιράκ για την ανακατάληψη του Τικρίτ «θα είναι θετικό πράγμα» υπό τον όρο πως δεν θα πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό και το διχασμό μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.
Στις 26/2 ο Τζον Κέρι είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ και το Ιράν «έχουν αμοιβαία συμφέροντα στην ήττα του ΙΚ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν συνεργάζονται.
Ο Κέρι, από την πλευρά του, κλήθηκε πολλές φορές να δώσει εξηγήσεις για τους στόχους της διαπραγμάτευσης με το Ιράν και τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν συμφωνία - πλαίσιο. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιδιώκουν μία μεγάλη, εφ' όλης της ύλης συμφωνία με το Ιράν, διαβεβαιώνοντας ότι μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα είναι προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής». Υπογράμμισε, εντούτοις, με νόημα: «Ακόμη και τώρα που συζητάμε με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα πάρουμε τα μάτια μας από τις άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειές του σε μέρη όπως η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Αραβική Χερσόνησος, κυρίως η Υεμένη».
Αναφορικά με τη Συρία, απάντησε ότι «μπορεί να χρειαστεί στρατιωτική πίεση», για να ανατραπεί από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ με το «επιχείρημα» ότι ο Σύρος ηγέτης «έχει χάσει κάθε ίχνος νομιμότητας», τονίζοντας ωστόσο ότι τώρα «δεν έχουμε άλλη μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να διακόψουμε και να νικήσουμε το ΙΚ και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα». Προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αραβες ομολόγους του από το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου» (που απαρτίζουν το Μπαχρέιν, η Σ.Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μειώσουν την αφοσίωσή τους σε αυτούς λόγω των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.