Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ Ενα Συνέδριο γεμάτο γνώση και συγκίνηση, νου και καρδιά


Από το φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων
Από το φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής το διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο (13 και 14 Ιούνη), που διοργάνωσε ηΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη». Ηταν το τέταρτο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ, μετά από αυτά που ήταν αφιερωμένα στους Γ. Ρίτσο, Κ. Βάρναλη και Μπ. Μπρεχτ.
Ενα διήμερο γεμάτο γνώση για τη ζωή και το έργο του ποιητή, τεκμηριωμένα τα παραπάνω με ένα πλήθος παραθεμάτων από τον ποιητικό και πεζό λόγο του, που αποτέλεσε έναυσμα για μεγαλύτερη ενασχόληση και μελέτη.
Το πρωί του Σαββάτου χαιρέτισαν οι Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΘοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ (Τουρκίας). Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ με θέμα: «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή».
Οι πάνω από 25 εισηγήσεις και παρεμβάσεις ανθρώπων της Τέχνης και της επιστήμης, οι παρεμβάσεις στελεχών του ΚΚΕ από τα Τμήματα της ΚΕ, αλλά και αυτές των συντρόφων από το ΚΚ (Τουρκία) συντέλεσαν στο να παρουσιαστούν σημαντικές πλευρές του έργου του Χικμέτ.

Την πρώτη μέρα, μέσα από τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις έγινε προσπάθεια να γίνει γνωστό το ταραχώδες ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαμορφώνονται η προσωπικότητα και η επαναστατική σκέψη του Χικμέτ, η πορεία των ιδεολογικοπολιτικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεών του, η τομή που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία. Παρουσιάστηκε, επίσης, το λογοτεχνικό έργο του Χικμέτ. Αναδείχτηκε η ταξική θέση του Χικμέτ απέναντι στο βασικό ερώτημα «τέχνη για ποιον και για ποιο σκοπό», με τον Χικμέτ να τάσσεται υπέρ της Τέχνης που είναι συνειδητά στρατευμένη στο πλευρό των καταπιεσμένων.
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στον προλεταριακό διεθνισμό του Χικμέτ, στη διεθνή απήχηση του έργου του, στη στάση του απέναντι στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στο πώς προσλήφθηκε στην Ελλάδα. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια να απαντηθεί και η σύγχρονη εκστρατεία «αποχαρακτηρισμού» του με μεθόδους εκλεκτικισμού και άμβλυνσης των επαναστατικών αιχμών της δημιουργίας του.
Οπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» που θα είναι αφιερωμένο στον κομμουνιστή ποιητή και θα εκδοθεί τόμος με τα πρακτικά του Συνεδρίου.