Θολό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια, έπειτα από τις νέες πιέσεις που ασκεί ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ, για παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, και τη συγκρότηση μεταβατικής μέχρι τις εκλογές του 2016.
Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζ. Ζάεβ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν θα μεταβεί στις 10 τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες, όπου είχε προγραμματιστεί η νέα συνάντηση Επιτρόπου της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και τους ηγέτες των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, με πιθανότερο στόχο τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την πραγματοποίηση των πρόωρων εκλογών έως τον Απρίλη του 2016. Ως αφορμή ο Ζάεβ επικαλέστηκε δύο λόγους: Πρώτον, ότι στη συμφωνία της περασμένης Τρίτης δεν αποσαφηνίστηκε το θέμα της παραίτησης της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και της αντικατάστασής της από μία μεταβατική μέχρι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Δεύτερον, ο Ζάεβ ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο Επίτροπος Χαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τις οποίες οι αποστολές παρατηρητών ΟΑΣΕ και ΕΕ είχαν «θετικές εκθέσεις» για τη διεξαγωγή των περσινών εκλογών. Ειδικότερα, όσον αφορά στις εκλογές του 2014 ο Ζάεβ κατηγόρησε τον Χαν για «ακατάλληλες δηλώσεις» και διαστρέβλωση γεγονότων, σημειώνοντας ότι ούτε ο ΟΑΣΕ, ούτε η ΕΕ είχαν χαρακτηρίσει με θετικό τρόπο τη διεξαγωγή των εκλογών στην ΠΓΔΜ, που, σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχε κάνει τότε η SDSM, είχαν στιγματιστεί από φαινόμενα νοθείας, βίας και αντικανονικών διαδικασιών.
Αναρωτιέται, βέβαια, κανείς γιατί όλα αυτά ο Ζάεβ δεν τα είχε σκεφθεί την Τρίτη, όταν έβαζε την υπογραφή του στη συμφωνία για την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης στα Σκόπια, μαζί με τους άλλους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Αναλυτές στα Σκόπια εξηγούν τη μεταβολή της στάσης του την Παρασκευή ως αποτέλεσμα έντονων πιέσεων που δέχτηκε από την «εσωτερική» αντιπολίτευση και τα πιο «σκληροπυρηνικά» στελέχη του κόμματός του που επιδιώκουν την άμεση παραίτηση του Γκρούεφσκι, τον οποίον και κατηγορούν για εκτεταμένη διαφθορά και κακή διακυβέρνηση.
Το μόνον βέβαιο είναι ότι η πολιτική κρίση στα Σκόπια μάλλον θα αργήσει να εκτονωθεί, αφού, αφενός παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικά συμφέροντα της αστικής τάξης, αφετέρου οι ξένοι «μεσολαβητές» (στους οποίους πέρα από τον Γερμανό επίτροπο Χαν συμπεριλαμβάνονται και οι πρέσβεις ΗΠΑ και ΕΕ), κάθε άλλο παρά αγνές προθέσεις έχουν. Και αυτό γιατί βασική τους επιδίωξη δεν είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά η προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων που αυτοί εκπροσωπούν. Ιδιαίτερα, σήμερα, εποχή κατά την οποία παραμένει κρίσιμη η γεωπολιτική συγκυρία λόγω και των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που τροφοδοτεί η διελκυστίνδα ΕΕ - ΗΠΑ και καπιταλιστικής Ρωσίας για την προώθηση ενεργειακών σχεδιασμών («Τουρκικός Αγωγός», ΤΑΡ κ.ά.) στο «μαλακό υπογάστριο» της Ευρώπης.