Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Να ορθωθεί ένα ισχυρό και μαζικό κίνημα κατά των ναρκωτικών

 

Με αφορμή την παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης από τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι επιβεβαιώνεται περίτρανα μία από τις βασικότερες θέσεις του ΕΣΥΝ, δηλαδή ότι το ζήτημα των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με αιτίες κοινωνικοοικονομικές, στις οποίες πρέπει να στρέφεται η αντιμετώπιση και να αναζητηθεί η διέξοδος. Η ίδια η Εκθεση αναφέρει «μπορεί να είναι μάταιες όλες οι προσπάθειες για μείωση της ζήτησης αν δεν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές αιτίες από τις οποίες προκαλείται το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης».

«Ο ΟΗΕ ως βασικές αιτίες που έχουν υψηλή συνάφεια με ροπή προς τη χρήση ναρκωτικών ουσιών εντοπίζει: τη φτώχεια, την ανεργία, τα επισιτιστικά προβλήματα σε τμήματα του πληθυσμού, την αναγκαστική μετανάστευση, τις οικονομικές ανισότητες, την έλλειψη πρόσβασης σε τμήματα της νεολαίας στη μόρφωση - την αθλητική - πολιτιστική δραστηριότητα. Στοιχεία που στη χώρα μας έχουν αυξηθεί ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης. Ολα τα νέα στοιχεία που εντοπίζει ο ΟΗΕ έχουν ως βάση τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, που είναι το κέρδος και η αντιμετώπιση των αναγκών του ανθρώπου με βάση αυτό και μόνο», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΣΥΝ.

Κι αναφέρει, χαρακτηριστικά:

«Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι η πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο σε παραγωγή ηρωίνης. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης εντοπίζεται στη χώρα, με το 50% των επαρχιών να καλλιεργούν όπιο από το 30% που ήταν πριν από 3 έτη και με όλο και περισσότερα τμήματα του αγροτικού πληθυσμού να καλλιεργούν όπιο και κάνναβη πλέον για βιοποριστικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία Χέλμουτ πάνω από το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας και σχεδόν όλη η επαρχία καλλιεργεί όπιο αντί για καλλιέργεια που θα μπορούσε να καλύπτει το διατροφικό πρόβλημα του πληθυσμού της. Σήμερα στο Αφγανιστάν η αύξηση της καλλιέργειας ναρκωτικών έχει αυξήσει και τη χρήση - εξάρτηση από τον πληθυσμό σε σχέση με το παρελθόν, αφού 1 στα 10 νοικοκυριά της χώρας είχε ένα μέλος που ήταν θετικό σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών».

Σχετικά με την υπερσυνταγογράφηση μεθυλφαινιδάτης για αντιμετώπιση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), το ΕΣΥΝ αναφέρει ότι «αυτό έχει ως συνέπεια την αυξητική τάση κατάχρησης και εξάρτησης των εφήβων από συνταγογραφούμενα φάρμακα, ως απόρροια της δράσης της φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση της κερδοφορίας της, κυκλοφορώντας φάρμακα για κάθε ψυχική νόσο ενισχύοντας το ζήτημα της ιατρικοποίησης κάθε συμπεριφοράς του ανθρώπου. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκων έχει αύξηση της κερδοφορίας και μέρος αυτής οφείλεται και στην αυξανόμενη είσοδο στην αγορά οπιοειδών φαρμάκων. Ο ΟΗΕ εντοπίζει ότι στις ΗΠΑ οι θάνατοι από συνταγογραφούμενα ναρκωτικά (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη) είναι περισσότεροι από τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα».

Παράλληλα, αναφέρεται στις 388 νέες συνθετικές ουσίες για το 2014 που «έπεσαν στις πιάτσες» κι ελέγχονται για εξαρτητική συμπεριφορά, ενώ υπογραμμίζει ότι «η απενοχοποίηση της κάνναβης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτηση από την ουσία σε όλο τον κόσμο και σε όλο και νεότερους χρήστες. Ο ΟΗΕ εντοπίζει στον Καναδά ότι η χρήση κάνναβης είναι πιο διαδεδομένη στους μαθητές από τη χρήση τσιγάρου νικοτίνης».

Σχολιάζοντας το ΕΣΥΝ την αντικατάσταση της ηρωίνης από συνθετικά οπιοειδή (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη) στην Ευρώπη και την αύξηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης λόγω της πολιτικής της αποποινικοποίησης που έχει προχωρήσει σε περισσότερες χώρες την τελευταία δεκαετία, επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η επαγγελματοποιημένη καλλιέργεια με βιομηχανικό τρόπο, όπου η κάνναβη «ποτίζεται» με χημικές ουσίες, ώστε να παράγεται γρηγορότερα και να φτάνει άμεσα στην αγορά που σημειώνει συνεχώς αυξητικές τάσεις ζήτησης. Επίσης, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην ατομική καλλιέργεια κάνναβης μέσα στο σπίτι ως απόρροια της αποποινικοποίησης.

Το ΕΣΥΝ τονίζει ότι στον αντίποδα όλων αυτών των εξελίξεων, σήμερα πρέπει να ορθωθεί ένα ισχυρό και μαζικό κίνημα κατά των ναρκωτικών, με στόχους πάλης:

  • Μέτωπο στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τη διάδοση των ναρκωτικών, την επιλογή της χρήσης ως λύση στα κοινωνικά - οικονομικά - προσωπικά προβλήματα.
  • Προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής για την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου και όχι της φυγής και της παραίτησης από τη ζωή ως λύση.
  • Μια αντιναρκωτική πολιτική που θα πατά στο τρίπτυχο πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική ένταξη.
  • Την ανάγκη στήριξης των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κυρίαρχο μοντέλο θεραπείας και όχι τη γενίκευση των υποκατάστατων της ηρωίνης ως θεραπεία, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι η νέα μορφή εξάρτησης.
  • Να υπάρξει στη χώρα μας Ενιαίος Φορέας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που θα είναι δημόσιος και δωρεάν για όλους, θα καλύπτει την πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική ένταξη, την έρευνα με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές της χώρας που είναι σήμερα υποστελεχωμένες (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ, Κέντρα Πρόληψης) και να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν τα κενά στη λειτουργία τους.
  • Να σταματήσει η χορήγηση υποκατάστατων ηρωίνης από τα κρατικά νοσοκομεία.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στην πρόληψη και τη θεραπεία από την εξάρτηση ουσιών.
  • Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης για ένταξη προγραμμάτων στα σχολεία για τις εξαρτήσεις.
  • Οχι στο διαχωρισμό των ναρκωτικών και στην αποποινικοποίηση της χρήσης.
  • Να διαμορφωθεί Ειδικό Σώμα Δικαστών για τα ναρκωτικά. Η θέση του χρήστη δεν είναι στη φυλακή, αλλά σε μονάδα που θα τον βοηθήσει να θεραπευτεί από όλες τις ουσίες.
  • Μέτρα κατά της σχολικής διαρροής.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
  • Κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους για παροχή δωρεών γεύματος σε όλους τους μαθητές, αντιμετωπίζοντας σήμερα αυξανόμενα προβλήματα υποσιτισμού στα σχολεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση για ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δράσης των νέων ανθρώπων ως στοιχείο ολοκλήρωσης της προσωπικότητας.

“Ριζοσπάστης” Παρασκευή 06 Μάρτη 2015